Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu

03/10/2019

Centar Svjetske banke za reformu finansijkog izvještavanja organizovao je 3. oktobra 2019. godine, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, radionicu „Spremnost za ulaganje privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu - podrška finansijskom upravljanju u MMS preduzećima za pristup finansiranju putem privatnog kapitala”.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Jačanje finansijskog izvještavanja i informisanja za MMSP na Zapadnom Balkanu”, koji finansira EU u okviru inicijative REPARIS (Put ka Evropi - Program reforme računovodstva i jačanja institucija).

Cilj skupa je bio da se pružaocima usluga pomogne u razvoju kapaciteta za podršku u fazi rasta, kao i pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima da dođu do kapitala neophodnog za finansiranje rasta i širenja, odnosno da budu spremna za ulaganja.

Banke predstavljaju glavni izvor finansijskog kapitala za mikro, mala i srednja preduzeća u Regionu. Tržište privatnog kapitala na Zapadnom Balkanu je u ranoj fazi razvoja i trenutne mogućnosti za ulaganja su ograničene. To se, međutim, vremenom može promijeniti jer fondovi privatnog kapitala teže da prošire svoje portfolije i geografski obuhvat, pa je bitno da MMSP koja traže partnere sa kapitalom budu u mogućnosti da se oslone na pružaoce usluga koji mogu adekvatno da im pomognu da se pripreme za ulaganje.

Uvodničari su bili potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović i viši specijalista za finansijski menadžment Svjetske banke John Hodge.

Potpredsjednik Gvozdenović je istakao da je edukacija privrednika jedna od intenzivnih aktivnosti Komore, čemu doprinosi i današnji skup. U Crnoj Gori se, prema njegovim riječima, mnogo polaže na razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, pa je preko Investiciono razvojnog fonda u ovaj sektor plasirano oko milijardu eura. Razvoju MMSP takođe doprinose i projekti koji se realizuju u partnerstvu sa Svjetskom bankom. Ocjenjuje da bi crnogorske banke trebalo da plasiraju više sredstava i učine ih povoljnijim za MMSP, te istakao veoma značajnu ulogu koje bi privatni fondovi mogli imati za dalji njihov razvoj.

John Hodge je ocijenio da nedostatak povoljnih sredstava za investiranje nije problem samo MMSP Crne Gore, već i Regiona, te brojnih država širom svijeta. Zato privrednici pozdravljaju mogućnost kreditiranja od strane privatnih fondova. Postoje tri komponente spremnosti primanja ulaganja: averzija kapitala, sposobnost investiranja i prezentacija, naveo je on.

Uslijedili su aktivna panel diskusija i tematske sesije o tome kako pružaoci usluga finansijskog upravljanja u MMSP mogu da podrže svoje klijente/poslodavce da budu spremna za pristup ulaganjima privatnog kapitala.

Napravljen je pregled tržišta privatnog kapitala. Kako menadžeri fondova prepoznaju investicije, način na koji investitori privatnog kapitala vrednuju kompanije, samo se neke od tema panela. Bilo je riječi i o glavnim faktorima koji utiču na strukturiranje pregovora o investicijama, te razumijevanju i prepoznavanju koristi od sprovođenja detaljne analize (due diligence). Naglašen je značaj djelotvornog prvog utiska o kompaniji da se ona istakne među drugima.

Panelisti su bili John Hodge, zatim Gavin Ryan konsultant u Svjetskoj banci, Branko Ljutić iz Instituta sertifikovanih Crne Gore i Vasilije Đurović iz Investiciono razvojnog fonda.

Radionica je organizovana i u Tirani, Banja Luci i Sarajevu, Prištini, Skoplju i Beogradu.

Polaznici radionice mogu da steknu dodatno znanje o tržištu privatnog kapitala i kako mogu bolje da pripreme svoje klijente za ulaganja na modularnoj obuci putem interneta.