You are here

Sajam sezonskog zapošljavanja u Podgorici

02/03/2020

Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu „Summer Job 2020“ održan je 2. marta 2020. godine u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici. Događaj su organizovali Studentski parlament i Karijerni centar Univerziteta Crne Gore, uz podršku Privredne komore.

Na sajmu učestvuje 35 poslodavaca i, kako se procjenjuje, između tri i četiri hiljade studenata. Uvodna izlaganja imali su rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović i menadžer Karijernog centra Ivica Todorović.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je kazao da Sajam sezonskog zapošljavanja doprinosi prevazilaženju deficita radne snage, jednog od glavnih izazova naše i privreda regiona, koji je naročito izražen tokom sezone u sektorima turizma, trgovine, poljoprivrede i građevinarstva.

- Sajam zapošljavanja je tokom prethodnih 13 godina ostvario značajne rezultate, jer je posredstvom ove manifestacije radno angažovano nekoliko hiljada studenata i maturanata, mnogi od njih za stalno. Ovaj projekat je pokazatelj da mladi ljudi, institucije sistema i privreda zajednički mogu unaprijediti stanje u ovoj oblasti – rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, kvalifikovana radna snaga predstavlja jednu od bitnih komponenti uspješnog poslovanja, pa zapošljavanje studenata tokom sezone predstavlja efikasan način da se iz svijeta učenja pređe u svijet rada. Stalno usavršavanje doprinosi razvoju pojedinaca, a društvo, privreda i sve njegove institucije su odgovorni u cjelini za stvaranje okruženja u kojem će svaki pojedinac shvatiti značaj obrazovanja.

- Poslodavci uključeni u projekat znaju da dobri radnici predstavljaju budućnost svake kompanije, pa je ovaj način zapošljavanja dobar model da obrazuju kadrove za specifična radna mjesta – ocijenio je prvi čovjek Komore.

Dodaje da su organizacijom Sajma na dobitku i poslodavci i mladi ljudi.

- Ovom aktivnošću ulažemo u kadrove, a to je najisplativija investicija u društvu. Novi radnici donose nova znanja i vještine i dijeljenje postojećeg znanja sa njima, predstavlja najveću prednost koju možemo da ostvarimo. Jedno istraživanje je pokazalo da se oko 42% ukupnog znanja nalazi u glavama ljudi, 26% u papirnim dokumentima, 20% u elektronskim dokumentima i 12% u elektronskim bazama znanja – kazao je Golubović.

Poručio je studentima da je ovo veoma dobra prilika da teorijska znanja primjene u praksi i steknu neophodna iskustva za buduće radne angažmane. Na poslu će imati priliku da upoznaju uspješne i ostvarene profesionalce, te uz proaktivan pristup stvore mrežu poslovnih kontakata koja će vam omogućiti napredovanje u karijeri.

- Potrudite se da ostavite dobar utisak, jer preporuke koje dobijete mogu biti presudne u odluci o vašem budućem zaposlenju – rekao je predsjednik Komore.

Zaključio je da će Privredna komora i u budućnosti podržavati ovaj i slične projekte koji se odnose na unapređenje tržišta rada i ljudskih resursa, te doprinose cjelokupnom društvu, čiji je imperativ da uči i stalno napreduje.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, predsjednik Komore Golubović je sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilom Nikolićem, predsjednikom Upravnog odbora UCG prof. dr Duškom Bjelicom, državnim sekretarom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damirom Davidovićem i menadžerom Karijernog centra Ivicom Todorovićem obišao štandove poslodavaca i fakulteta, s obzirom na to da se, uz Sajam zapošljavanja, održavao Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore.

Drugi dan Sajma sezonskog zapošljavanja biće organizovan na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, u utorak, 3. marta.