You are here

Špediterima predstavljene projektne aktivnosti Upave carina

11/02/2019

Saradnja sa Upravom carina na realizaciji spoljnotrgovinskih poslova bila je tema sjednice Odbora udruženja špeditera održanoj u proširenom sastavu 11. februara 2019. godine.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Radovan Radulović, a u radu su osim članova i zainteresovanih privrednika, učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, te predstavnici Uprave carina: pomoćnice direktora Lidija Mijović i Snežana Vučković, upravnik Carinarnice Bar Dragan Lučić, načelnici Stojanka Milošević, Tatjana Vujisić, Branislav Janković i Milena Radović, te samostalni savjetnik Željko Radović.

Razmotrena su pitanja koja se odnose na poslovanje špeditera u slobodnoj zoni, zabrane i ograničenja, primjenu novog pravilnika Ministarstva poljoprivrede u vezi sa kvotama, te aktivnosti na implementaciji novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema NCTS, pojednostavljenja i uvođenje statusa ovlašćenog privrednog subjekta.

Prema riječima predsjednika Odbora Radovana Radulovića špediteri su i ovog puta kroz razgovor sa predstavnicima Uprave carina došli do zajedničke platforme za pravovremeno i interaktivno rješavanje izazova u njihovom poslovanju ističući otvorenost i dosadašnju saradnju sa Upravom carina.

Pomoćnica direktora Lidija Mijović je istakla da Uprava carina želi da jača dalje partnerstvo sa poslovnom zajednom i gradi međusobno povjerenje.

-Želimo da omogućimo privrednim subjektima da u potpunosti budu upoznati sa svojim pravima ali i obavezama kako bi poslovna zajednica na pravi način unapriejed predvidjela buduće zahtjeve u procesu dalje modernizacije Uprave carina. Transparentnost, uzajamno povjerenje i poštovanje i pravovremena interakcija sa privredom je ključ u dostizanju ovog cilja- saopštila je Mijović.

Poseban fokus je bio na projektu uvođenja zajedničkog tranzita robe i primjene kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) koji podrazumijeva postupak tranzita robe bez zadržavanja na granicama i uz elektronsku komunikaciju carinskih organa. Uprava carina započela je njegovu implementaciju krajem novembra 2018. Projekat će trajati dvije godine, a u okviru implementacije predviđena je tijesna saradnja Uprave sa privrednicima i upoznavanje sa projektom kroz radionice.

- Implementacija projekta smanjiće trošenje materijalnih resursa, kao i vrijeme odvijanja spoljnotrgovinskog prometa – kazao je Radulović.

Iz Uprave carina su saopštili da će ova aplikacija donijeti benefite svim učesnicima u prometu. Kompletan postupak će se sprovoditi elektronski i pratiti u svim državama članicama konvencije o elektronskom tranzitnom postupku, a to su sve zemlje EU, EFTA-e, te Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

- Planirano je da Crna Gora pristupi konvenciji do kraja 2021. godine – rekla je Tatjana Vujisić, načelnica Odsjeka za carinske postupke u Upravi carina.

Ona je dodala da će najveći izazov biti implementiranje elektronske aplikacije koja će da prati tranzitni postupak.

- Jedna od najbitnijih novina biće to što će tranzitni postupak započinjati podnošenjem elektronske deklaracije koja će biti vidljiva u svim državama članicama konvencije kroz koje roba prolazi – rekla je načelnica.

Predstavnici Uprave su govorili i o novim projektima kojim modernizuju carinsku službu i pojednostavljuju postupke. Jedan od njih je i takozvano kućno carinjenje, gdje roba direktno sa granice ide u prostorije privrednika, što doprinosi značajnim uštedama u vremenu i novcu.

- Privrednici kojima su odobrena pojednostavljenja, koji su tokom prošle godine imali više od hiljadu pošiljki, uštedjeli su od 30.000 do 40.000 eura, jer se postupak koji počinje na granici završava u njihovim prostorijama. Roba ne ide na terminal i i kompletan postupak umjesto ranijih tri i po sata, sada traje 30 minuta u prostorijama privrednika – kazala je Vujisić.