Prvi evropski samit HTI u Rovinju

28/02/2017

Vodeći evropski skup zdravstvenog turizma HTI konferencija (Health Tourism Industry) okupila je više od 300 učesnika u Rovinju. Tokom konferencije, 28. februara je održan prvi Evropski samit industrije zdravstvenog turizma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - okrugli sto lidera evropskih i međunarodnih institucija Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Portugala, Srbije, Kipra, Grčke, Italije, Francuske i SAD, te udruženja ESPA (European Spas Association), EHTTA (European Historic Thermal Towns Association), ECTAA (European Community Travel Agents Association) kao i jedne od najvećih globalnih osiguravajućih kuća Cigna.

- Govorimo o najbrže rastućem obliku turizma u Evropi, koji nije sezonalan, s prosječnom stopom rasta od 15 do 20 posto godišnje. Evropa jeste svjetski lider u turizmu, međutim, predviđa se da će sadašnjih 50 posto tržišnog učešća svih turističkih dolazaka padati čak i do 40 posto. Treba nam zajednička promocija Evrope kao destinacije zdravstvenog turizma - naglasio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher, te dodao kako se zdravstvenim turizmom takođe otvaraju tržišta komplementarnih proizvoda, kao što je proizvodnja ljekova, prehrambena industrija, obrazovanje stručnih kadrova itd.

Tokom okruglog stola razgovaralo se o zajedničkoj platformi i inicijativi promocije Evrope kao destinacije zdravstvenog turizma.

- Uprkos svim raspoloživim potencijalima i velikoj tradiciji, evropski zdravstveni turizam suočen je s velikim izazovima, od legislative pa do nedovoljno artikulisane promocije. Ova inicijativa HGK i partnera plod je višestrukih razgovora s predstavnicima mnogih evropskih zemalja koji se nalaze u sličnoj situaciji - izjavila je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić.

Učesnici okruglog stola naveli su probleme s kojima se suočava razvoj zdravstvenog turizma toliko značajnog u budućnosti kao što su administrativne barijere i ozbiljna konkurencija izvan Evrope. Zaključci sa sastanka biće upućeni evropskim institucijama kako bi ojačali svijest javnosti o važnosti evropskog zdravstvenog turizma i utjicali na buduće politike kojima će se regulisati ovaj sektor.