Postupak nabavki u NATO sistemu i hrvatsko iskustvo

19/05/2017

Privredna komora Crne Gore i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO Vlade Crne Gore organizovali su 19. maja 2017. godine seminar „Postupak nabavki u NATO sistemu i hrvatsko iskustvo“. Seminar je bio namijenjen svim privrednim društvima koja nude robe i usluge na tržištu.

Punopravnim članstvom Crne Gore u NATO otvaraju se nove poslovne mogućnosti za domaće poslovne subjekte, koje se mogu ostvariti kroz različite djelove Alijanse. Nabavka unutar NATO je decentralizovana i obavlja se kroz njihovu upravu i agencije. Svaka od njih ima svoj postupak objavljivanja i prijavljivanja za učešće u procesu nabavki.

Predavači na seminaru bili su Tajana Kesić Šapić, direktorica Centra za industriju u Hrvatrskoj gospodarskoj komori, Mirna Maravić, načelnica za ofsetne nabavke u Ministarstvu privrede, preduzetništva i zanata Vlade Hrvatske. Iskustva na ovom polju predstavio je i Stjepan Pezo, direktor Galeb d.d, koji su učesnici u ovim postupcima.

Skupom je moderirala Tanja Radusinović, savjetnica predsjednika Privredne komore Crne Gore, a u njegovom radu, pored privrednika učestvovao je Dragan Pejanović, Nacionalni koordinator za članstvo u NATO.

Tanja Radusinović je u uvodnoj riječi kazala da je pitanje dana kada će Crna Gora i zvanično postati članica NATO saveza, a tada će se time za privrednike otvoriti novo poglavlje u poslovnim aktivnostima.

Prema njenim riječima, Privredna komora od 2011. godine organizuje aktivnosti o ekonomskim efektima ulaska naše zemlje u NATO:

- Privredna komora Crne Gore je u ovom izuzetno značajnom poslu otvorena za podršku privredi, pa će i ubuduće pružiti svu neophodnu pomoć privrednicima kako bi se oni što kvalitetnije pripremili za učešće u NATO tenderima - rekla je ona.

Prema riječima Dragana Pejanovića, nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO, potrebno je uspostaviti potrebne mehanizme kako bi privrednici koristili benefite od članstva u NATO.

- Moramo izbjeći prazan hod, odnosno prazan period od trenutka ulaska u NATO do ostvarivanja benefita za našu privredu. Važno je biti efikasan i osposobiti kompanije da u kratkom periodu stvore sve neophodne pretpostavke da mogu učestvovati i dobijati poslove po tenderima u NATO sistemu nabavki – rekao je Pejanović.

U ovom poslu privrednicima će pomoći Vlada, resorna ministarstva i Privredna komora, dodao je on. Realizuje se nekoliko projekata sa Komorom koji će pomoći preduzećima da dobijaju blagovremene informacije o NATO tenderima, steknu NATO kodifikacioni broj i ostvare i druge pretpostavke, kako bi kao kredibilan partner samostalno ili u partnerstvu sa drugim kompanijama iz zemlje ili inostranstva zavrijedili pažnju i dobili mogućnost da plasiraju svoje proizvode ili usluge.

Prema njegovim riječima, privrednici iskazuju veliko interesovanje za ovaj proces i veoma je važno da na ovom zadatku država i privreda djeluju zajedno.

Tajana Kesić Šapić naglasila je da Alijansa traži čitav niz proizvoda i usluga od mikro, malih i srednjih, pa i velikih preduzeća kroz NATO nabavke.

- Savjetovala bih Crnoj Gori da na nivou Vlade tačno definiše uloge svih u oblasti NATO i ekonomije, a da Privredna komora, kao što je slučaj kod nas, bude najbitnija veza po pitanju nabavki između ovog saveza, domaćih institucija i privrede – rekla je ona.

Prema njenim riječima, komore su te koje moraju preduzeća obavještavati o svim NATO nabavkama, voditi registar, te internet stranicu koja je zapravo prvi kontakt privrede sa tenderima, ali i povezivati privrednike, jer je činjenica da se jedno malo preduzeće ne može samostalno javiti, nego ih mora biti više kako bi zadovoljili određene kriterijume Alijanse. Takođe, u slučaju Hrvatske, Komora je ta koja izdaje mišljenja, na osnovu kojeg MInistarstvo privrede daje potvrdu o prikladnosti, koja se često zahtijeva samim tenderom. To je, dakle, potvrda o tome da neko preduzeće ispunjava uslove navedene u tenderu.

- Nabavke imaju različite kriterijume i ukoliko ih preduzeće ne zadovoljava ne treba da se javlja na konkurs. Mi smo više od 500 konkursa objavili, tj. prenijeli preko naše stranice. Svake godine sve više preduzeća se javljaju na tendere, a pogotovo IT sektor – rekla je Kesić Šapić.

Mirna Maravić iz Ministarstva privrede, preduzetništva i zanata Vlade Hrvatske kazala je da je ova država od ulaska u NATO dobila dobru priliku za ekonomske reforme, razvoj konkurentne privrede, rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti, povećanje životnog standarda, učestvovanje u naučnim tehnološkim i informacionim djelatnostima, saradnju sa najrazvijenijim državama i učešće na NATO nadmetanjima za nabavku.

- NATO nabavlja putem mehanizama zvanih “Common Funding” opremu za komunikacije, zapovijedanje i nadzor, usluge satelitske komunikacije, IT hardver i periferne uređaje, softver, konsultantske usluge, građevinske radove i drugo. NATO ne kupuje osnove oružanih sistema te ličnu vojnu opremu, već nacije saveznice kupuju ta sredstva za svoje potrebe i podršku Alijansi – rekla je Naravić.

Stjepan Pezo, direktor Galeb d.d, proizvođača trikotaže, kazao je da su prije desetak godina počeli da razvijaju proizvode više vrijednosti u odnosu na tradicionalne materijale.

-Članstvo u NATO daje mogućnosti konkretnih poslovnih prilika putem javnih nadmetanja. Prijavili smo se u bazu NATO dobavljača, pratili konkurse uz podršku nadležnih institucija i došli u poziciju da budemo ravnopravni takmaci – rekao je Pezo. On je sa crnogorskim privrednicima, učesnicima seminara, podijelio svoja iskustva sa učešća na NATO tenderima.

Izdvajamo