Održana sjednica Odbora metalurgije

10/03/2014

Odbor udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore izabrao je na sjednici 10. marta 2014. godine novog predsjednika - dr Miraša Đurovića, direktora Instituta crne metalurgije.

Novoizabrani predsjednik Odbora ima dugogodišnje respektabilno iskustvo u crnogorskoj metalurgiji, znanje i sposobnost da iznalazi nova rješenja i doprinese razvoju ove industrije, ocijenjeno je na sjednici.

Predstavnik Instituta za standardizaciju Crne Gore Neško Šćekić govorio je na sjednici o standardima koji se odnose na metalurgiju.

- U ovoj godini donijećemo relativno puno standarda iz metalurgije i metaloprerade – 125. Evropska unija je usvojila 1.638 standarda iz ove oblasti do sada, a mi 320 – rekao je Šćekić.

Predsjednik Odbora Đurović je kazao da standardi pokazuju put kako treba raditi i omogućavaju dokazivanje preduzeća van domaćeg tržišta. On je ocijenio da se još koriste JUS standardi pa je pitao da li odgovaraju aktuelnim tehnologijama. Šćekić je odgovorio da su nacionalni standardi i dalje u upotrebi a da je Crna Gora obavezna da usvoji 80 odsto važećih evropskih.

Đurović je predložio da Komora organizuje seminar o standardima sa naglaskom na aktuelne trendove u ovoj oblasti, što je podržao potpredsjednik ove asocijacije Ivan Saveljić.

- Drago mi je zbog interesovanja privrede da kandiduju ovako značajne teme za seminare i mi ćemo svakako to uvrstiti u naš Program obuka. Seminari su posebno važni za mala i srednja preduzeća da dobiju što više informacija kako bi lakše poslovala. Pozivam druge predstavnike kompanija da se uključe u Program obuke – rekao je Saveljić.

Rukovodilac Sektora za pravne, finansijske i opšte proslove Privredne komore Aleksandar Mitrović govorio je o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je tekst na javnoj raspravi do 17. marta 2014, konstatujući da su u njega unijeti zahtjevi privrede koji se, između ostalog, odnose na pojednostavljenje procedure, smanjenje formalizma i obima potrebne dokumetacije u ovim postupcima.

- Izmjene se naročito odnose na dio pripreme dokumentacije, otkup, kopiranje, ovjeru, te na skraćenje rokova – kazao je Mitrović.

Vladan Vučurović iz nikšićkog Montavar Metalca ocijenio je pozitivnim ove izmjene jer, kako je rekao, dosadašnje tenderske procedure su bile komplikovane, a prikupljanje dokumentacije je nazvao „rudarskim poslom”.