You are here

Počela realizacija programa „Kupujmo domaće“

03/04/2018

Zvanični početak realzacije programa „Kupujmo domaće“ Vlade Crne Gore i Privredne komore, čiji je cilj jačanje domaće privrede kroz povećanje dostupnosti i pozicioniranosti crnogorskih proizvoda na našem tržištu, obilježen je 3. aprila 2018. godine na svečanosti u vinskom podrumu „Šipčanik“ kompanije „Plantaže“.

Tom prilikom, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović potpisali su Sporazum o saradnji ovih institucija za implementaciju navedenog programa kojim se, u saradnji sa trgovačkim lancima Voli, HD Laković, Aroma, Idea, Franca i Megapromet, otpočinje specijalno obilježavanje domaćih proizvoda u velikom broju njihovih marketa.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da je ovaj događaj početak realizacije ambicioznog poduhvata koji prevazilazi moći i nadležnosti jednog subjekta, što znači da se mora obezbijediti sinergija brojnih resursa – od privrednih subjekata i organa vlasti, do raznorodnih oblasti nauke i struke. Svrsishodnost ovakog djelovanja, navodi on, nesporna je, što potvrđuju iskustva i praksa najrazvijenijih zemalja svijeta, ali i iz Regiona.

- Suština je da je kupovina domaćih proizvoda ulaganje u sopstvenu budućnost i to mora postati način našeg razmišljanja.

Ističe da se većom kupovinom domaćih proizvoda stvaraju nove mogućnosti i za intenzivnija ulaganja, uvođenje novih standarda i podizanje nivoa konkurentnost samih proizvođača, ali i privrede u cjelini. Ovaj projekat, kazao je, obavezuje proizvođače da unapređuju tehničko- tehnološke procese, usvajaju nove standarde i uz adekvatne marketinške aktivnosti isporučuju tržištu proizvode visokog kvaliteta, cjenovno konkurentne.

Podsjetio je da Komora sistematično i istrajno već desetu godinu realizuje projekat Dobro iz Crne Gore kojim se promovišu kvalitetni crnogorski proizvodi. Značajan broj nosilaca ovog kolektivnog žiga ima dugu tradiciju i izvozne uspjehe, dok je većina primarno usmjerena na domaće tržište. Godišnja istraživanja realizovana u okviru ovog projekta su pokazala da crnogorski potrošači svakim danom više kupuju domaće proizvode i iskazuju spremnost da to i ubuduće rade.

- Uočavajući da je podšku potrebno pružiti i malim proizvođačima, onima koji tek treba da postanu nosioci žiga Dobro iz Crne Gore, sredinom prethodne godine, Komora je pokrenula šire djelovanje. Kupujmo domaće je najširi okvir za uključivanje svih potencijala, malih i srednjih preduzeća. Zadovoljstvo mi je što su ove aktivnosti Komore bile temelj zajedničkom Projektu kojeg danas promovišemo - rekao je predsjednik Komore.

Golubović je izrazio duboko uvjerenje u uspjeh ovog projekta. Prema njegovim riječima, tokom posljednjih decenija se sa različitih adresa pokušalo doprinijeti boljoj zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovini, turizmu i šire, ali i da je izostajao očekivani rezultat upravo jer je nedostajala namjera svih da se kreira jedinstven projekat u kojem su jasne uloge i odgovornosti.

- Sagledavanjem makroekonomskih pokazatelja crnogorske ekonomije, nije teško uočiti da u kontinuitetu bilježimo loše rezultate kod spoljnotrgovinske razmjene roba, u kojoj ostvarujemo naglašen deficit. Tako je pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila na nivou od oko 16%, a kada posmatramo izdvojeno spoljnotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pokrivenost uvoza izvozom je 10%, i pored činjenice da imamo dovoljno prirodnih i proizvodnih resursa. S toga, Kupujmo domaće personifikuje potrebu da se ovakva situacija mijenja, kao i odlučnost da se u tome uspije – ocijenio je Golubović.

Uputio je riječi zahvalnosti vlasnicima trgovinskih lanaca koji su otvorili vrata svojih maloprodajnih objekata za sve domaće proizvođače poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Drago mu je što postoji razumijevanje da nije riječ o favorizovanju domaćih proizvoda, već o njihovoj afirmaciji, kroz obezbjeđenje bolje pozicioniranosti i vidljivosti u maloprodajnim objektima. Podrška trgovaca predstavlja jedan od nosećih stubova ovog projekta.

- Ovaj projekat mora imati svoj kontinuitet na duži rok, mora biti proširen i na veći broj maloprodajnih objekata, ali i veću zastupljenost u turističko ugostiteljskoj privredi, na čemu ćemo, vjerujem, svi predano raditi – zaključio je on.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je rekao da program “Kupujmo domaće” ima posebnu vrijednost i višestruki značaj.

- Tu je prije svega značaj zajedništva Vlade, privrednika i potrošača, zatim značaj povjerenja u domaće vrijednosti i sposobnosti, kao i značaj prevazilaženja naslijeđenih i nametnutih navika da više cijenimo tuđe nego svoje - kazao je Simović.

Program, kako je naveo, ima i značaj otvorenosti i razumijevanja potreba potrošača.

