You are here

Prezentacija „Kolumbija – zemlja mogućnosti“

07/12/2017

Prezentacija „Kolumbija – zemlja mogućnosti“ održana je u Privrednoj komori Crne Gore 6. decembra 2017. godine, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova. 

U radu sastanka učestvovali su ambasador Kolumbije Jaime Alberto Cabal Sanclemente i ministar savjetnik Felipe Lehmann Castrillion, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva ekonomije, kao i Agencije za promociju stranih investicija MIPA.

Akcenat je bio na potencijalu za jačanje saradnje u agrobiznisu, infrastrukturi, turizmu i obnovljivim izvorima energije.

- Kolumbija je otvorena i globalna ekonomija. Riječ je o 31. ekonomiji svijeta po veličini i četvrtoj među zemljama Latinske Amerike. Tokom posljednje dvije decenije prosječna stopa privrednog rasta iznosila je 4% - rekao je ambasador Sanclemente.

Na listi Doing Business, Kolumbija je, među zemljama Latinske Amerike, prva po lakoći dobijanja kredita i zaštiti manjinskih investitora, a druga po jednostavnosti dobijanja građevinskih dozvola i generalno poslovanja. Ima pristup tržištima 47 zemalja sa više od 1,5 milijardi stanovnika kroz sporazume o slobodnoj trgovini.

- Kolumbija je prva destinacija za bezbjedno investiranje. Tokom 2016. godine direktne strane investicije u našu zemlju iznosile su 12,44 milijarde dolara. Izvozimo robe u vrijednosti 28 milijardi dolara, a uvozimo za preko 39 milijardi dolara – kazao je ambasador.

Najznačajniji sektori su rudarstvo i energetika (nafta i gas), agrobiznis, infrastruktura, manufaktura i turizam.

- Najviše izvozimo sirovu naftu, gas, ugalj, zlato i smaragde. U agroindustriji izvozimo voće, mahunarke, kakao, kafu, žitarice i cvijeće, čiji smo drugi najveći izvoznik u svijetu – rekao je on.

Predstavljen je investicioni ambijent Kolumbije, slobodne zone, infrastruktura kao pokretač rasta, te konkurentske prednosti luka ove države.

Ambasador je na kraju pozvao da se ojačaju poslovne ali i turističke veze dvije države.

Potpredsjednik Privredne komore Saveljić je ukazao na sličnosti u trendovima ekonomskog razvoja dvije zemlje, uz ocjenu da se određena privredna iskustva Kolumbije mogu uspješno primijeniti i u Crnoj Gori. S obzirom na to da je riječ o geografski udaljenim državama ne čude dosta niski pokazatelji robne razmjene, smatra on, i dodaje da je šansa za bližu saradnju u korišćenju kapaciteta crnogorskih luka za transport roba iz Kolumbije ka državama regiona i šire.

Izdvajamo