You are here

Učiniti nas dostupnijim za zapadnog turistu

09/04/2013

Državni organi treba što prije da razmisle kako da Crna Gora bude saobraćajno dostupnija zapadnim tržištima, prije svega francuskom, njemačkom, skandinavskom i britanskom, bez kojih je nemoguće planirati šestomjesečnu sezonu i razvoj turizma, ocijenjeno je na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva održanoj 9. aprila 2013. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak, govoreći o ovom problemu, saglasila se da je u očima pomenutih tržišta Crna Gora izrazita aviodestinacija.
- Crna Gora mora da bude najkonkurentnija po pitanju avio dostupnosti – rekla je Radak, te da je, s tim u vezi, planirano da se radi na konkurentnosti domaćeg avioprevoznika, aerodromskih usluga, stvaranju uslova za uvođenje noćnih letova, novih linija ka zemljama Skandinavije, centralne i zapadne Evrope, da je potrebno rekonstruisati i proširiti aerodrom u Tivtu...
Odbor je razmotrio rezultate u crnogorskom turizmu za 2012. godinu, koji pokazuju da je ostvaren prihod od 700 miliona eura, što je za 4,3% više nego u 2011. godini.
Ostvareno je 1.439.500 dolazaka turista (4,81% više u odnosu na 2011.), te 9.151.236 noćenja (rast od 4,29%). Najviše noćenja bilo je u primorskim mjestima (96,79%), a najzastupljeniji gosti su iz Srbije (28,9%) i Rusije (24,4%) - rezultati su koje je, među ostalima, predstavila sekretar Odbora Sanja Marković, dodajući da je i dalje prepoznatljiv sezonski karakter crnogorskog turizma, jer je 75,98% noćenja bilo tokom ljetnje sezone.
Ona se osvrnula i na rezultate za prva dva mjeseca 2013. godine koji pokazuju da je ostvareno 30.854 dolazaka turista, 10,12% više u odnosu na isti period 2012.godine, te 111.026 noćenja, što je za 2,65% manje.
Predstavljajući Akcioni plan za pripremu turističke sezone 2013. godine i Agendu reformi u oblasti turizma, pomoćnica ministra Željka Radak je ocijenila da je Crna Gora jedna od rijetkih turističkih destinacija koje bilježe trend rasta u vremenu krize.
- Na osnovu bukinga koji je već sad poznat, očekujemo da će vjerovatno biti premašene naše procjene da ćemo tokom turističke sezone ostvariti oko 1,5 miliona posjeta i oko 10 miliona noćenja – rekla je Radak.
Govoreći o Agendi reformi turizma, ona je iznijela podatke Svjetskog savjeta putovanja i turizma koji govore da su očekivanja da će do 2023. godine prihodi od turizma u Crnoj Gori rasti po stopi od 8,9%.
- Crna Gora se ubraja među prve tri destinacije po rastu prihoda od turizma i zaposlenosti. U 2023. godini, prema podacima Svjetskog savjeta putovanja i turizma, imaćemo 1,7 milijardi eura prihoda od turizma koji će zapošljavati 59.000 radnika – rekla je Radak.
Ona je naglasila da je neophodno preduzeti mjere u pravcu produženja turističke sezone, povećanja smještajnih kapaciteta u osnovnom smještaju, stručnog osposobljavanja kadra, poboljšanja dostupnosti, bolje povezanosti turizma i poljoprivrede...
- Ključne mjere koje moramo realizovati u predstojećem periodu je podsticanje izgradnje hotela sa četiri ili pet zvjezdica smanjenjem poreza, u nekim slučajevima eliminisanjem komunalnih naknada, kreditnim linijama, definisanjem modela izgradnje modela eco loge na području Bjelasice i Komova – rekla je između ostalog Radak, navodeći da će tokom 2013. godine biti raspisan konkurs za definisanje brenda crnogorskog hotela i seoskog domaćinstva.
Prema njenim riječima, predviđeno je i da se definišu destimulativne mjere da bi spriječila dalja apartmanizacija i nenamjensko korišćenje smještajnih kapaciteta.
- Kroz poresku politiku ćemo stimulisati gradnju hotela a destimulisati izgradnju novih apartmana. Postojeći apartmani treba da budu komercijalizovani i potrebno ih je objedinjene ponuditi turoperatorima – rekla je Radak, odgovarajući na pitanja članova odbora koji su podržali najavljene destimulativne mjere.
Rasprave je bilo i tokom predstavljanja Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije u turizmu za 2013. godinu, u kojem su zastupljeni principi nulte stope tolerancije, primjene neselektivnog pristupa u djelovanju državnih organa prema tržišnim učesnicima, povećanje stepena transparetnosti u radu državnih organa i vršenju zakonskih ovlašćenja, intenziviranje koordinacije u radu državnih organa, kvantifikacija i vrednovanje efekata sprovedenih mjera.
Radak je najavila značajno veći broj kontrola nego u prošlosti, kako lokalnih, tako i Uprave za inspekcijske poslove.
Predsjednik Ivančević je naglasio da odbor ne vodi politiku protiv privremenih objekata, već samo traži da svi rade legalno
Goran Čolović, Gorbis, založio se da se kontrole fokusiraju na one koji rade nelegalno. Predložio je da se u zakon vrati nekadašnja odredba koja propisuje da se privatni smještaj može iznajmiti samo preko pravnog lica, odnosno agencije.
Na sjednici su upriličene prezentacije projekta „Zapošljavanje domaće radne snage na sezonskim poslovima 2013“, te Priručnika za društveno odgovorno poslovanje malih i srednjih preduzeća.