Panel - Digitalna ekonomija: sad ili odmah?

05/10/2018

Ovogodišnji Infofest okupio je 1.182 učesnika iz 24 države. Kao i prethodnih godina održane su brojne stručne rasprave, prezentacije novih dostignuća i održani bilateralni susreti.

U okviru ovog Festvala u Budvi su Privredna komora Crne Gore i Asocijacija menadžera (AMM), 5. oktobra 2018. godine oragnizovali panel: “Digitalna ekonomija: sad ili odmah?”

Svaki start-up za Crnu Goru koja ima 600 hiljada stanovnika je potencijalna tehnološka revolucija, rečeno je panelu kojim je moderirao, u ime Odbora udruženja ICT Privredne komore, direktor kompanije Čikom Vladan Tabaš, a panelisti su bili prof. dr Vujica Lazović, ambasador u Ljubljani, zatim državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Dejan Abazović, te psiholog i poslovni konsultant Radoje Cerović.

Podršku ovom događaju svojim prisustvom dali su predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i predsjednik Foruma top menadžera u AMM Slavoljub Popadić.

Moderator Vladan Tabaš je ukazao na značaj digitalne tranformacije.

- Digitalnu transformaciju živimo. To je dugotrajan proces koji može da doprinese smanjivanju jaza koji imamo sa razvijenim državama – rekao je Tabaš.

- Da bi digitalna ekonomija zaživjela u našoj zemlji potrebno je razviti okruženje. Moramo izgraditi tehnološku infrastrukturu, normativnu, edukativnu, kao i informacionu bezbjednost. Posebno je bitno da obrazovne programe uskladimo sa zahtjevima tržišta i potrebama digitalne transformacije, naročito zbog toga što su očekivanja da će EU 2021. godine biti potrebno 800.000 informatičara – rekao je Lazović.

Istakao je da Crna Gora ima jasno izraženu političku volju da uspostavi digitalnu ekonomiju.

- Treba što više ulagati u obrazovanje, koje će davati kadrove koji će dalje razvijati rješenja. Zadatak univerziteta je specijalističko obrazovanje, bez čega nema govora o razvoju biznisa. Rješenja moraju biti zaokružena – rekao je Lazović.

Odgovarajući na pitanje iz publike o kriptovalutama, prof. Lazović je istakao da su, po njegovom mišljenju, block chain tehnologija i kriptovalute budućnost, ali da ne možemo razmišljati o tome ako još nemamo zaokružene baze podataka.

Predstavnik Ministarstva javne uprave, Abazović je ocijenio je da je digitalna transformacija zahtjevan proces pred kojim se Crna Gora nalazi.

- Digitalne ekonomije nema bez digitalne transformacije, a preduslov svega je transformacija svijesti. Ako transformišemo sebe to znači da evoluiramo, napredujemo. Tehnologija danas utiče na razvoj čovjeka. Društvo treba da bude spremno na kontinuirane promjene, što podrazumijeva i digitalnu transformaciju – rekao je Abazović.

Digitalna transformacija je proces koji će značajno uticati na državnu upravu, ali i ostale segmente društva.

Zato, naglašava on, svi moramo biti spremni za promjene da bi se uspostavilo društvo digitalne ekonomije.

- Svijest mora da se mijenja, kako u državnoj strukturi, tako i van nje. Potreban je agilan pristup ovom procesu -  smatra on.

Abazović je istakao da je Ministarstvo pripremilo Zakon o elektronskoj upravi, Zakon o elektronskoj identifikaciji i potpisu, a da je u proceduri legislativa o elektronskoj fiskalizaciji.

Konstatovao je da za proces digitalizacije nedostaje stručni kadar, kako u ICT sektoru, tako i državnoj upravi.

- Ako pravimo cloud unutar državnog organa, potrebni su nam cloud specijalisti – rekao je Abazović.

Radoje Cerović smatra da se u Crnoj Gori ne može očekivati entuzujastično prihvatanje potrebe tehnološkog napretka, ali i da naša zemlja ima sposobonost kulturne transformacije.

- Digitalna transformacija zahtijeva liderski snažno koordiniran proces koji mora da krene sa više adresa – od javne uprave, obrazovanja, iz privrede – rekao je Cerović, i naveo primjer Srbije koja pravi pozitivne korake u tom smjeru.

On smatra da postoje brojne dodirne tačke između digitalne i psihološke transformacije, te da je digitalna transformacija kontinuiran proces u kojem se psihologija i tehnologija prepliću.

Učesnici panela su izrazili nadu da ćemo jednog dana o ovim vremenima govoriti kao o početku novog tehnološkog doba, te najavili da će se na temu digitalizacije još mnogo razgovarati na sličnim skupovima.

Na Zajedničkoj sjednici Upravnog i Programskog odbora 25. Festivala informatičkih dostignuća INFOFEST 2018, za doprinos razvoju i sinergijskom objedinjavanju ICT sektora u Crnoj Gori, dodjeljeno je priznanje – Privrednoj komori Crne Gore. Priznanje je u ime Privredne komore primila sekretarka OU ICT Nada Rakočević.

Izdvajamo