You are here

Konstituisana Skupština, Banović predsjednik

11/10/2019

Konstitutivna sjednica Skupštine Privredne komore Crne Gore održana je 11. oktobra 2019. godine. Verifikovani su mandati 51 članu novog saziva najvišeg organa Komore, usvojeni Poslovnik o radu i izmjene Statuta, izabrani predsjednik Skupštine i zamjenik predsjednika. Donijet je Predlog odluke o izboru članova Upravnog odbora.

Sjednicu je vodio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednici Komore Ivan Saveljić, Ljiljana Filipović i Danilo Gvozdenović, generalni sekretar Pavle D. Radovanović, kao i dio zaposlenih u Stručnoj službi.

Podsjetimo, sjednici je prethodilo konstituisanje 13 odbora udruženja Privredne komore u čiji rad je uključeno 366 predstavnika privrede koji će, između ostalog, organizovano, argumentovano i stručno iskazivati zajedničke interese i predlagati mjere organima zakonodavne i izvršne vlasti u cilju unapređenja poslovnog ambijenta. U skladu sa Statutom, predsjednici odbora udruženja po funkciji postaju članovi Skupštine Komore, a još 38 članova ovog organa izabrano je na konstitutivnim sjednicama odbora udruženja.

- Očekujem da ćete aktivno doprinositi radu Skupštine i odbora udruženja, učestvovati u unapređenju poslovnog ambijenta utičući na regulativu koja ga uređuje, za šta postoje institucionalne pretpostavke u partnerstvu Komore sa donosiocima odluka. Takođe, očekujem puni doprinos u promociji privrednih potencijala naše zemlje, učešće u projektima koje realizuje Privredna komora, kao što su Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi – poručio je novoizabranim članovima Skupštine prvi čovjek Komore Golubović.

Za predsjednika Skupštine Privredne komore reizabran je Vojo Banović, izvršni direktor Jadroagent Bar doo. Njegov zamjenik u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Hasan Ramović, izvršni direktor Put-Gross doo, Bijelo Polje.

Predsjednik Skupštine Vojo Banović zahvalio je na podršci.

- Ovo je ne samo zadovoljstvo, već i satrisfakcija za dosadašnji, dugogodišnji rad u Komori i privredi uopšte. Uvjeren sam da će Skupština imati snage i umješnosti da pruži doprinos realizaciji planiranih aktivnosti Komore na unapređenju poslovnog ambijenta kroz tijesno partnerstvo sa nadležnim državnim institucijama – saopštio je Banović.

Zamjenik predsjednika Hasan Ramović, zahvaljujući na ukazanom povjerenju, istakao je da će se zalagati da Komora u svim djelatnostima adekvatno odgovori izazovima savremenog poslovanja i doprinese što boljim rješenjima koja utiču na ambijent za privređivanje.

Skupština je donijela Odluku o izmjeni Statuta Privredne komore kojom se broj članova Upravnog odbora povećava na 25, u cilju potpune zastupljenosti svih sektora privrede u ovom organu. Donijet je Predlog odluke o izboru članova Upravnog odbora, o kom će se Skupština izjasniti na elektronskoj sjednici nakon stupanja na snagu izmjena Statuta. Upravni odbor čine izvršni direktori ili predsjednici odbora direktora najznačajnijih kompanija.

- Prilikom predlaganja članova Upravnog odbora vodio sam računa o zastupljenosti svih sektora privrede, regiona, oblika organizovanja privrednih društava, da članovi budu kompanije značajne ekonomske snage i poznaju način rada Komore. Riječ je o preduzećima koja zapošljavaju više od 12.000 ljudi i ostvaruju prihod od 1,3 milijarde eura – naveo je predsjednik Golubović.

Do kraja godine biće održane još dvije sjednice Skupštine Privredne komore Crne Gore.