You are here

Tablice mortaliteta neadekvatne

23/04/2013

Grupacija osiguravajućih društava za životno osiguranje, na sjednici održanoj 23. aprila 2013. godine u Privrednoj komori Crne Gore, usvojila je Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja za četvrti kvartal 2012. godine.

Premija životnog osiguranja ima pozitivan trend rasta od 4,3%. Rast učešća na tržištu zabilježili su Wiener Städtische, Merkur osiguranje, Lovćen životno osiguranje i Atlas Life. Ukazano je na problem porasta učešća dopunskih osiguranja u odnosu na osnovna.
Grupacija će do sljedeće sjednice napraviti predlog dopune izvještavanja sa tržišta životnog osiguranja, zaključeno je na sjednici.
Predstavljeno je bankoosiguranje kao novi prodajni kanal u Crnoj Gori. Grupacija je informisana da su u Crnoj Gori stvoreni zakonski uslovi da banke mogu biti novi učesnici na tržištu osiguranja, s tim da za to moraju imati saglasnost Agencije za nadzor osiguranja. Prednosti bankoosiguranja su, između ostalog, direktna konkurencija postojećim kanalima prodaje, diverzifikacija usluga banke, te niži troškovi poslovanja.
Grupacija će uputiti inicijativu prema Monstatu za izradu novih tablica za praćenje mortaliteta, jer su važeće iz 1982. godine ocijenjene neadekvatnim.