You are here

Prevoznici tereta raspravljali o aktuelnim problemima

12/02/2013

Danas, 12. februara 2013. godine, održana je II sjednica Grupacije za prevoz tereta u drumskom saobraćaju.

Sjednici su pored članova Grupacije i predstavnika Privredne komore prisustvovali, pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva gospođa Mirel Radić Ljubisavljević, glavni državni inspektor za drumski saobraćaj gospodin Ljubiša Živaljević i samostalni savjetnik u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva gospodin Miroslav Mašić.

Glavna tema sjednice bila je rasprava o aktuelnim problemima u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Prevoznici su saglasni da treba insistirati na ukidanju naplate naknade za puteve, koje je Republika Srbija uvela prevoznicima iz Crne Gore krajem prošle godine. Članovi grupacije zahtijevaju od nadležnih organa da se objave podaci o raspodjeli CEMT dozvola na zvaničnom sajtu Direkcije za saobraćaj, da se izvrši revizija licenci za obavljanje prevoza tereta, kao i da se pooštre kontrole prilikom dobijanja i obnavljanja istih. Obzirom da je među problemima sa kojima se susrijeću prevoznici navedeno trajanje carinskog postupka, dužina trajanja ljetnje zabrane kretanja teretnih vozila i rad fitosanitarne službe, predloženo je da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva organizuje sastanak sa predstavnicima Uprave carine, Uprave policije i fitosanitarne inspekcije. Na sastanku je još raspravljano o nizu drugih pitanja iz oblasti drumskog prevoza tereta.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odgovorili su na sva pitanja prevoznika i izrazili spremnost da izađu u susret njihovim zahtjevima.

Nakon opširne diskusije o aktuelnim problemima, u kojoj su učestvovali svi prisutni, evidentirana su pitanja koja će biti predstavljena ministru saobraćaja i pomorstva na narednoj sjednici Odbora udruženja saobraćaja.