Posebno Ministarstvo turizma

16/10/2012

Odbor za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore zatražiće od nove Vlade da formira posebno Ministarstvo turizma, s obzirom na značaj koji ima za crnogorsku ekonomiju, zaključak je sa sjednice Odbora održane 16. oktobra.

Odbor za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore zatražice od nove Vlade da formira posebno Ministarstvo turizma, s obzirom na znacaj koji ima za crnogorsku ekonomiju, zakljucak je sa sjednice Odbora održane 16. oktobra.
- Zahtijevacemo da turizam bude poseban resor jer bi tako, na kvalitetan nacin, obezbjedivali zakonsku regulative i stvarali ambijent za razvoj turizma kroz podizanje kvaliteta turistickih usluga i kroz stvaranje dobrog ambijenta za animaciju investitora – rekao je predsjednik Odbora za turizam I ugostiteljstvo Dragan Ivancevic.
Odbor je pozvao nadležne državne organe na uvodenje reda u turisticku ponudu na svim nivoima, a posebno u privremenim objektima.
Precizno locirati privremene objekte, grupisati ih u zone, definisati djelatnosti kojim mogu da se bave, obavezno im uvesti fiskalne kase- samo su neki od zahtjeva Odbora.
Pred clanovima Odbora bile su informacije o rezultatima u crnogorskom turizmu za osam mjeseci 2012. godine, kvalitativni i kvantitativni efekti ljetnje turisticke sezone. Bilo je rijeci i o finansijskoj posdršci Investiciono-razvojnog fonda, programu strucnog usavršavanja i osposobljavanja lica sa stecenim visokim obrazovanjem, kongresu Njemackog turistickog udruženja (DRV) te o privremenim objektima u turizmu.
U radu Odbora ucestvovali su kao gosti Željka Radak,pomocnica ministra održivog razvoja i turizma, Nemanja Nikolic, Investiciono razvojni fond, Dragan Marovic, Biro rada Podgorica i Danica Ceranic iz Nacionalne turisticke organizacije.

Pozitivan trend
- U Crnoj Gori je u periodu januar - avgust 2012. godine evidentirano 1.153.256 dolazaka turista, što je za 4,56% više nego u uporednom periodu lani. Zabilježeno je 7.665.769 nocenja, što je rast od 3,94%. Prihodi od turizma u tom periodu iznose 609 miliona eura, što je za 3% više nego u prvih osam mjeseci prošle godine – navela je Sanja Markovic, sekretar Odbora za turizam i ugostiteljstvo.
U periodu ljetnje sezone, ostvareno je ukupno 989.776 dolazaka turista, što je za 5,01% više i koji su ostvarili 6.952.917 nocenja, što je za 3,71% više u odnosu na isti period prethodne godine. Dužine boravka turista, u ljetnjoj sezoni 2012. je prosjecno iznosila 7,03 dana. U strukturi nocenja stranih turista, u vrijeme ljetnje sezone, najviše nocenja ostvarili su turisti iz Srbije (31,58%), Rusije (24,12%), Bosne i Hercegovine (8,45%), Ukrajine (4,22%), Kosova (3,67%), Ceške (2,37%), Poljske (2,16%), Njemacke (1,96%), Makedonije (1,91%), Albanije (1,86%), Italije (1,60%), Francuske (1,41%), Rumunije (1,41%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 13,28% nocenja. Turisti su najviše boravili u privatnom smještaju i to 58% ukupnih nocenja je ostvareno u tom vidu smještaja, dok je u hotelima ostvareno 31%.
Promet u ugostiteljstvu, u prvom kvartalu 2012. godine, bilježi pad od 5,85% u odnosu na lani, a u drugom kvartalu rast za 15,4%.
- Aktivnosti u narednom periodu treba usmjeriti na pripremu zimske turisticke sezone, suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva, analizu i pripremu predloga i mjera  u vezi privremenih objekata, te na ulazak na tržište takozvanih low-cost aviokompanija – rekla je Markovic.
Ona smatra da je za dalji rast pozitivnih trendova u turizmu potrebno ispuniti nekoliko važnih preduslova, poput izgradnje hotela visoke kategorije i drugih kapaciteta, produženja sezone, edukacije kadra, unapredenja infrastrukture, te razvoja seoskog turizma.
Potencirala je originalnost i osobenost brojnih elemenata ponude kao osnovne elemente konkurentnosti na turistickom tržištu.
- Za moderne turiste sve su znacajniji autentican kulturno istorijski ambijent, specificna gastronomska ponuda i nova iskustva, a upravo to Crna Gora može da ponudi – rekla je Markovic, zakljucujuci da Crna Gora mora da poradi na tome kako bi od turizma imala mnogo vece koristi
Pomocnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak kazala je da su dobri podaci koji govore o turistickoj posjeti u septembru.
- Pozitivan trend, kada su u pitanju prihodi, broj posjeta i nocenja, nastavljen je tokom septembra. Preliminarne podatke koje obradujemo, Monstat ce uskoro objaviti. Shodno informacijama koje evidentiramo, pozitivan trend ce takode biti prisutan i u oktobru, a zahvaljujuci najavljenom kongresu njemackog turoperatora sigurni smo da cemo imati dobru posjetu Crnoj Gori i popunjenost smještajnih kapaciteta sve do kraja novembra – rekla je Radak.
Ona je potencirala i indirektne efekte dobre turisticke sezone, navodeci trend rasta broja prelazaka preko granicnih prelaza, letova Montenegro Airlinesa, posjeta nacionalnim parkovima, prihoda tunela Sozina…
Sezonu je, kaže, karakterisala bolja ponuda smještajnih kapaciteta, obogacena sa 17 novih, manjih hotela sa više od 1.000 kreveta. Što se pritužbi tice, Radak je kazala da je njihov broj nešto manji nego lani, te da se nijesu najviše odnosile na buku vec na dilere, nelegalan rad I neizdavanje racuna. Naglasila je da se još ozbiljnije mora prici planiranju sljedece sezone, te da Ministarstvo vec planira sastanke sa turistickim poslenicima i opštinama kako bi akcioni plan bio gotov do kraja novembra.
Predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo Dragan Ivancevic kazao je da sa dobrom turistickom sezonom na površinu isplivaju i slabosti koje nijesu nove.
- Siva ekonomija i dalje razara tkivo turizma… Jedan od najvecih limita je nedostatak kvalitetnih hotelskih kapaciteta – rekao je Ivancevic.
Dejan Belada, Hit Montenegro, ukazao je na malo ucešce hotela u ukupnim smještajnim kapacitetima, te rekao da se nada povratku njemackih turista Crnoj Gori, koji su nekad cinili 37% svih gostiju.
Predsjednik Ivancevic, zakljucujuci raspravu, potencirao je primat turizma u crnogorskoj ekonomiji i preporucio da nova Vlada formira posebno Ministarstvo turizma.

