Sastanak Saveljić - Heemskerk

06/09/2018

Izvršni direktor Borda Svjetske banke Frank Heemskerk posjetio je 6. septembra 2018. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa potpredsjednikom Ivanom Saveljićem i njegovim saradnicima razgovarao o poslovnom ambijentu u našoj zemlji.

Potpredsjednik Saveljić je istakao da je Privredna komora Crne Gore, na posredan i neposredan način, učestvovala u brojnim projektima koje je Svjetska banka ovdje realizovala i izrazio spremnost da se u budućnosti još aktivnije uključi u njihovo sprovođenje.

Saveljić je predstavio komorski sistem Crne Gore i njegovu ulogu u poslovnom ambijentu zemlje.

Crnogorska privreda, smatra on, nema dovoljan broj projekta urađenih po međunarodnoj metodologiji, zbog činjenice da još ne postoji razvojna banka koja bi pružala pomoć ove vrste. Direktne strane investicije uglavnom su se realizovale u sektoru bankarstva, telekomunikacija i turizma, a zbog diverzifikacije razvoja ekonomije postoji potreba za intezivnijim investiranjem u brownfield i greenfield projekte u ostalim sektorima.  Iz tih razloga crnogorskim privrednicima je neophodna ekpertska pomoć u transformaciji projektnih ideja u investicione projekte, naveo je potpredsjednik Komore.

Heemskerk je najavio da će Evropska investiciona banka (EIB) i Evropski investicioni fond (EIF) u narednoj fazi proširiti aktivnosti van granica jedinstvenog EU tržišta ka zemljama koje su u pristupnoj fazi, te da je njihova sredstva moguće strukturirati za pružanje konkretne pomoći privredi za ovu namjenu. Takođe, saopštio je Heemskerk, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja posluje u okviru Grupe Svjetske banke, posebno njena Kancelarija za Zapadni Balkan kojoj je sjedište u Beogradu, može obezbijediti sredstva za lokalne banke i preduzeća. Smatra da je Crnoj Gori neophodno da aktivnije radi na stvaranju lokalnog lanca vrijednosti čija bi okosnica bio turizam, a koji bi doprinio rastu zapošljavanja u ovom i pratećim sektorima.

Govoreći o metodologiji Svjetske banke za rangiranje ekonomija koja se sistematizuje kroz Izvještaj o lakoći poslovanja (Doing Business), Heemskerk je istakao da ovaj izvještaj predstavlja alat za razgovore sa vladama, te da će se u narednom periodu u Crnoj Gori organizovati brojni “Doing Business” skupovi.

Izdvajamo