You are here

Zajedno za konkuretniji region

24/04/2018

Zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama, ocijenjeno je na skupu „Zajedno za konkuretniji region“, koji je organizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED, uz podršku Njemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke, u okviru XII godišnje Skupštine organizacije.

U radu Skupštine NALED učešće su uzeli i rukovodilac Sektora za analize Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, dr Bojana Bošković generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, predstavnik prijestonice Cetinje Luka Jovićević, te predstavnice opštine Danilovgrad Darija Rajković i Simona Bošković.

E-građevinske dozvole koje su iz Makedonije prenijete u Srbiju i Albaniju primjer su uspešnog „izvoza“ dobrih praksi, a isti potencijal imaju i rešenja u regulisanju statusa sezonskih radnika. Razmjenu znanja inicirale su partnerske institucije iz regiona koje sprovode Program certifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), u pet zemalja - Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, saopšteno je sa ovog skupa.

- Predlažemo institucionalizaciju saradnje na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja, uz podršku premijera i vlada država regiona. Tako ćemo osigurati efikasnije sprovođenje reformi i ujednačavanje uslova za poslovanje i ulaganje. Nakon dozvola za gradnju možemo da prenesemo i dobra rešenja za reformu katastra i javnih nabavki, suzbijanje sive ekonomije i podsticanje preduzetništva – istakao je predsednik UO NALED Aleksandar Ružević.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da podržava inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Environment SEE) i pozvala kolege iz regiona, kao i međunarodne donatorske organizacije da pomognu u realizaciji.

- Želimo da izvozimo znanje jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo – Makedonija e-građevinske dozvole i e-katastar, Hrvatska sistem fiskalizacije, Srbija program sertifikacije opština po mjeri privrede, kao i programe za suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti i pozicije na svjetskim rang listama - rekla je Brnabić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Njemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je postigao veliki uspjeh i pomogao da gotovo 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja unaprijedi uslove za poslovanje, doprinio je jačanju regionalne saradnje i harmonizaciji uslova za poslovanje. To se odrazilo i na stalni napredak ovih država na Doing business listi te Njemačka podržava dalji razvoj programa i predlog za institucionalizaciju.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces sertifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje sertifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Proces sertifikacije u Crnoj Gori otpočelo je šest opština i to: Podgorica, Danilovgrad, Tivat, Cetinje, Žabljak i Bijelo Polje.

 Ministri država regiona uručili su 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz ovaj proces i uspješno usvojili planove reformi i smjernice programa za kreiranje dobre poslovne klime – 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u prosjeku za 76%. Takođe, 40% sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsovoj listi najboljih investicionih destinacija u Evropi.

Izdvajamo