Perazić na konferenciji u okviru HR Weeka

23/11/2020

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore dr Mladen Perazić učestvovao je 23. novembra 2020. godine u radu online panela „State Support for Profesional HR“, u okviru konferencije HR Worlda. Konferencija, koja predstavlja najveći HR događaj u regionu, organizovana je drugi put i okupila profesionalce iz oblasti ljudskih resursa. Usljed pandemije COVID 19, ovogodišnji HR WEEK se realizuje kao virtuelni događaj na sajtu hrweek.rs. Tema ovogodišnjeg događaja je HR DNA: Identity Crisis sa tematskim danima: Strategic HR | People-Centric HR | Innovative HR | HR Development | C-Level Day, u okviru kojih će učesnici imati priliku da čuju više od 150 HR eksperata iz 20 zemalja. Privredna komora Crne Gore ima svoj virtuelni štand.

Panel sesijom Konferencije na temu „State Support for Profesional HR“ moderirala je mr Mirjana Kovačević, rukovoditeljka Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike i direktorica Poslovne akademije Privredne komore Srbije. Predstavnici komora Crne Gore (Mladen Perazić), Republike Srpske (Dragana Kokot), FBiH (Mirsad Jašarshpahić) i Hrvatske (Marina Cvirn Jurcec) govorili su o aktivnostima njihovih asocijacija u sferi unapređenja ljudskih resursa i obrazovnog sistema u zemljama u regionu.

Istaknuto je da je glavna aktivnost komora zastupanje interesa članova i formiranje zajedničkih stavova privrede o svim aspektima razvoja i nacionalne ekonomske politike. Okupljajući poslovne ljude iz svih  grana, oblikujući njihove interese i zastupajući ih u zemlji i inostranstvu, komore nastoje da ispune ulogu u privrednom životu zemlje. Objašnjeno je da poslovima Komore upravljaju njeni članovi preko predstavnika u njenim organima. Oni iniciraju, predlažu i odlučuju o osnivanju oblika organizovanja i rada u asocijaciji. Rečeno je da komore učestvuju u donošenju privredno sistemskih zakona i mjera i mjera ekonomske politike, davanju predloga, mišljenja i stavova po pitanjima od interesa za poslovanje i razvoj tržišne privrede.

Dostupnost kvalifikovane radne snage je pitanje od strateškog značaja za sve poslovne subjekte i to je razlog zašto su privredne komore naročito aktivne u polju obrazovanja, ali i u kontinuiranom usavršavanju ili cjeloživotnom učenju. Privredne komore učestvuju u razvoju obrazovnih politika, dobijaju javna ovlašćenja u vezi sa primjenom ovih politika i organizuju poslovno obrazovanje.

Predstavnik Komore Crne Gore je predstavio ulogu u reformi i doprinos ove asocijacije unapređenju obrazovnog sistema u našoj zemlji, a posebno stručnog obrazovanja. On je rekao da Komora veliku pažnju posvećuje ovoj oblasti i zadatak joj je da kroz saradnju sa socijalnim parnerima i državnim institucijama što je moguće više uskladi javne politike sa interesima privrede i zaposlenih. Na presjeku ovih interesa gradi se obrazovni model optimalan sa stanovišta upravljanja ljudskim resursima. Istakao je da je analiza zakonodavstva iz oblasti obrazovanja i učešće u kreiranju novih i izmjena i dopuna postojećih zakona i drugih propisa, predmet kontinuiranih aktivnosti koje Privredna komora Crne Gore realizuje, sa ciljem unapređenja obrazovnog sistema. Objasnio je učešće predstavnika privrede u radnim tijelima i savjetima iz sfere obrazovnog sistema kao i realizaciju zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom prosvjete u sprovođenju obrazovnih politika i međunarodnim projektima. On je takođe prezentovao model dualnog sistema obrazovanja u Crnoj Gori i učešće privrede u njemu.

Panelisti su učesnicima Konferencije takođe govorili o aktuelnim izazovima u realizaciji svih ovih aktivnosti u svijetlu Covid pandemije.

HR WEEK organizuje HR World, zajednica HR profesionalaca Adria regiona, koja predstavlja inovativni koncept za jačanje HR struke kroz dijeljenje znanja i povezivanje različitih zainteresovanih strana. Cilj organizacije je transformacija HR funkcije iz nekadašnje kadrovske u savremenu, inovativniju poslovnu funkciju sa strateškim uticajem.