Privredna komora Crne Gore - najkomora regiona

05/07/2013

Dodjela ovogodišnjih nagrada u organizaciji Regionalne nezavisne agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija regiona Jugoistočne Evrope, održana je juče, 4. jula u hotelu Holiday Inn u Sarajevu, uz prisustvo nekoliko stotina najuspješnijih menadžera iz desetak zemalja Evrope i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti iz regiona.

Po izboru struĉnog žirija Privredna komora Crne Gore je proglašena za najkomoru Jugoistočne i Srednje Evrope za 2013. godinu.

Nagrade se dodjeljuju već 28-i put, što znači tradiciju, a svakako i potvrđuje da je riječ o vrijednim i cijenjenim priznanjima. Do sada su ova priznanja za najličnosti godine dodijeljena predsjedniku Crne Gore, gospodinu Filipu Vujanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske, gospodinu Ivu Josipoviću, te brojnim kompanijama i menadžerima nosiocima privrednog razvoja u svojim zemljama i regionu.

Dodijeljene su ukupno 22 menadžerske nagrade najuspješnijim menadžerima, institucijama i kompanijama, i 14 nagrada najuspješnijim pojedincima, koji su svojim aktivnostima doprinijeli stvaranju povoljnijeg ambijenta za biznis i ekonomiju.

Privredna komora Crne Gore je dobila nagradu za kontinuirani razvoj i kvalitet rada i usluga. Nagradu je primio predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković.
"Ovako vrijedno priznanje, prepoznajem u prvom redu kao činjenicu da poslove koje rade veoma predano komore našeg regiona, cijenjeni su u širim razmjerama i na taj način se ove institucije uvažavaju kao najefikasniji promoteri nacionalnih ekonomija. Privredna komora Crne Gore kroz unaprijeđeno angažovanje članstva u radu organa i tijela ove institucije, uz ostale potencijale, uspjela je da bude prepoznata u regionu po napretku. Za to su svakako zaslužni i svi oni koji su vodili Komoru prije mene, jer su je postavili na jasne i dobro osmišljene osnove. Uvjeren sam da će ova nagrada biti dodatni podsticaj radu Privredne komore Crne Gore na brojnim poslovima koji se nalaze pred njom, a posebno u složenim ekonomskim prilikama koje živimo svi u regionu i šire poslednjih godina."

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, kako je istakao ima razloga da bude ponosan i na uspjehe pojedinaca i kompanija iz Crne Gore, koji su po svom uspjehu prepoznati u regionu, zbog čega su i nagrađeni:

Dragan Bokan, izvršni direktor kompanije Voli - najmenadžer regiona
Dragan Laketić, predsjednik Odbora direktora kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem i Jovan Lekić, generalni direktor kompanije Nall International - najbolje evropske kompanije i najmenadžeri
Branka Pavlović, generalna izvršna direktorica Societe Generale Banka Montenegro - najmenadžer u bankarstvu i najbanka u regionu
Žarko Radulović je dobitnik  priznanja najmenadžer decenije; kompanija kojom rukovodi Hotels Group Montenegro Stars je proglašena najkompanijom, a  Hotel Splendid, koji posluje u okviru ove kompanije proglašen je najhotelom u regionu.

Svečanoj ceremoniji dodjele nagrada prethodila je poslovna konferencija, pod nazivom: "Regionalna privredna saradnja i razvoj", na kojoj je o značaju Komora regiona u procesima poslovnog povezivanja i razvoja, govorio predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.
Mijušković je tom prilikom istakao da ukoliko se osvrnemo na dio istorije, čiji smo svjedoci, sjetićemo se izuzetnog značaja koji su dale privredne komore sa prostora bivše Jugoslavije, kako bi se uspostavili zamrli ekonomski odnosi.
Upravo od Privredne komore Crne Gore, a u partnerstvu sa Komorom Srbije i uz podršku Komore Makedonije formirana je Asocijacija komora Balkana, kojoj su se respektujući opravdanost motiva udruživanja priključile ostale komore ex YU, Turske, Kipra, Grčke, Bugarske i Rumunije. Taj, za to vrijeme hrabar i napredan poduhvat, prepoznala je Privredna komora Savezne Republike Njemačke i podržavala ga finansijski i savjetodavno, upravo cijeneći tu svijetlu viziju u tada nestabilnom području visokog rizika, gledano sa političke strane.
Takođe, komore su veoma aktivno učestvovala u pregovaranju i pripremi CEFTA sporazuma, koji u ekonomskom smislu predstavlja sigurno najznačajniji dokument za regionalnu trgovinu. Ove institucije su i osnivači CEFTA foruma privrednih komora, koji CEFTA sekretarijat iz Brisela prepoznaje kao važno savjetodavno tijelo.
Komore regiona, uključujući naravno tu Privrednu komoru Crne Gore nastavljaju da djeluju u smjeru povezivanja privreda, te pružanju pomoći u uspostavljanju prekogranične saradnje i povezivanja. Svoje odlično izgrađene veze, pored ostalog temelje i na Sporazumima o saradnji kojima se jasno definišu pravci djelovanja. Upravo na osnovu toga i zajednički osmišljavamo tematske poslovne susrete, razmatranje određenih tema na poslovnim okupljanjima, identifikujemo probleme u prometu roba preko granica i slično. Komora Crne Gore ima potpisane takve sporazume sa svim nacionalnim komorama regiona, kao i sa značajnim brojem lokalnih komora.
Tim povodom Predsjednik crnogorske Komore je kao o posebno važnom vidu saradnje komora regiona govorio o izazovu korišćenja evropskih fondova za unapređenje prekogranične saradnje. Činjenica je da su strukturni fondovi Evropske unije i programi podrške namijenjeni zemljama u predpristupnoj fazi veoma naklonjeni projektima bilateralne i prekogranične poslovne saradnje između preduzeća, posebno kada je riječ o ulaganjima u proizvodne procese. Preduzeća, posebno mala i srednja, nemaju dovoljno kvalifikovanog kadra koji bi, između ostalog, mogao da se bavi i uistinu komplikovanim procedurama koje su nametnute od strane evropske administracije. S toga, sve više privrednih komora regiona razvija svoju konsultantsku funkciju i pomaže da se savladaju mentalitetske i stvarne barijere od balkanskog privrednika do briselskih fondova. Sam proces pregovaranja i otvaranja poglavlja treba shvatiti kao mogućnost da se određeni principi na kojima EU počiva bolje razumiju te da se ta znanja dalje prenose i na regionalna preduzeća. Kada se govori o prednosti kvaliteta pregovaranja i integracija nad brzinom pristupa misli se baš na to – optimalno korišćenje svih mogućnosti koje predpristupna faza pruža.