Zasijedao Odbor udruženja trgovine

03/04/2019

Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore, na sjednici 3. aprila 2019, razmotrio je Informaciju o poslovanju u ovom sektoru tokom prethodne godine, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini i ulogu Zavoda za zapošljavanje na tržištu rada. Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za 2018.

Sjednicom je predsjedavao Jovan Lekić, Nall International, a u radu su pored privrednika, učestovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, predstavnici Ministarstva ekonomije Biljana Jakić i Dragan Vukčević, Zavoda za zapošljavanje Aleksandar Rakočević i Unije poslodavaca Suzana Radulović.

Prema preliminarnim podacima Monstata, ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cijenama u 2018. godini je iznosio 1.422,3 miliona eura i veći je za 4,6% u odnosu na 2017. godinu u tekućim cijenama, odnosno u stalnim cijenama za 3,4%. Najveći rast zabilježen je u trgovini na malo prehranom i to 7,1%. U ovom sektoru je u prosjeku bilo zaposleno 37.377, što je za 1,7% više u odnosu na 2017. godinu. Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u 2018. godini iznosila je 2.954,4 miliona eura, što ukazuje na porast od 10 % u odnosu na 2017.

Ambijent u sektoru trgovine kontinuirano karakterišu otežana naplata potraživanja i blokade računa. Negativan uticaj ima i siva ekonomija, i to u dijelu: neregistrovanja djelatnosti, neformalnog zapošljavanja, posebno u dijelu osiguranja zaposlenih na minimalnu zaradu, uplate doprinosa za socijalno osiguranje, isplate dijela zarade „na ruke“ i neregularnog rada nerezidenata; nelegalne prodaje akciznih i proizvoda koji se plasiraju putem novinskih oglasa i interneta..

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini se ukidaju norme koje su postale neprimjenjive u praksi i ova oblast usklađuje sa regulativom EU. Raspravljano je o najboljem modelu da se rješenja iz predloženog akta prilagode potrebama trgovaca, posebno imajući u vidu neophodnost nesmetanog odvijanja trgovinskog prometa tokom turističke sezone i značaja koje to ima za izvoz na kućnom pragu. Pošto je Predlog zakona u skupštinskoj proceduri, dogovoreno je da se tokom naredna dva dana preciziraju predlozi koji će biti u interesu ukupne privrede.

Na sjednici je potencirana značajna uloga Zavoda u posredovanju pri zapošljavanju, odnosno u obezbjeđivanju kadrova kroz procese regrutacije i selekcije. Zavod je zadužen i za oglašavanje slobodnih radnih mjesta, subvencioniranje poslodavaca za zapošljavanje mladih, starijih i lica sa invaliditetom, podsticanje razvoja preduzetništva i pravne savjete, consulting usluge i anketiranje poslodavaca.