Sastanak sa šefom kancelarije EBRD

25/07/2018

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Jaap Sprey i viši savjetnik za investicionu klimu i upravljanje Franklin Steves razgovarali su 25. jula 2018. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem i njegovim saradnicima.

Predstavnici EBRD istakli su posvećenost podršci razvoja crnogorskog privatnog sektora i raduju se nastavku saradnje sa Privrednom komorom Crne Gore na toj misiji. Projekte u turizmu i energetici iz obnovljivih izvora vide kao glavne oblasti gdje mogu razviti intenzivnije veze sa preduzećima, dok je u fokusu njihove saradnje sa javnim sektorom unapređenje investicionog ambijenta.

S tim u vezi, podsjetili su predsjednika Golubovića da su EBRD i Vlada Crne Gore potpisali Memorandum o saradnji koji se odnosi na razvoj i implementaciju Inicijative investicione klime i upravljanja. Cilj je poboljšanje razvoja privatnog sektora, promocija dobrog upravljanja, jačanje konkurencije, unapređenje dijaloga javnog i privatnog sektora.

EBRD je i ovom prilikom izrazio podršku radu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, koji čine Privredne komore šest država Regiona, naročito njegovom Stalnom sekretarijatu koji će od januara 2019. godine biti u Podgorici, dok će u Trstu ostati kancelarija za evropske projekte. EBRD je finansirao razvoj i implementaciju On-line investicione platforme KIF-a, koja pruža informacije potencijalnim investitorima o poslovnom ambijentu u zemljama zapadnog Balkana, te promoviše Region kao poslovno odredište.

Predsjednik Golubović je potencirao da brojni investitori iz više od 100 država, koji su od 2006. godine uložili u Crnu Goru preko osam milijardi eura, najbolje govore o povoljnom investicionom ambijentu naše države. On je goste informisao o aktuelnim investicionim projektima u turizmu, energetici, saobraćaju i agraru koji će doprinijeti razvoju ovih sektora, ali i ekonomije u cjelini. Istakao je značajan doprinos EBRD poslovnom ambijentu u našoj zemlji, između ostalog kroz direktnu saradnju sa kompanijama Voli, Mesopromet, Port of Adria i drugim. Kao jednu od oblasti gdje se ubuduće očekuje najviše ulaganja, Golubović je naveo zaštitu životne sredine.

Evropska banka za obnovu i razvoj je zainteresovana da privrednike bliže upozna sa njihovim Programom podrške malim i srednjim preduzećima koji im omogućava konsultovanje sa domaćim i međunarodnim ekspertima, čime doprinosi inovativnom i održivom poslovanju.  Predsjednik Golubović je ponudio da ovaj program bude predstavljen na svim sjednicama odbora udruženja Privredne komore Crne Gore i istakao otvorenost ove asocijacije da pruži EBRD sve informacije potrebne za njen rad, bilo da je riječ o makroekonmskim ili pokazateljima boniteta crnogorskih poslovnih subjekata.

- Interes Komore je da uz podršku EBRD razvijamo našu poslovnu zajednicu – zaključio je predsjednik Golubović.

U radu sastanka učestvovali su savjetnik predsjednika Privredne komore Mitar Bajčeta i direktorica Sektora za analize i istraživanja dr Nina Drakić.

Izdvajamo