You are here

Laureati godišnjih nagrada Privredne komore

21/03/2019

Laureati Nagrade Privredne komore Crne Gore za 2018. godinu su Elektroprivreda Crne Gore ad i Gradir Montenegro doo za uspješno poslovanje, Glosarij doo za društvenu odgovornost, Crnogorska komercijalna banka ad za inovativnost i izvršni direktor Mercator-CG doo Ivan Karadžić za unapređenje menadžmenta. Ovo je odlučio Odbor za dodjelu godišnjih Nagrada Privredne komore Crne Gore, na sjednici 21, marta 2019. godine, na osnovu uslova konkursa i rezultata kompanija na različitim poljima.

Nagrada najstarije poslovne asocijacije je najveće privredno priznanje, ustanovljeno 18. marta 1969. godine, i koje je do sada dobilo više od 150 kompanija i 110 pojedinaca, nosilaca razvoja crnogorske ekonomije.

Elektroprivreda Crne Gore zavrijedila je Nagradu Privredne komore zahvaljujući izuzetnim poslovnim i proizvodnim rezultatima ostvarenim tokom protekle godine. Kompanija je u 2018. započela značajan petogodišnji investicioni ciklus, vrijedan više od 170 miliona eura, sa ciljem unapređenja postojećih i stvaranja uslova za izgradnju novih izvora električne energije.

„Gradir Montenegro” DOO Pljevlja je osnovan 2006. godine privatizacijom Rudnika „Šuplja stijena”. Od polovine 2011. Rudnik posluje u okviru poljske rudarsko-metalurške kompanije „ZGH”, koja avgusta 2013. postaje i većinski vlasnik. Gradir Montenegro je najbolje rezultate u proizvodnji ostvario u 2018. godini. Koncentrata cinka i olova proizvedeno je 25.762 tona, a ostvarena je maksimalana količina prerade rude na godišnjem nivou, u iznosu od 592.820 tona.

Glosarij, laureat Nagrade za društvenu odgovornost, aktivno podržava obrazovanje mladih, ljekare iz državnih zdravstvenih ustanova, donira sredstva i opremu za potrebe liječenja u zdravstvenim ustanovama, te doprinosi razvoju sporta i rekreacije u Crnoj Gori. Najveći broj aktivnosti realizuju u koordinciji sa partnerima iz inostranstva, lokalnom zajednicom i privrednicima sa kojima imaju dugoročnu saradnju. Tokom 2018. godine su za ove aktivnosti utrošili oko 350.000 eura.

Laureat za inovativnost, Crnogorska komercijalna banka je 1. februara 2018. godine lansirala CKB GO, novu generaciju mobilnog i internet bankarstva koja je razvijena sa kompanijom Finastra, trećom na svijetu u polju finansija i tehnologije. Riječ je o jednoj od najinovativnijih e-banking aplikacija ne samo na tržištu Crne Gore već i cijelog regiona. Aplikaciju karakterišu najviši nivo sigurnosti, jednostavnost, savremeni interfejs, inovativna rješenja poput identifikacije otiskom prsta, Face ID-a, plaćanje QR kodom, dijeljenje računa između više korisnika i druge.

Izvršni direktor Mercator-CG Ivan Karadžić, laureat nagrade za unapređenje menadžmenta, jedan je od najuspješnjih menadžera u Crnoj Gori, sa višedecenijskim iskustvom u preduzetništvu. Kompanija kojom rukovodi je pouzdan i siguran poslodavac, snažno posvećena građenju dugoročnih odnosa sa potrošačima, partnerima, dobavljačima, nadležnim institucijama i društvenom zajednicom. Mercator CG je poznat po društveno-odgovornom poslovanju, donacijama i sponzorstvima koje su usmjerene prvenstveno u sport, zdravstvo i obrazovanje.

Nagrade Privredne komore će dobitnicima uručiti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na svečanosti 19. aprila u Vili Gorica.