You are here

Peti sajam mladih preduzetnika Crne Gore

12/11/2021

Peti sajam mladih preduzetnika Crne Gore, održao se 12. i 13. novembra 2021. godine, u glavnom holu TC Delta City-a. Na Sajmu je svoje biznise predstavilo 40 mladih preduzetnika, kao i 5 organizacija i institucija iz oblasti preduzetništva mladih.

Sajam je organizovala Unija mladih preduzetnika Crne Gore, u saradnji sa partnerima Privrednom komorom Crne Gore, Glavnim gradom Podgorica, TC Delta City-jem, Kancelarijom za mlade Podgorica, kancelarijom Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info Centrom. Pokrovitelj skupa bilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Događaj je održan uz poštovanje preporučenih mjera u borbi protiv COVID-19.

Manifestacija ima za cilj promociju mladih ljudi iz Crne Gore, koji su osnovali svoj biznis, kao i upoznavanje građanja i cjelokupne javnosti sa njihovim proizvodima, uslugama, djelatnostima i inovacijama. Istovremeno, misija Sajma je da se mladi ljudi, koji žele da pokrenu svoj biznis, motivišu da se pokrenu i upoznaju sa biznisima naših najuspješnijih i najinovativnijih mladih preduzetnika.

Unija mladih preduzetnika Crne Gore postoji već pet godina, broji 150 članova većinom iz Podgorice. Unija mladih preduzetnika Crne Gore pruža podršku mladim preduzetnicama i preduzetnicima sa teritorije Crne Gore da svoje biznise unaprijede kroz raznovrsne obuke, programe, aktivnosti i umrežavanje. UMPCG nastoji da promoviše i podstiče preduzetnički duh i saradnju među mladima, na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou.

Unija mladih preduzetnika Crne Gore ima za cilj da doprinese stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj preduzetništva mladih u Crnoj Gori.

Svečanost povodom otvaranja Sajma su otvorili generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović i predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore Uroš Bulatović.

„Mladi i početnici u biznisu su „najranjivija“ kategorija, kojoj država kroz programe koje nudi u cilju pokretanja i stimulisanja biznisa treba da posveti posebnu pažnju“, naglasila je Vukajlović i dodala da „ Ministarstvo ekonomskog razvoja sprovodi Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji sadrži programske linije finansijske i nefinansijske podrške potencijalnim i postojećim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, a ovogodišnji budžet iznosio je 3 miliona eura.“ Informisala je prisutne da je u okviru Programa za 2021. godinu, Programska linija za mlade i žene u biznisu finansijski značajno osnažena, i da se očekuje da će opredijeljeni budžet u iznosu od 650.000€ biti iskorišćen gotovo u potpunosti. Podsjetila i na novoosnovani Fond za inovacije čiji je cilj unapređenje startap zajednice, pružanje podrške za inovativne projekte, jačanje i razvijanje ideja i dodala da će Ministarstvo ekonomskog razvoja nastaviti da kroz ove i njemu slične programe pruža podršku svim bitnim segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede. Takođe, najavila je osnivanje Kreditno - garantnog fonda, kao institucionalne potrebe Crne Gore, koji će dugoročno podržati rast i razvoj  crnogorske privrede, „Kroz ovaj mehanizam, država će omogućiti da do finansiranja dođu potencijalni preduzetnici sa dobrom biznis idejom, i zajedno sa onim koji već posluju, opstanu na tržištu i postanu konkurentni.“

„Vjerujem da crnogorska privreda treba da počiva na potencijalu vas, mladih ljudi, podržavajući vaš rad, rast i razvoj, a Ministarstvo ekonomskog razvoja biće pauzdan partner koji otvara vrata za vaše nove ideje koje možemo zajednički realizovati“, zaključila je Vukajlović.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je panel diskusija na temu; “Izazovi ili prilike- preduzetništvo mladih u Crnoj Gori” u kojoj su učestvovali: Ljiljana Belada, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Vuko Jovanović, predstavnik Privredne komore Crne Gore, Igor Goranović , predstavnik G konsaltinga i Milica Petričević predstavnica Cegerica.

Održavanje Petog Sajma mladih preduzetnika podržala je Entreprise Europe Network kojim koordinira Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Glavni Grad Podgorica, Privredna komora Crne Gore i EU Info Centar.