You are here

Promocija nagrađenih na Novosadskom sajmu

03/06/2019

Privredna komora je, 3. juna 2019. godine u kolašinskom hotelu Bianca, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono razvojnim fondom, organizovala susret proizvođača sa hotelijerima i predstavnicima trgovačkih lanaca.

Manifestacija je održana sa ciljem da se doprinese afirmaciji, te boljoj pozicioniranosti crnogorskih proizvoda i usluga na domaćem tržištu i promovišu nagrađeni na nedavnom Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Crnogorski proizvođači su ove godine postigli zapažen uspjeh na najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Izuzetan kvalitet proizvoda 36 kompanija iz naše države zavrijedio je 163 nagrade sajma, 34 više nego 2018. Najveću nagradu za kvalitet - Veliki šampionski pehar, drugu godinu zaredom osvojila Mljekara Srna, a isto priznanje, samo u kategoriji vina, pripalo je Podrumu Delić SPG iz Herceg Novog. Plantaže 13. jul su osvajanjem prestižne nagrade „Lider u vinarstvu u regionu“ još jednom potvrdile status omiljenog brenda u očima potrošača sa ovih prostora. Dimljeni i sušeni proizvodi sa Cetinja otišli su iz Novog Sada sa 52 nagrade. Mali proizvođači vina, kao i jakih alkoholnih pića zavrijedili su po 34 priznanja, pčelari 11, a nagrada nije izostala ni za brašno iz Pljevalja. Svi laureati su dodatno afirmisali Crnu Goru kao zemlju hrane i pića vrhunskog kvaliteta, proizvoda koji su neizostavni dio naše turističke ponude.

U ime organizatora govorili su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, generalni direktor Direktorata za razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, direkorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić i direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević. Izvršna direktorica kompanije 13. jul Plantaže Verica Maraš, predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade Dragan Bokan i predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Dragan Purko Ivančević, koji je i direktor hotela Adria, obratili su se učesnicima skupa u ime privrednika.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović istakao je da uspjeh naših učesnika na međunarodnom sajmu u Novom Sadu, vodećem u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, te respektabilan broj nagrada koje su osvojili, potvrđuje da crnogorski proizvođači imaju ponudu koja može odgovoriti potrebama zahtjevnih tržišta i konkurencije.

- Izražavam poštovanje, prije svega, prema vašim naporima da unaprijedite sopstvenu proizvodnju, podignete na najviši nivo kvalitet vaših proizvoda, čuvajući prepoznatljivost domaćih karakterističnih ukusa, a istovremeno ispunjavajuću zahtjevne standarde savremene prerade i proizvodnje – rekao je Golubović.

Istakao je da je Privredna komora Crne Gore veoma posvećena promociji domaćih proizvoda i nastojanjima da budu što je moguće više zastupljeni u trgovinama i ugostiteljsko-hotelskim objektima, a rezultati tih napora su vidljivi. Već desetu godinu realizuje projekat Dobro iz Crne Gore, kojim se promovišu kvalitetni crnogorski proizvodi. Značajan broj nosilaca ovog kolektivnog žiga ima dugu tradiciju i proizvode uspješno pozicionira na crnogorskom i tržištu Regiona. Prethodne godine su prepoznatljivost i pozicija crnogorskih proizvoda, ne samo kod domaćih potrošača, već i kod brojnih turista, podignuti na značajno viši nivo, kroz projekte „Kupujmo domaće“ i „Domaći ukusi“, koji imaju temelje u sinergetskom djelovanju privrede i Vlade.

Golubović kaže da je zbog naglašenog disbalansa Crne Gore u spoljnotrgovinskom poslovanju, neophodna veća afirmacija, te bolja zastupljenost i pozicioniranje domaćih proizvoda na našem tržištu.

- Većom kupovinom domaćih proizvoda stvaraju se nove mogućnosti za intenzivnija ulaganja, uvođenje novih standarda i podizanje nivoa konkurentnosti samih proizvođača, ali i privrede u cjelini – naveo je on.

Dodaje da ovaj proces obavezuje proizvođače da unapređuju tehničko-tehnološke procese, usvajaju nove standarde i uz adekvatne marketinške aktivnosti isporučuju tržištu proizvode visokog kvaliteta, cjenovno konkurentne. Ovo nije jednostavan posao, čega su svjesni proizvođači, turistički, ugostiteljski i trgovinski poslenici, imajući u vidu da su suočeni sa konkurencijom mnogo razvijenijih ekonomija.

- Raduje me da Vlada, kao naš partner, smatra da započeti projekti treba da se nastave i još intenzivnije podstiču jačanje konkurentnosti domaće privrede. Siguran sam da će ne samo proizvođači, već i trgovci i hotelijeri, koji su bili pouzdan i istrajan partner u ovim projektima, nastaviti da daju očekivani doprinos budućim uspjesima – kaže prvi čovjek Komore.

