Sporazum PKCG i CANU: Objaviće prvi Leksikon privrede

30/01/2020

Predsjednici Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akad. prof. dr Dragan K. Vukčević potpisali su 30. januara 2020. godine Sporazum o saradnji ovih institucija.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo potpisali Sporazum o saradnji Privredne komore i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, institucija dugog trajanja i time stvorili pretpostavke da objedinjenim naučnim, umjetničkim, kulturnim i privrednim kapacitetima doprinosemo ukupnom razvoju Crne Gore – rekao je Golubović.

Sporazum utvrđuje zajednički interes za trajnu saradnju, koja se odnosi na: obezbjeđenje uslova za promociju, angažovanje i usavršavanje mladih i talentovanih kadrova; zajednički rad na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima, ili u saradnji sa pojedinim privrednim društvima; održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i rasprava; izdavanje publikacija, kao i drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Golubović je saopštio da je u razgovoru sa predsjednikom CANU već dogovoren prvi korak u realizaciji sporazuma.

- Sa uvaženim predsjednikom CANU dogovoreno je da iniciramo izradu prvog Leksikona privrede Crne Gore – rekao je Golubović.

Predsjednik akad. prof. dr Dragan K. Vukčević saopštava da Sporazum sa Komorom predstavlja nastavak saradnje CANU  sa najznačajnijim institucijama u Crnoj Gori.

- Ovaj sporazum predstavlja doprinos institucionalnom jačanju Crne Gore kao države. Jedan od prvih zajedničkih projekata Komore i CANU biće Leksikon privrede Crne Gore, ne samo da bismo popisali imena i institucije, već i kako bismo od zaborava sačuvali neke značajne ličnosti koje su gradile našu zemlju u oblasti ekonomije - rekao je Vukčević.

Planirani Leksikon biće još jedan primjer podrške Privredne komore značajnim publikacijama na temu ekonomije, koje daju posebnu vrijednost crnogorskom izdavaštvu.