You are here

Konstituisan Odbor za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine

17/04/2014

Odbor za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine je konstituisan u Privrednoj komori Crne Gore 17. aprila 2014. godine. Za predsjednika Odbora izabran je Mladen Bajković iz ETG grupe, dok je njegova zamjenica Biljana Gligorić iz NVO Expeditio. Usvojen je Poslovnik o radu Odbora kao i njegov Program rada.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić je istakao da je ovaj Odbor jako bitan jer može biti pokretač značajnih poslova iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

- Odbor će se baviti praćenjem stanja, te promocijom ova dva važna segmenta - energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Predlagaće mjere u cilju unapređivanja uslova poslovanja, što podrazumijeva ugrađivanje zahtjeva za ispunjenje standarda vezanih za ove oblasti u sve segmente rada i poslovanja privrednih društava (projektovanje, gradnja, trošenje energije, otpad…) – kazao je između ostalog Saveljić.

Predsjednik Bajković je pozvao članove Odbora na intenzivan rad i na mjesečne sastanke na kojima će biti razmatrane strategije i aktuelne teme iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. On je izrazio zadovoljstvo što je Odbor sastavljen od privrednika, predstavnika ministarstava i akademske zajednice, te konsultantskih firmi.

Članovi Odbora su uvjereni da će im resorna ministarstva dati podršku i ocijenili da je potrebno mobilisati i eksperte jer Crnu Goru očekuje realizacija puno značajnih projekata iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.