Zajedničke aktivnosti usmjerene na kvalitetniju promociju domaće privrede, započete u 2018. godini, daju rezultate. Privredna komora i Vlada Crne Gore, uz dragocjenu pomoć Investiciono razvojnog fonda i Nacionalne turističke organizacije, pripremali su i realizovali nastupe privrednika na zajedničkim štandovima, bez dodatnih troškova za kompanije.

Naredni sajam je u septembru u Celju, gdje je Crna Gora zemlja partner. Riječ je prestižnoj međunarodnoj izložbi, koja baštini pet decenija dugu tradiciju.

- Prezentovaćemo domaće robe i usluge i pokazati u najbojem svjetlu sve osobenosti naše kulture i tradicije. Zbog toga vas pozivam da nam pomognete u namjeri da i na ovom sajmu kvalitet naših proizvoda i usluga približimo što većem broju potrošača, da zajedničkim snagama otvorimo vrata velikih tržišta i omogućimo da uspostavite plodonosnu saradnju sa partnerima iz Slovenije i drugih zemalja učesnica – rekao je Golubović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, prenio je utisak nakon višednevne posjete sjeveru države.

- Svjedoci smo iskoraka crnogorske poljoprivrede i probuđene energije sjevera – kazao je Simović.

On je čestitao nagrađenima na Sajmu u Novom Sadu uz uvjerenje da će u narednom periodu priznanja crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima biti još brojnija. Uspjeh je veći s obzirom na to da je postignut u svim sektorima agrara, naglašava potpredsjednik Vlade.

On je apelovao da se uspostavi partnerska, iskrena i kontinuirana saradnja najprije u sektoru agrara, a zatim i sa turizmom, te trgovinom.

- To je uslov i formula zajedničkog napretka. Svi zajedno nastavljamo pobjedničkim putem, da doprinosimo ekonomskom razvoju, dobrobiti vaših kompanija i zaposlenih, te otvaranju novih radnih mjesta  – smatra Simović.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić ocijenila je da je broj nagrađenih crnogorskih proizvoda na međunarodnim sajmovima iz godine u godinu sve veći, što govori u prilog boljoj zastupljenosti naše hrane na regionalnom tržištu.

Podsjetila je da je radi veće povezanosti proizvođača hrane sa turističkom privredom pokrenuta kampanja „Dobro. Bolje. Domaće“.

- Tokom ove turističke sezone imaćemo dobru posjećenost i veću prodaju domaćih proizvoda - rekla je Radak Kukavičić.

Ona je pozvala domaće proizvođače da uzmu učešće u regionalnim sajmovima i tako doprinesu afirmaciji svojih proizvoda na većim tržištima.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a dr Zoran Vukčević izrazio je zadovoljstvo zbog uspjeha naših privrednika u Novom Sadu,

- Time se doprinosi ekonomskom razvoju, a to je i podsticaj mladim ljudima da uđu u preduzetničke vode i bave se biznisom – kazao je Vukčević.

Od 2010. godine IRF je u crnogorsku ekonomiju uložio 850 miliona eura, od čega u 2018. 209 miliona eura.

- Trend povećanih ulaganja nastavljamo i ove godine, pa smo za pet mjeseci 2019. uložili 101 milion eura u privredu, što je 31 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Nastavićemo da podržavamo crnogorsku privredu da bude još uspješnija, i doprinosimo boljoj valorizaciji resursa kojima Crna Gora raspolaže – kazao je Vukčević.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović ističe da je rezultat na Novosadskom sajmu utoliko veći što su ga postigli predstavnici jedne od dvije naše najznačajnije privrede grane – poljoprivrednici.

- Zrela je situacija i pravi trenutak da se poljoprivredna proizvodnja i turističke usluge snažnije povežu i ostvare najbolji sinergetski efekat. U 2019. godini očekujemo 14 miliona noćenja turista, a to znači da će biti posluženo 40 miliona obroka – kazao je Davidović.

On je saopštio da je za četiri mjeseca ove godine Crnu Goru posjetilo 60.000 gostiju više nego prošle, što je rast od tri odsto.

- Hrana treba da bude motiv da turisti dođu u Crnu Goru. Priznanja na sajmu pokazuju da takav kvalitet imamo, a cilj nam je da ga podignemo na još viši nivo. U tome možete računati na podršku Vlade – rekao je Davidović.

Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, čestitao je proizvođačima na većem broju nagrada nego na sajmu 2018. godine.

- To govori da crnogorski proizvođači imaju prepoznatljiv kvalitet proizvoda, ne samo za domaće kupce, već i za regionalno i međunarodno tržište – kazao je Babić.

