Svjetski dan kvaliteta u Privrednoj komori

09/11/2017

Svjetski dan kvaliteta je u Crnoj Gori obilježen 9. novembra 2017. godine u Privrednoj komori, svečanom sjednicom Koordinacionog odbora za kvalitet.

Predsjednik Koordinacionog odbora za kvalitet mr Danilo Radoman rekao je da su ovaj praznik prvi put proslavle 1989. godine, Američka (ASQC), Japanska (JUSE) i Evropska organizacija za kvalitet (EOQ). U međuvremenu novembar je u SAD prerastao u Mjesec kvaliteta, a u Evropi se od 1995. godine slavi „Evropska nedjelja kvaliteta“, uvjek je to druga nedjelja novembra. Svaki četvrtak u toj nedjelji obilježava se kao svjetski dan kvaliteta.

- Moto Svjetskog dana kvaliteta 2017 je „Svakodnevna promocija liderstva”, a Evropske nedjelje kvaliteta za tekuću godinu je „Kvalitet transformiše”. Poslenici kvaliteta u Crnoj Gori ove godine zajedno sa Privrednom komorom i njenim Koordinacionim odborom za kvalitet, Svjetski dan kvaliteta obilježavaju 12. put. Moto današnje svečanosti je „Kvalitet-šansa i konkurentna prednost” – rekao je Radoman.

Podsjetio je da su Komora i Koordinacioni odbor formirali Savjetodavno tijelo za kvalitet sa ciljem da organizacijama i ustanovama pruža informacije kako i na koji način pristupiti tranziciji, implementaciji i sertifikaciji sistema menadžmenta kvalitetom prema MEST EN ISO 9001:2016 i drugih sistema menadžmenta.

- Važno je napomenuti da su usluge ovog tijela kompetentne, stručne, nepristrasne i besplatne – istakao je Radoman.

Zaključio je da je Koordinacioni odbor za kvalitet otvoren za saradnju sa svim privrednim, poslovnim i drugim subjektima, međunarodnim organizacijama i institucijama za kvalitet i njegovo unapređenje.

Uslijedile su prezentacije kompanija „Čikom“ iz Podgorice i „Kalamper“ iz Bara.

Žarko Drobnjak iz „Čikoma“ istakao je da je ta firma prepoznata po sertifikovanom kadru koji je osposobljen da realizuje komplikovane mrežne i softverske sisteme, te po velikom broju zadovoljnih korisnika u Crnoj Gori.

- Stalno ulažemo u edukaciju i sertifikovanje zaposlenih. Partner smo Vladi, domaćim preduzećima, univerzitetima te prestižnim IT kompanijama iz inostranstva. Da bi inopartneri željeli da sarađuju sa vama, potrebno je da poslujete u skladu sa međunarodnim standardima kvaliteta – rekao je Drobnjak, naglašavajući da je menadžment „Čikoma“ opredijeljen za primjenu pomenutih standarda.

Zahvaljujući primjeni standarda, zaključuje on, „Čikom“ je povećao povjerenje stranih kompanija, domaćih korisnika usluga, te bezbjednost informacija.

Izvršni direktor „Kalampera“ Elvir Kalamperović je istakao da je ova kompanija primijenila sisteme menadžmenta kvaliteta da bi se brže prilagođavala promjenama na tržištu. Riječ je o firmi koja posluje 25 godina u sektorima građevinarstva, ugostiteljstva, trgovine, prometa naftnih derivata, zapošljava 150 radnika i ostvarila je 87 miliona eura prometa.

- Želimo da Kalamper bude prepoznat po odgovornosti prema kvalitetu. Pratimo trendove, edukujemo kadrove jer nam je glavni cilj kvalitet – rekao je Kalamperović, dodajući da su nosioci i sertifikata Excellent SME.

Na temu „Kvalitet i etika“ govorio je prof. dr Zdravko Krivokapić, direktor Centra za kvalitet Mašinskog fakutlteta Univerziteta Crne Gore.

On je istakao da se kvalitetom ne treba baviti samo na njegov praznik, već 365 dana u godini. Njegova misija, ističe profesor, jeste da etikom vrati kvalitet kvalitetu.

- Danas se govori o profesionalnoj, poslovnoj, ekološkoj, informatičkoj, religijskoj etici. Nikad više etike nije bilo nego u današnjem vremenu, a manje etičnosti – rekao je Krivokapić.

On ocjenjuje da, kroz istoriju, niko nije bolje pisao o etici nego Njegoš.

Smatra da odgovorni profesionalci danas imaju vrline znanja, brige za javno dobro, spremnost za timski rad i samokontrolu. Citirao je Flormana koji procjenjuje da je 98% grešaka inženjera izazvano njihovom nestručnošću, dok preostalih 2% uključuje pohlepu, prevaru, nepoštenje i nemar.

Na sjednici je promovisana knjiga „Standardizacija i standardi sa osvrtom na infrastrukturu kvaliteta“, autora mr Neška Šćekića, o kojoj je govorio njen recezent prof. emeritus dr Milan J. Perović.

- Napisati knjigu o standardima i kvalitetu samo po sebi je podvig jer se time pred čitaoce predstavlja svjetska tema o redu i uređenosti rada, procesa i proizvoda, kao i organizacija i života – rekao je Perović.

Knjigom su obuhvaćeni ciljevi i principi savremene standardizacije, predstavljena uloga međunarodnih i evropskih organizacija iz ove oblasti, kao i Instituta za standardizaciju Crne Gore. Autor je posebno akcentovao značaj upravljačkih standarda ukazujući na njihove osnovne karakteristike, obradio osnovne informacije o infrastrukturi kvaliteta, kao i globalni i novi pristup CE označavanja i nadzora tržišta.

On je ocijenio knjigu vrlo korisnom kao literaturu za rad u svim oblastima društvenog života, ali i za obuku i osposobljavanje zaposlenih i svih onih koji se za to pripremaju.

Autor Šćekić je zahvalio Privrednoj komori Crne Gore na organizaciji skupa i podršci u razvoju standardizacije i iskazao veliko zadovoljstvo što je njegova knjiga promovisana na Svjetski dan kvaliteta.