Memorandum o saradnji sa Šangajskim međunarodnim arbitražnim centrom

29/03/2019

Memorandum o saradnji Arbitražnog suda koji djeluje pri Privrednoj komori Crne Gore i Šangajskog međunarodnog arbitražnog centra potpisan je 29. marta 2019. godine u Podgorici.

Sporazum su potpisali predsjednik Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore Vesko Božović i predsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine CCPIT Yang Jianrong.

Ocijenjeno je da je ovaj dokument osnov ne samo saradnje pomenute dvije institucije, već i najava jačanja veza privrednih komora, te dvije ekonomije.

Potpisivanju je prethodio sastanak delegacije iz Šangaja koju su činili predstavnici CCPIT, Međunarodne privredne komore i kompanija tog grada sa potpredsjednikom Komore Ivanom Saveljićem, njegovim saradnicima i predstavnicima špediterskih preduzeća.

Potpredsjednik Saveljić je goste upoznao sa organizacijom Privredne komore i značajnom ulogom koju ima u razvoju ambijenta za poslovanje i crnogorske ekonomije. On je govorio o makroekonomskim kretanjima u državi od sticanja nezavisnosti, strateškim granama - turizmu, poljoprivredi i energetici i mogućnostima za investiranje u razvojne projekte. Naglasio je da će završetak auto-puta Bar Beograd, čiju prioritetnu dionicu gradi kineski CRBC, te rekonstrukcija željeznice na tom pravcu, stvoriti pretpostavke da se dio roba iz Kine za Evropsko tržište plasira preko Luke Bar. Takođe se osvrnuo na sve jaču saradnju koja se realizuje kroz inicijativu 16 država centralne i istočne Evrope i Kine, poznate kao „Put svile“.

- Cilj je da ovih 16 država kreiraju zajedničku ponudu sa kojom bi ostvarili značajnije učešće na velikom kineskom tržištu – kazao je Saveljić.

Predsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine CCPIT Yang Jianrong predstavio je Šangaj, najrazvijeniji grad u Kini, koji čini trećinu kineske ekonomije i jedan je od pet najrazvijenijih finansijskih centara u svijetu.

- Voljeli bismo da crnogorski proizvodi preko Šangaja uđu na kinesko tržište – kazao je Jianrong.

Pozvao je crnogorske privrednike da učestvuju na sajmovima u Šangaju, kao i u okviru inicijative 16+1.

On je kazao da je kineska ekonomska politika sada usmjerena na investiranje u inostranstvu, pa smatra da postoji prostor da se dio ulaganja realizuje kroz crnogorske razvojne projekte u turizmu, energetici, agraru.

Govoreći o Šangajskom međunarodnom arbitražnom centru istakao je da je riječ o instituciji prepoznatljivoj u svijetu.

- Raduje me što možemo započeti saradnju sa crnogorskom arbitražom i očekujem da će to biti osnova za razvoj saradnje i na drugim poljima – rekao je Jianrong.

Predsjednik Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore Vesko Božović izrazio je veliko zadovoljstvo što je ova institucija, nakon mnogobrojnih sporazuma sa sudovima u regionu i Njemačkim institutom za arbitražu, potpisala prvi memorandum sa zemljom koja je van Evrope.

On je govorio o istorijatu arbitraže na ovim prostorima, koji datira još iz srednjeg vijeka u jadranskim gradovima, kao i o njenom značaju u vremenu globalizacije. Podsjetio je da je Crna Gora potpisnica Njujorške konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka, koju je potpisalo 159 zemlja svijeta.

- To znači da arbitraža ne poznaje granice, već da se sporovi ovim putem brzo i efikasno rješavaju širom svijeta – kazao je Božović.

Izdvajamo