You are here

Podrška Komore mjerama Vlade

20/03/2020

Pandemija izazvana virusom korona je veoma ozbiljan zdravstveni izazov koji se snažno odražava na globalne, regionalne i nacionalne ekonomske tokove, pa Privredna komora pozdravlja donošenje paketa mjera Vlade za ublažavanje posljedica po crnogorsku ekonomiju.

Pravovremena reakcija Vlade, u skladu sa iskazanim zahtjevima poslovne zajednice, omogućava očuvanje supstance nacionalne ekonomije u uslovima smanjene privredne aktivnosti.

Uvjereni smo da će usvojene mjere, među kojima su odlaganje otplate kredita, uplate poreza i doprinosa na zarade, te nove, izuzetno povoljne kreditne linije Investiciono razvojnog fonda, znatno doprinijeti održavanju likvidnosti crnogorskih preduzeća, nastavku poslovnih aktivnosti, a time i stabilnosti radnih mjesta njihovih zaposlenih.

Krizno vrijeme će, nadamo se, brzo proći, ali, dok traje, neophodno je dosljedno odgovorno djelovanje svih aktera u društvu, kako bismo spriječili da pandemija uzdrma temelje našeg sveukupnog intenzivnog prosperiteta. Stoga pozivamo kolege privrednike da i dalje solidarno dijele ogroman teret aktuelnog trenutka i ne posežu za otpuštanjem radnika.

Apelujemo na trgovce - nemojte pokleknuti pred izazovom rasta tražnje građana za osnovnim proizvodima i ne povećavajte njihove cijene. Građanima još jednom upućujemo poruku, nema potrebe za stvaranjem zaliha, trgovine su dobro snabdjevene i tako će biti i ubuduće.

Privredna komora će pratiti efekte realizacije Vladinih mjera i, u komunikaciji sa svojim članicama, predlagati nove, ukoliko se ukaže potreba.

Poštujući inicijativu i poziv Vlade Crne Gore, Upravni odbor Privredne komore Crne Gore je donio odluku o donaciji 25.000 eura Nacionalnom koordinacinom tijelu za suzbijanje posljedica korona virusa i pozvao sve privrednike da, u skladu sa mogućnostima, iskažu društvenu odgovornost u borbi protiv posljedica pandemije