Odbor metalurgije i metaloprerađivačke industrije

15/03/2019

Odbor udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore, na sjednici održanoj 15. marta 2019. godine, usvojio je  Izvještaj o radu Odbora za prošlu godinu i Plan rada za 2019. Na sjednici je razmatrana uloga Zavoda za zapošljavanje na tržištu rada kao i inicijativa za osnivanje Društva za zavarivanje Crne Gore (DZZCG).

Predsjedavao je Ranko Nikolić, predsjednik Odbora i direktor Instituta za crnu metalurgiju. U radu sjednice učestvovali su Danilo Gvozdenović, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, sekretarka Odbora Marija Milačić, Aleksandar Rakočević iz Zavoda za zapošljavanje te dr Darko Bajić, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i inicijator formiranja Zavoda za zavarivanje.

Na sjednici je član ovog odbora Slobodan Stanić iz kompanije "Remid Vis" izabran u Skupštinu Privredne komore Crne Gore.

Tokom diskusije potencirana su pitanja u vezi sa Pametnom specijalizacijom kojoj, kako je rečeno, Odbor treba da posveti više pažnje. Takođe, u fokusu Odbora tokom ove godine biće rješavanje problema kadrova za metalurgiju i metaloprerađivačku industriju, te stvaranje uslova za unapređenje poslovnog ambijenta.

Plan Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije u tekućoj godini predstavila je sekretarka Odbora Marija Milačić. Aktivnosti će biti fokusirane na razvoj biznis klime, praćenje i unapređenje zakonske regulative, saradnju sa državnim i drugim institucijama, realizaciju edukativnih aktivnosti kao i na međunarodnu saradnju.

Aleksandar Rakočević, šef Biroa rada Podgorica prezentovao je usluge koje Zavod pruža poslodavcima. Najzanimljiviji program za ovu privrednu granu je osposobljavanje za rad kod poslodavca.

Dr Darko Bajić predstavio je aktivnosti na osnivanju Društva za zavarivanje Crne Gore i potencirao neophodnost postojanja ovakve institucije. Ideja je da se povežu nauka, privreda i inženjeri, koji će zajedno doprinijeti da ova privredna oblast krene uzlaznom putanjom.