- To je potreba za proizvodima koji su kvalitetni i zdravstveno bezbjedni i koji predstavljaju spoj očuvane prirode i savremenih tehnologija i tradicionalnog i modernog. To podrazumijeva i potrebu za proizvodima kojima se put od njive do tpreze mjeri minutima, a ne danima, kao i za onima koji imaju više boje, mirisa i ukusa - poručio je Simović.

On je naveo da program ima i značaj očuvanja tradicije, jer se birajući domaće proizvode čuva i crnogorska tradicija i posebnosti.

- Program ima i značaj jačanja svijesti, jer domaći proizvođači našem tržištu uvijek nude najbolje što proizvedu - saopštio je Simović.

Prema njegovim riječima, program ima i značaj podizanja konkurentnosti kroz potrebu povećanja obima proizvodnje, usvajanja novih standarda i primjene savremenih marketinških principa.

- Program je posebno važan zbog odlučnosti svih da se izborom domaćeg proizvoda neposredno doprinese rastu ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta, čime se obezbjeđuje više novca za plate, penzije, obrazovanje i zdravstvo - rekao je Simović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić istakla je da u današnjem svijetu kada su sve granice otvorene i kada se brišu obrisi lokalnog, nije lako opstati i biti prepoznatljiv.

Prema njenim riječima, Ministarstvo ekonomije godinama sprovodi brojne programe podrške privredi, koji imaju cilj da unaprijede poslovanje naših preduzeća. Programi se odnose na unapređenje inovativnosti, uvođenje standarda kvaliteta, udruživanje u klastere i podršku modernizaciji industrije, a sve u cilju jačanja konkurentnosti crnogorskih preduzeća

- Rezultati naših programa su evidentni: mi danas imamo konkurentnija preduzeća koja primjenjuju međunarodne zahtjeve kvaliteta i poslovanja –rekla je ona.

Saopštila je da se kupovinom domaćih proizvoda jačaju crnogorske kompanije i stvaraju pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta, uz očuvanje postojećih. Kupujući domaće proizvode, naglašava ona, ulažemo u našu ekonomiju i činimo je jačom, a samim tim unapređujemo životni standard.

- Ako do sada niste bile sigurni koji su to proizvodi na policama u našim trgovinama domaći, više nećete imati nedoumicu – biće jasno obilježeni. Više niko od nas neće imati opravdanje zašto je kupio uvozni, umjesto domaćeg proizvoda. Jasno je da je sloboda izbora na svima nama, ali uvjerena sam da ćemo ovom kampanjom učiniti da kupovina domaćeg proizvoda opravdano bude pravi izbor. Kupujmo domaće – rekla je ministarka ekonomije.

Miilutin Đuranović, predsjednik Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore industrije i vlasnik mljekare Lazine, obratio se u ime domaćih proizvođača. On je zahvalio Vladi na razumijevanju, logističkoj i finansijskoj pomoći domaćem poljoprivrednom proizvodu, kroz realizaciju projekta Kupujmo domaće. Zahvalio je vlasnicima i menadžmentu trgovinskih sistema Voli, HDL, Merkator Aroma, Franca, Megapromet na otvorenosti i interesovanju da kroz partnerski odnos daju doprinos afirmaciji projekta Kupujmo domaće.

- Partnerski odnos trgovinskog i poljoprivredno-prehrambenog sektora je usmjeren prije svega na jačanje konkurentnosti domaćih preduzeća, odnosno njihove snage da se suoče sa potrebama savremenog tržišta i bolje pozicioniraju kako na domaćem tako i na inostranom tržištu – kazao je Đuranović.

Prema njegovim riječima, da bi se opstalo u konkurenciji sa finansijski moćnim uvoznim kompanijama, potrebno je imati bolji odnos kvaliteta i cijene od njih.

- Da bismo poboljšali svoj tržišni položaj moramo raditi na sebi a od Vlade tražimo da nas podrži, kao što to rade mnogo razvijenije zemlje – rekao je Đuranović.

On je naglasio ekonomske benefite kupovine domaćih proizvoda, da time veći dio novca ostaje u Crnoj Gori, da to čuva postojeća i stvara osnovu za otvaranje novih radnih mjesta, podstiče primarnu poljoprivrednu proizvodnju, razvoj sela i ostanak mladih ljudi, kao i sigurnije punjenje budžeta, pouzdanije finansijske osnove za razvoj kvalitetnog zdravstvenog i obrazovnog sistema, stabilnije izvore za redovnu isplatu penzija i socijalnih davanja.

U ime trgovinskih lanaca govorio je vlasnik kompanije “Voli” Dragan Bokan. On smatra da je podizanje svijesti o značaju kupovine domaćih proizvoda odavno prepoznat kao važan faktor ekonomskog razvoja.

- Sektor trgovine je otvorio vrata za dodatno obilježavanje domaćih proizvoda na policama marketa. Vrlo aktivno ćemo se uključiti u sve promotivne aktivnosti – rekao je Bokan.

Slijedi zahtjevan proces kojem treba temeljno pristupiti, dodaje on. Domaći proizvođači, kako bi se nametnuli kupcu, moraće da odgovore zahtjevima koje tržište traži, prilagode se kvantitetom ponude, standardima kvaliteta, trendovima, tehničkim rješenjima i estetskim kriterijumima.

- Samo tako će osigurati sebi poziciju na domaćem tržištu i otvoriti perspektivu za regionalno – kazao je vlasnik “Volija”.