Nove mogućnosti za podsticanje preduzetništva

27/04/2017

Koordinacioni odbor za žensko preduzetništvo Privredne komore Crne Gore, na sjednici 27. aprila 2017. godine, razmotrio je Plan aktivnosti o postizanju rodne ravnopravnosti (PAPRR) 2017-2021, kao i Business Lens aparat Evropske banke za obnovu i razvoj, namijenjen ženama u biznisu.

Sjednicu je vodila Slavica Striković, predsjednica Odbora a u njenom radu, pored članica, učestvovali su potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj Nikolina Perović Filipović i koordinatorka projekta GAS2GO Sandra Perić.

Plan aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2017-2021 predstavlja treći razvojni dokument za implementaciju politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori. Riječ je o dokumentu koji usvaja Vlada Crne Gore, a njegova uspješna realizacija zahtijeva saradnju i koordinaciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, odnosno Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, sa Skupštinom Crne Gore, svim ministarstavima, organima državne uprave i lokalne samouprave, javnim ustanovama i civilnim sektorom. Izvjestilac o PAPRR 2017-2021 je Biljana Pejović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Business Lens aparat Evropske banke za obnovu i razvoj prezetovala je Nikolina Perović Filipović. Kreiran je sa ciljem da pomogne preduzetnicama da steknu bolji uvid u svoje poslovanje. Business Lens fokusira sedam ključnih oblasti poslovanja: finansijsko upravljanje i učinak, poznavanje tržišta, marketing i prodaja, ljudski resursi, strategija i organizacija, upravljanje rizikom i operacije. Kroz detaljan upitnik Business Lens obezbjeđuje analizu informacije i pomože u sagledavanju poslovanja iz potpuno nove perspektive, pomažući time preduzetnicama da identifikuju svoje prednosti i što je najvažnije prilike za dalji razvoj.

- Nakon popunjavanja upitnika, Business Lens će kreirati izvještaj prikazujući Vaše rezultate, kao i objašnjenje kako možete dalje razvijati i finansirati biznis, ali i mnogo više od toga. Bez obzira da li to znači dobiti personalizovani savjet, pristup finansijama, jačanje liderskih sposobnosti ili jednostavno upoznavanje drugih žena preduzetnica, ovaj izvještaj može pomoći da ubrzate rast biznisa – navela je ona.

Biznis Lens aplikacija je dostupna na internet adresi http://www.ebrdwomeninbusiness.com.

Članice Odbora ocijenile su da je riječ o savremenom i jednostavnom alatu koji predstavlja svojevrsnu provjeru sopstvenog poslovanja.

Sandra Perić iz Privredna komore je informisala članice Odbora da Komora od septembra 2016. realizuje projekat Gastronomski suveniri za ponijeti – GAS2GO u sklopu grant šeme „Inovacijama do pametnog rasta: jačanje veza između naučno-istraživačke zajednice i privrede“, koja se finansira iz fondova IPA. Projekat traje godinu i na njegovu realizaciju će biti utrošeno 27.760 eura, od čega 87,18% finansira EU. U projektu su angažovana tri partnera: Komora kao nosilac projekta, Montenegro Business School Univerziteta Mediteran i preduzeće Frutiera koje vodi Radojka Ražnatović. Ovim projektom se radi na povezivanju biznis sektora sa naučnim/istraživačko/obrazovnim sektorom.

U okviru projekta GAS2GO je uslijedila interaktivna radionica na temu preduzetništva. Predavač je bila prof. dr. Katija Vojvodić, sa Sveučilišta u Dubrovniku. Ona je saopštila da osobe u biznisu danas, pored nesumnjivog talenta za posao, ne moraju nužno imati i formalno ekonomsko obrazovanje, pa ih je potrebno podržati i ojačati njihov talenat, znanje i rad. Sa ciljem da pomogne preduzetnicama da koriguju i poboljšaju svoj biznis, te generišu i razviju nove poslovne ideje, prof. Vojvodić je prezentovala teorijske i praktične aspekte preduzetništva.

- Danas su preduzetnici zaokupljeni razvojem svog proizvoda, dok po strani ostavaljaju komunikacionu i pregovaračku vještinu, bez kojih nema uspješnog rezultata na tržištu. Naučna zajednica je ključna spona između preduzetnika i nauke dajući potreban impuls da se proizvod kroz komunikacionu i pregovaračku strategiju plasiraju na tržište – dodala je ona.

Prema njenim riječima, Hrvatska kroz niz mjera, edukativnih programa, radionica, podstiče preduzetnike, posebno žene, da prošire spektar vještina i da tržištu daju kompletan proizvod čiji su kvalitetni promoteri.

- Crnogorski proizvodi su visoko kvalitetni, ali da bi u adekvatno bili materijalizovani na tržištu, osim izvornog kvaliteta potrebna im je cjelovita promocija, odnosno kvalitetna komunikaciona strategija – zaključila je ona.

U fokusu njenog predavanja, pored komunikacionih i pregovaračkih vještina kao imperativa uspjeha u ovom poslu, bile su teme koje su se odnosile na realnost i mitove vezane za preduzetništvo, a tiču se preduzetničkog ponašanja i okoline, te procesa i tehnike stvaranja ideja.

U dosadašnjoj realizaciji projekta GAS2GO Montenegro Business School Univerziteta Mediteran je izradio situacionu i finansijsku analizu za kompaniju-učesnicu u projektu Frutiera, marketing plana i komunikacione strategije, te dizajnirao novi vizuelni identitet i ambalažu. Prof. dr Jelena Žugić sa ovog Univerziteta, saopštila je da predstoji identifikacija tradicionalnih crnogorskih gastro proizvoda i njihove pozicije na tržištu, seminari za proizvođače, kao i izrada priručnika o ovoj vrsti hrane. Na sajmu zdrave hrane u Dubrovniku predstavljen je projekat, te uspostavljena saradnja sa tamošnjim univerzitetom, koja je rezultirala predavanjem profesorke Vojvodić.

- Nastojimo sve ono što preduzetnici rade u praksi poduprijeti sa naučne strane. Ova radionica upravo predstavlja spoj nauke i prakse. Namjera je da pokažemo u kojoj mjeri je ono što je istraživanjima naučno dokazano ostvarljivo u poslovnoj praksi – zaključila je Vojvodić.

Izdvajamo