Trendovi u privremenom zapošljavanju

25/02/2014

Stopa zapošljavanja u Crnoj Gori preko agencija koje se time bave iznosi 1,2 odsto od 176.000 ukupnog broja zaposlenih. Cilj je da ta stopa poraste na 1,6%, što je prosjek u Evropskoj uniji, rečeno je na konferenciji o ljudskim resursima „Globalni i lokalni trendovi u privremenom zapošljavanju“, održanoj 25. februara 2014. u Privrednoj komori Crne Gore.

Skup su organizovale Dekra zapošljavanje d.o.o, Privredna komora i Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, nadležnog Skupštinskog odbora, uprava za inspekcije poslove i kadrove, Američke privredne komore, Unije poslodavaca, Montenegro Business Alijanse i institucija iz regiona.
Savjetnik u Privrednoj komori Crne Gore Stanko Zloković kazao je da treba težiti niskim stopama nezaposlenosti, uz fleksibilnost otpuštanja i zapošljavanja, te visoku socijalnu sigurnost zaposlenih. Fleksigurnost je, naglašava, postala jedna od najtraženijih mjera u Evropi, posebno u Njemačkoj i Francuskoj, koje se suočavaju sa nezaposlenošću i recesijom, i to nakon pozitivnog iskustva Danske, gdje je ovom mjerom za pet godina smanjena nezaposlenost za 50 odsto. Danas je u toj zemlji stopa nezaposlenosti samo pet odsto.
- U Danskoj privredna društva imaju mogućnost da lako otpuštaju radnike, ali oni onda ne postaju socijala koja nema ništa, već ih bogata država prihvata i omogućava im da u dužem vremenu imaju solidna primanja, čak 90 odsto plate, da bi bili u obavezi da se kroz prekvalifikacije, doškolovavanje zaposle na nekom drugom poslu. U Crnoj Gori moramo graditi fleksibilnost tržišta rada, ali i sigurnost zaposlenih. Takvu fleskigurnost poput Danske ćemo dostići kada budemo bogatije društvo. Moramo znati da nam je to cilj, jer nijesmo društvo koje može da nemilosrdno otpušta ljude, ali i istovremeno nemamo više snage da držimo one koji neće da rade. Taj konflikt mora da se riješi – rekao je Zloković i naglasio da je sazrela potreba mijenjanja Zakona o radu.
Direktorica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Vukica Jelić je kazala da agencije koje se time bave nijesu konkurencija toj instituciji, već partneri.
- Prosječna stopa zapošljavanja u Evropi preko agencija za ustupanje iznosi 1,6 odsto. Najveća je u Velikoj Britaniji pet odsto. U Crnoj Gori ona trenutno iznosi 1,2 odsto od ukupno 176.000 zaposlenih. To su još jako male brojke, pa mislim da imamo dovoljno razloga za prihvatanje ovog načina zapošljavanja. U Crnoj Gori postoji velika potreba za sezonskim zapošljavanjem, naročito u poljoprivredi i građevinarstvu – rekla je Jelić.
Prema njenim riječima, svi moramo raditi na tome da učinimo fleksibilnim tržište rada i obezbijedimo sigurnost radnika. Važno je da poslodavci pravovremeno dobiju kvalitetnu i edukovanu radnu snagu za svoje procese, ali i da se radna snaga zapošljava uz poštovanje svih propisa kojima se reguliše njen radno-pravni status.
Regionalni direktor DEKRA za jugoistočnu Evropu Daniele Divjanović  je govorio o globalnim trendovima u privremenom zapošljavanju, sa posebnim osvrtom na stanje u regionu, odnosno o tome ima li tržište agencijskog rada potencijal za rast.
- Postoji 140.000 agencija za privremeno zapošljavanje u svijetu i još 80.000 subjekata koji pružaju ove usluge ali putem outsourcinga. Ukupni godišnji prihod ove industrije je 260 milijardi eura – rekao je Divjanović.
Prema njegovim riječima, evidentno je da agencijski rad smanjuje stopu nezaposlenosti.
- U svijetu, od pet do 20 odsto agencijskih radnika, kada se vrate na Zavod, vrlo brzo nađu novo zaposlenje. U Hrvatskoj je to osam odsto – od sto naših radnika njih osam, kada završe ustupanje na tri ili šest mjeseci, biva direktno angažirano od korisnika – naveo je on.
Prema njegovim riječima, u razvijenim ekonomijama se povećava broj zaposlenih putem agencija, a prvi signal da dolazi kriza je smanjenje tog broja.
Koordinator DEKRA zapošljavanje d.o.o. Maksim Gegović ocijenio je da će održavanje konferencije u Komori na svojevrstan način doprinijeti poboljšanju situacije na tržištu rada.
Predstavnici ove agencije Ana Vuger i Dorijan Naletina su prezentovali aplikaciju i interaktivan online alat DEKRA HR Assistant i DEKRA HR.net.