Nova Zelena pijaca u Baru po svjetskim standardima

31/10/2014

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković susreo se danas u Podgorici, sa izvršnom direktorkom i investitorom Bar Marketa - nove Zelene pijace u Baru, g-đom Tatianom Flegontovom. Opština Bar odobrila je ovaj najsavremeniji projekat toga tipa, smatrajući će on biti od velikog društvenog značaja.

G-đa Flegontova predstavila je Predsjedniku Komore upravo završeni projekat nove Zelene pijace, odnosno savremenog kompleksa pijačnog prostora i drugih pratećih sadržaja - Bar Market. Osnovni zadatak Bar Marketa je organizacija bezbjedne prodaje namirnica, tj. poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Objekat je izgrađen po najsavremenijim međunarodnim i EU standardima, a ujedno je i prva pijaca usklađena sa zahtjevima međunarodnog HACCP standarda, u Crnoj Gori. Objekat je opremljen  sistemom centralne klimatizacije i ventilacije, kao i video nadzora, a I centralizovani system protivpožarne zaštite. Bar Market je posvećen poboljšanju ponude kvaliteta ishrane, rada i života kao i otvaranju novih mogućnosti za opštinu Bar. Standadi odličnosti i kvaliteta važiće za sve trgovce hranom, koji će biti obavezni da uspostave sistem za osiguranje bezbjednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i HACCP standardom, naglasila je Flegontova.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković izrazio je veliko zadovoljstvo što jedan takav projekat postoji u Crnoj Gori i iskazao punu podršku aktivnostima koje predstoje stavljanju u punu funkciju ovog objekta. Bar Market, prema onome što je Flegontova prezentovala u razgovoru, predstavlja primjer kako pijace 21. vijeka treba da izgledaju i  treba da bude uzor drugim crnogorskim gradovima, kao i reper za buduće projekte slične namjene, rekao je predsjednik Mijušković. On je istakao da Bar ima bogate poljoprivredne kapacitete, jer je ta regija poznata po raznovrsnoj poljoprivrednoj proizvodnji I ponudi, zbog čega očekuje i veliko interesovanje zakupaca, u prvom redu direktnih proizvođača.

Mijušković i Flegontova su se složili da se radi o projektu koji će značajno doprinijeti razvojnom potencijalu barske opstine, od čega će lokalna zajednica imati značajne koristi, na duži rok. Uvjereni smo da će Bar Market svojom djelatnošću podići standarde poslovanja, doprinijeti bržem privrednom razvoju, otvoriti nova radna mjesta, podići životni standard i značajno doprinijeti prosperitetu Bara, a I šire, zaključeno je u razgovoru. Na sastanku je dogovorena i velika prezentacija projekta, koja će se održati povodom 'Svjetskog Dana kvaliteta' 13. novembra, u Privrednoj komori.