Sjednica Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore

14/03/2013

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore, na sjednici održanoj 14. marta 2013. godine, utvrdio je predloge izvještaja o radu i o finansijskom poslovanju, kao i godišnjeg računa Komore za 2012. godinu.

Donijeta su pravila o kriterijumima, postupku i načinu određivanja novog domaćeg prevoznika, te o opštim uslovima prijema i otpreme autobusa i putnika na autobuskim stanicama u Crnoj Gori.
Upravni odbor donio je Odluku o izboru članova Odbora za žensko preduzetništvo.
Donijeta je i Odluka o formiranju Fonda za stipendiranje učenika srednjih stručnih škola koji upišu obrazovne profile za deficitarne kvalifikacije. Do predloga je došlo nakon ocjene da je ulaganje u obrazovanje kadrova isplativa investicija i najsigurniji put za uspješno poslovanje, a u cilju smanjenja neusaglašenosti obrazovnog sistema sa realnim potrebama privrede, te uz konsultacije sa Ministarstvom prosvjete.
- Sredstva za stipendiranje učenika treba da obezbijede privredna društva koja iskažu potrebu za određenim deficitarnim kvalifikacijama. Dodjelom stipendija, a time i većom  mogućnošću zapošljavanja, kao i drugim mjerama profesionalne orijentacije učenika, od samog početka formalnog obrazovanja, uticalo bi se na interesovanja učenika i njihovo opredjeljenje za obrazovanje za deficitarne kvalifikacije – navodi se u obrazloženju.
Istaknuti privrednik Stanko Zloković izabran je za savjetnika Privredne komore Crne Gore. Obrazlažući predlog, predsjednik Komore Velimir Mijušković je kazao da je Zloković više od 30 godina u privredi, a da je dvije decenije učestvovao u radu privrednih komora Jugoslavije i Crne Gore.

Izdvajamo