You are here

Predstavljen EUREKA program

02/10/2017

Odbor udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore, na sjednici održanoj 2.  oktobra 2017. godine, razmotrio je mogućnost učešća domaćeg metalskog sektora u EUREKA programu, potom Program za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima, te temu NATO nabavki.

Sjednicu je vodio dr Miraš Đurović, predsjednik Odbora a uvodničari su bili dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za nauku u resornom ministarstvu, Nataša Batrićević iz Direktorata za industriju i preduzetništvo Ministarstva ekonomije, te Tanja Radusinović, savjetnica predsjednika Privredne komore.

- Privreda je strateška orijentacija Ministarstva nauke. Želimo da damo šansu malim i srednjim preduzećima da osnaže istraživačke kapacitete, realizuju inovativne projekte i za to nađu biznis partnere – rekao je Petrušić, obrazlažući EUREKA program.

Godišnji fond ovog programa je od 60 do 70 hiljada eura.

- Pošto dajemo po projektu 15.000 eura, to znači da možemo finansirati godišnje do četiri projekta – pojasnio je on.

Kao uspješne primjere realizovane u okviru ovog programa on je naveo projekte ELDORO, LAEDOC kompanije MG Soft, te WINEREST Plantaža. U toku je realizacija projekata koje realizuju Metalurško-tehnološki fakultet i PMF u saradnji sa kompanijom Fontis, kao i Fakultet za tehnologiju i bezbjednost hrane UDG i Plantaže.

On jepotencirao značaj saradnje sa Privrednom komorom, istakavši očekivanje da će ova asocijacija u bliskoj budućnosti dati visokog predstavnika ovog programa za našu zemlju i animirati više kompanija da u njemu učestvuju.

U diskusiji koja je uslijedila privrednike je između ostalog interesovalo da li je potrebno da u realiziciji projekta budu partneri sa nekom kompanijom iz inostranstva, na što su dobili potvrdan odgovor, kao i na pitanje da li je moguće kandidovati projekte iz oblasti prečišćavanja otpadnih voda. Interesovalo ih je i da li se mogu dobiti sredstva za unapređenje prototipa proizovoda čija je funkcionalnost već dokazana. Odgovoreno je da je to pravi primjer projekta koji se finansira kroz EUREKA-u. Predsjednik Odbora Đurović je ocijenio značajnom ulogu Komore u pronalaženju partnera za realizaciju ovog projekta za koji treba u većoj mjeri da konkurišu kompanije iz metalskog sektora.

Predstavljajući Program za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima iz sektora prerađivačke industrije, Nataša Batrićević iz Ministarstva ekonomije je istakla da je cilj programa njihovo poboljšanje inovativnih sposobnosti kroz podsticanje korišćenja konsultanskih usluga, kao i uspostavljanje novih veza privrede i nauke. Ministarstvo pokriva do 50% opravdanih troškova angažovanja konsultanata odnosno do 3.500 eura bez PDV. Riječ je o uslugama koje su u vezi sa inovacijama proizvoda, proizvodnog procesa, organizacije, marketinga.

Program finansijske podrške za inovativne aktivnosti namijenjen je preduzećima u sektoru prerađivačke djelatnosti (osim sektora djelatnosti za koje je naznačeno da nijesu obuhvaćeni: industrija čelika, uglja i sintetičkih vlakana; brodogradnja; proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda; proizvodnja duvanskih artikala; proizvodnja i prodaja vojne opreme ili usluga, itd).

Javni poziv po ovom programu traje do 4. oktobra 2017. godine, a detalji su objavljeni na sajtu Privredne komore i resornog ministarstva.

Predstavnica Komore Tanja Radusinović kazala je da je cilj ove asocijacije da podstakne crnogorske privrednike na učešće na NATO tenderima i to im omogući. Ona je kazala da je u toku kreiranje web stranice koju će održavati Privredna komora, a takođe će voditi i Registar privrednih društava zainteresovanih za učešće na NATO tenderima. Komora će pružati i informacije o načinima učešća, obavještavati članice o postupku nabavke i aktuelnim tenderima.