Finansijska podrška
Predstavnik Investiciono razvojnog fonda Nemanja Nikolic kazao je da je potpisan kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom (EIB), u.ukupnom iznosu od 50 miliona eura. Sredstva ce plasirati kroz kreditne linije namijenjene preduzetnicima, poljoprivrednicima i malim i srednjim preduzecima, cime ce imati mogucnost da pod povoljnim uslovima dobiju kredite u maksimalnom iznosu do milion eura, sa grejs periodom do dvije godine i kamatom od cetiri do 6,5 odsto na godišnjem nivou, u zavisnosti od namjene kredita i djelatnosti korisnika.
Aranžman je odobren na rok od osam godina sa dvije godine grejs perioda. Ocekuje se da ce ova sredstva doprinijeti promjeni strukture crnogorske ekonomije i prevazilaženju problema u poslovanju, nastalih zbog ekonomske krize.
Takode su najavljene i posebne olakšice u vidu smanjenja kamate za ona preduzeca koja zaposle više od pet osoba, kao i za one koji svoje djelatnosti obavljaju na sjeveru Crne Gore ili u manje razvijenim opštinama.

Kongres
Crna Gora ce od 15. do 17. novembra biti domacin najznacajnijeg i ujedno najveceg okupljanja njemacke turisticke privrede - kongresa Njemackog turistickog udruženja (DRV - Deutscher ReiseVerband). Kongres, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turisticke organizacije Crne Gore, a pod pokroviteljstvom premijera Igora Lukšica, bice održan u Budvi.
Predstavnica NTO Danica Ceranic kazala je da ce kongres DRV-a, krovnog turistickog udruženja koje broji nekoliko hiljada najvecih njemackih kompanija, okupiti oko 800 predstavnika turoperatora i agencija sa ovog tržišta, avio kompanije, osiguravajuca društva i znacajan broj medija iz Njemacke. DRV okuplja najvece njemacke kompanije kao što su „Lufthansa“, „Deutsche Bahn“, „Tui“, „Thomas Cook“, „Air Berlin“, „Dertour“… Kongresu ce prisustvovati i generalni sekretar svjetske turisticke organizacije Taleb Rifai.
Analize pokazuju da se oko 80% ukupnog turistickog prometa sa njemackog tržišta realizuje preko clanica ovog udruženja, a samo emitivno turisticko tržište Njemacke predstavlja jedno od svjetski najznacajnijih, sa više od 60 miliona putovanja na godišnjem nivou.
- Organizovanje Kongresa je toliko bitno za Crnu Goru, da je na nivou najznacajnijih državnih projekata – prokomentarisao je predsjednik Odbora Ivancevic.