Potpisan Memorandum o saradnji sa IOPCG

12/05/2017

Privredna komora Crne Gore i Institut ovlašćenih procjenjivača potpisali su 12. maja 2017. godine Memorandum o saradnji.

U ime svojih institucija, Memorandum su potpisali potpredsjednik Komore Stanko Zloković i predsjednica IOPCG mr Sanja Radović, OP REV.

- Potpisali smo Sporazum kojim smo dogovorili našu buduću saradnju. Institut ovlašćenih procjenjivača je vrlo važna institucija za privredni ambijent Crne Gore i uređenje bitnog pitanja u našoj ekonomiji a to je kvalifikovana i tržišno ispravna procjena imovine, prije svega crnogorskih preduzeća. To je uslov kako kvalitetnih računovodstvenih izvještaja, tako i adekvatnog ambijenta za buduće investitore i poslovanje privrede u Crnoj Gori – rekao je Zloković.

Privredna komora, naglasio je on, nastoji da aktivnostima i saradnjom sa institucijama obezbijedi što kvalitetnije uslove poslovanja, čemu posebno doprinose edukacije koje sprovodi.

Mr Sanja Radović je kazala da IOPCG-u itekako znači podrška Privredne komore.

- Ovo će da utiče na finansijsku stabilnost institucija i privrednih društava, a tako i fizičkih lica u sprovođenju njihovih finansijskih odluka – ocijenila je ona.

Govoreći o legislativi koja uređuje ovu oblast, ona je istakla da je u najavi regulisanje pitanja ovlašćenih procjenjivača. Zakon o računovdstvu navodi potrebne kvalifikacije procjenjivača, ali podzakonska akta još nijesu donijeta.

- Upravo je zato značajan i ovaj dan jer je IOPCG akreditovan od panevropske grupacije TEGoVA da dijeli međunarodne sertifikate REV za kvalifikovane procjenjivače u oblasti nekretnina. To je sertifikat prepoznatljiv u inostranstvu, pa je značajan za Crnu Goru jer ima mogućnost da kvalifikuje procjenjivače na standardima koji su međunarodno utemeljeni i putem kojih investitori iz inostranstva prepoznaju kvalitet i kredibilitet procjena, te na osnovu toga donose odluke o ulaganjima u našu zemlju – naglasila je ona.

U Crnoj Gori je trenutno 10 kvalifikovanih procjenjivača, koji su kvalifikacije stekli u inostranstvu, a sada je omogućeno svima koji žele da se profesionalno bave procjenom vrijednosti nekretnina da se učlane u IOPCG , obuče i dobiju akreditaciju TEGoVA-e.

Istog dana organizovana je pezentacija „Kako postići REV status u Crnoj Gori“ i seminar „Primjena MRS 16 NPO - alokacija vrijednosti kod procjene imovine u svrhu finansijskog izvještavanja“. Predavači na seminaru bili su prof. dr Zoran Todorović OR OP i Sonja Ivanović OP.

Izdvajamo