You are here

Prijestonica podsticajima do investicija

27/03/2013

Prijestonica Cetinje, simbiozom finansijskih i fiskalnih podsticaja, želi da privuče investicije koje će dovesti do zapošljavanja stanovništva i povećanja kvaliteta života, kazao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović na sjednici Odbora Udruženja malih i srednjih preduzeća održanoj 26. marta 2013. godine.

Poslovni ambijent Cetinja, ocijenio je on, karakterišu i efikasna administracija, te biznis zone MACCOC (na površini od 133.000 metara kvadratnih prostora dijela fabrike Obod, kreirana u saradnji sa umjetnicom Marinom Abramović) i „Cetinje II“ (prostire se na površini od 300.000 kvadrata uz magistralni put prema Budvi).
- Lokalna uprava investitorima nudi oslobađanja od plaćanja poreza na dobit za prvih osam godina poslovanja, od poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje koji padaju na teret poslodavca do 31. decembra 2014. godine, od plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, od plaćanja poreza na nepokretnost za prve tri godine poslovanja. Prijestonica će finansirati po jednog pripravnika na svakog desetog zaposlenog u preduzeću i nudi finansijsku participaciju do 3.000 eura po novom radnom mjestu – rekao je Bogdanović.
Prvi čovjek prijestonice je dodao da brojke, do kojih je lokalna uprava došla na osnovu biznis plana slovenačke kompanije zainteresovane da izgradi fabriku solarnih panela u biznis zoni MACCOC, pokazuju da podsticaji investitoru koji planira da zaposli 280 ljudi za pet godina donose uštede od 5.100.000 eura, odnosno da dobija oko 17.000 eura podsticaja po zaposlenom.
- Prijestonica kroz navedene instrumente podrške investitorima pokazuje iskrenu namjeru partnerskog odnosa s privredom. Lokalne uprave danas, više nego ikad, djelovanjem moraju opravdati ulogu pokretača ekonomskog razvoja kako bi povećale kvalitet života žitelja – rekao je Bogdanović.
On je govorio i o projektu izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje koji će, kako je kazao, vrlo brzo biti pred investitorima.
- Došli smo do samog finala kada je taj projekat u pitanju. Italijanski konsultanti, koje je angažovala Evropska banka za obnovu i razvoj, pripremaju elaborat o privatno-javnom partnerstvu i tendersku dokumentacije kako bismo već u julu završili sve preduslove i u avgustu, najkasnije u septembru krenuli u izgradnju žičare – rekao je gradonačelnik Prijestonice, dodajući da je na sajmu investicija u Kanu bilo velikog interesovanja za pomenuti projekat koji, ocjenjuje, može značajno da promijeni imidž Cetinja i donese tom gradu status jednog od turističkih centara Crne Gore.
U diskusiji koja je uslijedila privrednici su pozdravili napore lokalne uprave prijestonice na privlačenju investotora, ali su i ukazali na to da domaća preduzeća nijesu sklona preseljenju. Dobili su odgovor da je namjera prijestonice da podstakne širenje biznisa crnogorskih firmi na svoju teritoriju.
Na sjednici Odbora bilo je riječi i o mogućnosti saradnje privrednog sektora i sistema obrazovanja. Predstavnica Ministarstva prosvjete Ivana Mrvaljević ukazala je da su otvorena pitanja kako prevazići strukturnu neusklađenost ponude i tražnje radne snage, predviđati buduće potrebe za kvalifikacijama i vještinama, te kako da obrazovni sistem brže odgovori na potrebe poslodavaca i stvaranja kvalitetnog kadra koji može da odgovori na zahtjeve tržišta rada.
Prostor za saradnju postoji na sistematičnijem pristupu organizaciji profesionalne prakse, pravovremenom dostavljanju informacija školama o potrebama za sezonskim poslovima, stipendiranju, na promjenama u propisima koji bi motivisali poslodavaca – ocijenila je, između ostalog, Mrvaljević.
Ona je navela  da Praktična nastava kod poslodavca razvija kod učenika pozitivnu orijentaciju prema zanimanju. Učenik stiče trajna i primjenjiva znanja, veću pouzdanost i rutinu, što omogućava njegov povoljniji položaj na tržištu rada i stvara mogućnost zapošljavanja kod poslodavca kod kojeg se obrazovao. Poslodavac ima mogućnost da pripremi kadar profila koji odgovara poslovanju njegovog preduzeća i zaposli ga po završetku školovanja.
Odbor je razmotrio i Informaciju o poslovnom ambijentu u sektoru malih i srednjih preduzeća.