Istakao je zadovoljstvo što je ovo ministarstvo bilo jedna od institucija koje su podržale predstavljanje privrednika na sajmu u Novom Sadu, kako bi njihovi proizvodi bili vidljiviji. Ukazao je na dobru saradnju sa trgovinskim lancima na projektu “Kupujmo domaće”, a očekuje jednako kvalitetnu i sa hotelijerima na realizaciji projekta “Domaći ukusi”.

On je kazao da Ministarstvo u 2019. realizuje Program podrške razvoja konkurentnosti koji ima 10 programskih linija i vrijedan je 1,6 miliona eura.

-  Broj kompanija koje podržavamo je 10 odsto veći nego u 2018. kada smo otvorili novih 18.000 radnih mjesta – kazao je Babić, dodajući da raduje sve veći stepen društveno odgovornog poslovanja crnogorskih kompanija.

U ime nagrađenih, direktorica kompanije 13. jul Plantaže Verica Maraš kazala je da uspjeh crnogorskih proizvođača na renomiranom Novosadskom sajmu pokazuje da je kvalitet domaćih proizvoda sve veći, a dokaz je i značajnih potencijala crnogorske poljoprivrede. Zahvalila je Privrednoj komori, ministarstvima, IRF-u i NTO-u što su omogućili zajednički nastup domaćim proizvođačima, ukazavši da su ovakve smotre put da, naročito mali proizvođači lakše dođu do tržišta, razmijene poslovna iskustva i unaprijede saradnju sa kolegama iz regiona.

-Posebno raduje uspjeh vinogradarsko-vinarskog sektora u Novom Sadu. Plantaže su još jednom potvrdile kvalitet i liderstvo na veoma važnom tržištu regiona. Dobar glas vina Plantaža odzvanja i u svijetu, pa smo sa nedavne globalne smotre Dekanter u Londonu ponijeli sedam zlatnih medalja – rekla je Maraš.

Potvrda kvaliteta crnogorskih proizvoda daje vjetar u leđa poljoprivrednicima da jače doprinesu razvoju crnogorske privrede. Maraš se obratila HOREKA sektoru i trgovinskim lancima apelom da se uz njihovu podršku dodatno osnaži pozicija domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu, jer će to doprinijeti rastu ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i kvalitetnijem životu naših građana.

Predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade Dragan Bokan ističe da trgovinski sektor izuzetno obradovao uspjeh crnogorskih poljoprivrednih proizvođača u Novom Sadu.

- Voli vjeruje u domaće proizvođače i njihove proizvode. U 2018. godini smo 800 tona uvećali otkup crnogorskih poljoprivrednih proizvoda, što je 20 odsto više nego prethodne. U 2017 smo otkupili domaćih proizvoda u vrijednosti 2,5 miliona, a u 2018. za 3,1 miliona eura. Promet domaćih proizvoda u 2017. bio je 31 miliona eura, a godinu kasnije 35 miliona, što 11,6 odsto više – kazao je Bokan.

On je naveo da je na poljoprivrednom gazdinstvu ove kompanije prošle godine proizvedeno 200 tona hrane, a u planu je da se zasadi povećaju za tri hektara.

Najavio je da će Voli za 15 dana pustiti u pogon novi otkupni centar u Šasu.

Bokan je ukazao na problem deficita između proizvodnje hrane i potreba trgovine, naročito tokom ljetnje sezone, što je moralo da bude pokriveno uvozom.

Pozvao je poljoprivrednike da uspostave koordinaciju sa trgovinskim lancima, kako bi diversifikovali proizvodnju u skladu sa potrebama tržišta.

- U domaćoj trgovini poljoprivredni proizvođači imaju podršku i oslonac za razvoj i to treba da iskoriste kako bi unaprijedili svoje proizvode u skladu sa zahtjevima savremenog tržišta – zaključio je Bokan.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Dragan Purko Ivančević izrazio je zadovoljstvo zbog nagrada koje su dobili poljoprivrednici u Novom Sadu, jer je time prepoznat kvalitet crnogorskih proizvoda.

- Nije dovoljno da turistički proizvod temeljimo na prirodnoj, kulturnoj i istorijskoj baštini. Nema turističkog proizvoda bez poljoprivrednog proizvoda. Potrebno je da zapošljavamo naše (kadrove) i trošimo naše (proizvode) – rekao je Ivančević.

On je ukazao na benefite izvoza poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu, preko turizma i ugostiteljstva.

- Treba zajedno da radimo na kvalitetu, kvanititetu i kontinuitetu naših proizvoda kako bismo mogli da snabdijevamo hotelijere i ugostitelje tokom cijele godine- rekao je Ivančević.

Ukazao je na potrebu standardizovanja crnogorske poljoprivredne proizvodnje, što je jedan od zahtjeva i velikih turoperatora, bez kojih je nemoguće planirati sedmomjesečnu ljetnju sezonu.

Susreti proizvođača sa hotelijerima i predstavnicima trgovinskih lanaca okončani su degustacijom nagrađenih proizvoda.