Spremno dočekati prvog gosta

17/04/2014

Turistička sezona je počela dolaskom prvih gostiju krajem marta. Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva, sa sjednice 17. aprila 2014. godine, apelovao je na nadležne da se ubuduće na vrijeme izvrše pripreme, što se posebno odnosi na komunalne i infrastrukturne radove, da bi ostvarili proklamovani cilj – šestomjesečnu ljetnju sezonu.  Takođe je zaključeno da je kruz-biznis veoma značajan za razvoj turističke ponude Crne Gore, pa je potrebno stvoriti tehničke uslove za prijem velikog broja kruzera, pri čemu je poseban naglasak stavljen na mogućnosti Luke Bar.

Razmotreni su rezultati crnogorskog turizma ostvareni u 2013. godini, kada je Crnu Goru posjetilo 1,49 miliona turista, 3,65% više nego prethodne godine. Procijenjeni prihodi u ovom sektoru su iznosili 721 milion eura, što je oko 4% više u odnosu na 2012.

Na dnevnom redu bio je Plan pripreme turističkih sezona 2014. i 2015, a predstavljen je projekat NEXT IPA Adriatic – Regionalni udruženi potencijal za uvođenje inovativnog poslovanja, finansiran iz EU fondova.

Sezona 2013

Crnu Goru je prošle godine posjetilo više stranih turista za 4,77 odsto, ali i manje domaćih za 4,41 odsto.
- Najviše noćenja bilo je gostiju iz Rusije 28,10%%, Srbije 25,10%, Bosne i Hercegovine 7,50%%, Ukrajine 5,60%, Kosova 3,30%%, Poljske 2,70%, Njemačke 2,30%%, Francuske 2,20%, Makedonije 2,10% i Češke 2,10%. – navela je sekretarka Odbora Sanja Marković.

Prema podacima MONSTAT-a, u 2013. godini bilo 171.474 zaposlena u turizmu i, u odnosu na prethodnu godinu, to je više za 2,97%.

Zbog neophodnosti smanjenja negativnih uticaja vremenskih prilika i daljeg unapređenja ponude zimskih centara, u narednom periodu je potrebno dograditi i rekonstruisati skijališne kapacitete, obezbijediti topove za vještačko osnježivanje staza i omogućiti noćno skijanje, izgraditi klizališta, staze za nordijsko skijanje i bob. Potrebno je poboljšati smještajne kapacitete na sjeveru Crne Gore i vanpansionske sadržaje (bazenima, saunama, spa centrima), unaprijediti infrastrukturu, prohodnost putnih pravaca posebno prema turističkim centrima i skijalištima, te sprovesti značajne promotivne aktivnosti, ocijenjeno je na sjednici.

Svestrano sagledavši ostvarene rezultate u turizmu za 2013. godinu, a u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za dalji rast turističke privrede, neophodno je blagovremeno pripremiti ljetnju sezonu, nastaviti suzbijanje sive ekonomije u ovoj oblasti, sačiniti novi sporazum Privredne komore i CTU sa PAM-om, unaprijediti ponudu kroz regionalno udruživanje i produženje sezone, i obezbijediti veću zastupljenost domaćih proizvoda u turizmu.

Osnovni element konkurentnosti na turističkom tržištu je originalnost i osobenost brojnih elemenata ponude. U interesu intenzivnije zastupljenosti domaćih proizvoda u turističkoj ponudi, u saradnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma te Privredne komore Crne Gore, u Budvi je 4. aprila ove godine, u okviru Sajma hrane i Sajma turizma, organizovan okrugli sto na temu „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam”. Zaključeno je da kod hotelijera postoji: nedostatak informacija o ponudi poljoprivrede i prehrambene industrije, potreba organizovanja distributivnih centara koji bi objedinili ponudu, konkurentna cijena koštanja domaćih poljoprivrednih proizvoda, neposjedovanje sertifikata o ispravnosti i kvalitetu proizvoda, nedosljednost u isporuci domaćih proizvoda, kako kvalitativno tako i kvantitativno, kao i potreba unapređenja ambalaže. Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja priprema bazu podataka o ponudi i tražnji i sredinom maja organizovaće B2B susret rukovodilaca nabavke u hotelima i restoranima sa poljoprivrednim i prehrambenim proizvođačima.

Priprema turistickih sezona 2014. i 2015.

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak Kukavičić, govoreći o Planu pripreme turističkih sezona 2014. i 2015. kazala je da se očekuje uspješnija turistička sezona od prošlogodišnje.

- Predstoje nam aktivnosti kako bismo špic turističke sezone dočekali spremno. Vjerujem da ćemo u najskorijem roku imati završene radove na putnoj infrastrukturi – rekla je ona.

Kazala je da će za pripremu turističke sezone biti utrošeno 1,6 miliona u elektroprenosnu i distributivnu mrežu, sedam miliona eura u putnu infrastrukturu, Nacionalni parkovi će investirati preko 500 hiljada a MUP 420 hiljada. Ministarstvo je za ulaganje u komunalnu infrastrukturu opredijelilo više od 36 miliona, ali se to ne odnosi samo na predstojeću sezonu.

- Govorimo o pripremi sezone koja je već počela. Nespremno dočekujemo kruzer turiste raskopanim putevima, i divljim deponijama kraj njih. Hotel Delfin je ugovorio šestomjesečni buking sa Francuzima, ali je ovaj aranžman ugrožen zbog kratera na prilazu hotelu. Zbog novog Zakona o finansiranju političkih partija ne možemo sprovesti kampanju „Neka bude čisto” jer smo u nemogućnosti da zaposlimo ljude. Zato apelujemo na donosioce odluka da ovo bude nauk i da ubuduće turistička sezona i svi kapaciteti budu spremni kada dođe prvi gost na primorje – rekao je predsjednik Odbora Dragan Ivančević.

Pomoćnik direktora JP Morsko dobro Rajko Malović je govorio o aktivnostima i projektima koje je ovo preduzeće uspješno realizovalo u cilju pripreme sezone.

Goran Čolović iz agencije Gorbis istakao je potrebu da se crnogorske luke osposobe za prijem kruzera, posebno stavljajući akcenat na Luku Bar.

- Luka Bar može da bude najbolja destinacija mega kruzera koji u velikom broju sada napuštaju Veneciju – rekao je Čolović.

Privredna Komora Crne Gore učestvuje u sprovođenju NEXT Projekta finansiranog iz programa pretpristupne pomoći Evropske Unije koji, pored naše zemlje, uključuje partnerske organizacije iz Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Projekat se sprovodi od jula 2013 do septembra 2015 godine. Sredstva su opredijeljena za podršku crnogorskim preduzećima da kroz formulisanje i kandidovanje ekonomski isplativih projekata iskoriste raspoložive EU fondove namijenjene inovacijama i transferu tehnologija. NEXT IPA Adriatic projekat će kroz aktivnosti nastojati da poboljša potencijal balkanskih predizeća da iskoriste sredstva iz EU fondova namijenjena inovativnom poslovanju i transferu tehnologija. Cilj Projekta je da razvije brzu, olakšanu i nekonvencionalnu komunikaciju između preduzeća i istraživača iz regiona putem koje bi se razmjenjivale informacije i preliminarno testirale ideje na tržištu.