Značajan rast BDP i u 2019. godini

19/03/2019

Odbor udruženja bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja na sjednici 19. marta 2019. razmotrio je informacije o makroekonomskim kretanjima sa fokusom na bankarski sektor, te tržištima kapitala i osiguranja za IV kvartal. Usvojeni su Izvještaj o radu Odbora za 2018. i Program rada za tekuću godinu.

Za člana Grupacije posrednika u osiguranju koja radi pri ovom odboru izabrana je Borka Ljubić, iz Amont brokera d.o.o.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Mladen Rabrenović.

Informaciju o makroekonomskim kretanjima predstavila je Marijana Mitrović-Mijatović iz Centralne banke Crne Gore. Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u 2018, prema procjeni Ministarstva finansija biće 4,1 odsto. Prema njenim riječima, zbog visoke stope rasta u prethodne dvije godine i restriktivnih mjera očekivanja za 2019. su prilično niska, pa Ministarstvo predviđa rast od 2,8 odsto a Centralna banka očekuje oko tri odsto. Predviđanja se razlikuju jer Centralna banka smatra da će radovi na auto-putu biti nastavljeni što znači još oko 100 miliona eura novih investicija koje će biti zamajac građevinarstvu. Preliminarna procjena da će stopa inflacije za 2019. iznositi 1,4 odsto. Očekuje se blago smanjenje cijena nafte, stabilizacija cijena prehrambenih proizvoda koje uvozimo, a ne očekuje rast kamatnih stopa, zarada i cijena nekretnina. Građevinarstvu i turizmu se predviđa značajan rast i ostvarenje još boljih rezultata. U januaru se bilježi rast broja dolazaka turista za 8,7 odsto, a noćenja za 6,7 odsto, zatim rast broja zaposlenih za 9,2 odsto, u odnosu na isti mjesec prošle godine. Stopa nezaposlenosti je 16,7 odsto.

Što se bankarskog sektora tiče, bilježi se rast aktive banaka za 6,4 odsto, kredita 10,2 odsto, ukupnih depozita 5,6 odsto, kapitala 7,1 odsto. Pet odsto je veći finansijski rezultat u januaru u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Nekvalitetni krediti u januaru iznosili su 174,4 miliona eura i činili su 6,3 odsto ukupnih kredita, pa se nastavlja trend njihovog pada. Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na nivou cijelog sistema su 6,36 odsto.

Informaciju o stanju na tržištu kapitala predstavio je Aleksandar Đuričković iz nadležne komisije. On je istakao da je u 2018. promet na Montenegroberzi iznosio 147miliona eura, što je povećanje od 210 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Berzanski indeksi MNSE10 i MONEX bilježe rast od 7,78 odsto odnosno 6,54 odsto. Vrijednost transakcija ostvarenih posredstvom kastodi banaka iznosio je 105 miliona eura.

Ukupna nominalna vrijednost netržišnih transakcija bila je 2,2 milijarde eura Ulaganja novog kapitala, realizovana putem korporativnih aktivnosti iznosila su 44,8 miliona eura.

Na crnogorskom tržištu osiguranja na kraju 2018. godine dozvolu za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju imalo je 21 društvo, dva preduzetnika i sedam banaka. Društva za osiguranje su u IV kvartalu 2018. godine fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 86,8 miliona eura, što je 6,2% više nego 2017. godine. U ukupno ostvarenoj bruto premiji na nivou tržišta i dalje je dominantno učešće neživotnih osiguranja od 82,5%. Učešće bruto premije životnih osiguranja u ukupnoj bruto premiji iznosi 17,5%.

Izvještaj o radu OU bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja za 2018. godinu te Program rada za tekuću predstavio je Almer Bećiragić, sekretar Odbora. Jedan od fokusa ovog odbora biće prednosti elektronskog bankarstva, odnosno Moneysend i E-commerce kao nove komunikacije i načini rada.