You are here

Regionalni fond za izazove šansa razvoja stručnog obrazovanja

01/02/2021

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović razgovarao je 1. februara 2021. godine sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Martinom Ćalasanom o saradnji na projektu „Regionalni fond za izazove“ koji predstavlja veoma dobru šansu za unapređenje stručnog obrazovanja u Crnoj Gori.

U radu sastanka učestvovali su i potpredsjednik Komore Danilo Gvozdenović, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet dr Mladen Perazić, koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama i predstavnik Komorskog investicionog foruma Balša Ćulafić i načelnica Direkcije za opšte, srednje i stručno obrazovanje Zora Bogićević.

Predsjednik Golubović je ukazao na institucionalno partnerstvo Komore i donosilaca odluka, te ocijenio da će Ministarstvo u ovoj asocijaciji imati kvalitetnog saradnika na projektima od društvenog interesa. Kratko je informisao sagovornike sa ulogom Komore u razvoju sistema obrazovanja i ukazao na članstvo predstavnika Komore u Savjetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savjetu za obrazovanje i Savjetu za kvalifikacije. Komora aktivno učestvuje u promociji i realizaciji dualnog sistema obrazovanja i izdvaja sredstva na godišnjem nivou za stipendiranje 30 učenika koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja. Istakao je intenzivne aktivnosti Komore u neformalnom obrazovanju kojim privrednicima prenosi najnovija znanja putem seminara, radionica, okruglih stolova.

Projekat „Regionalni fond za izazove“ (RCF), vrijedan 25,5 miliona eura, namijenjen je razvoju stručnog obrazovanja, čime će se se obezbijediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama tržišta rada. Sredstva za realizaciju izdvojilo je njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a povjerena su Njemačkoj razvojnoj banci (KfW). Glavni implementacioni partner KfW-u je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, čiji je glavni koordinator projekta predstavnik Privredne komore Crne Gore. Regionalni fond za izazove će u naredne četiri godine podržavati projekte koje sprovode konzorcijumi sačinjeni od institucija za stručno osposobljavanje i obuku i partnerskih privatnih preduzeća, koja su uključena ili se planiraju uključiti u ovaj vid obrazovanja.

- Konzorcijumi obrazovnih institucija i kompanija, koji budu odabrani nakon procesa selekcije, moći će da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 eura. Države, shodno uslovima projekta, za njegovu realizaciju mogu dobiti od 10 do 25 odsto sredstava. Vrlo je bitno da se dobro pripremimo za ovaj projekat, motivišemo privredu i obrazovne ustanove kako bismo mogli da povučemo što više sredstava – rekao je Golubović.

Sredstva iz projekta će se moći usmjeriti na razvoj novih ili proširenje i poboljšanje postojećih programa obuke, kroz ulaganja u: infrastrukturne radove na radionicama, nabavku opreme i tehnologije potrebne za učenje kroz rad, obuku nastavnika, obuku trenera u preduzećima, savjetodavnu podršku, itd.

Osnovni cilj Fonda je da poveća zapošljivost učenika i polaznika programa stručnog obrazovanja i ojača saradnju između obrazovnih institucija i privrednih subjekata u ekonomijama Zapadnog Balkana.

Državni sekretar Ćalasan smatra da je dualno obrazovanje neophodno za funkcionisanje sistema stručnog obrazovanja. Ukazao je da se moraju otkloniti prepreke njegovom razvoju, a naročito ona koja se odnosi na podjelu odgovornosti u školovanju kadrova i u tom smislu obavezu poslodavaca da stipendiraju učenike završne godine dualnog obrazovanja.

- Jasna je moć ovog projekta i koliki su benefiti od njega, a potrebna je kvalitetna koordinacija kako bi svi učesnici to uvidjeli – rekao je državni sekretar, posebno ističući neophodnost snažne spone između Ministarstva, Centra za stručno obrazovanje i škola.

Sa ovom konstatacijom se saglasio predsjednik Komore, ocjenjujući da je neophodna što bolja promocija projekta u srednjim stručnim školama da bi se kreirali najbolji projekti i iskoristrila sredstva fonda.

- Ovaj projekat nije samo prilika za dualno i stručno obrazovanje, već i za provajdere obrazovanja odraslih. Imamo mnogo potencijala da prijavimo što više projekata, a time povećamo šansu da dobijemo sredstva – kazao je direktor Sektora za obrazovanje u Komori dr Mladen Perazić.

Koordinator projekta Balša Ćulafić je najavio da će 3. februara biti objavljen prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja u okviru RCF-a, te nacionalni događaj koji će biti organizovan sedmicu kasnije.

- Zajedničkim radom sa Ministarstvom želimo da Crna Gora povuče maksimalan iznos sredstava koja su na raspolaganju– rekao je Ćulafić, dodajući da su sve informacije o RCF-u dostupne na sajtu projekta i Privredne komore Crne Gore.

Načelnica Direkcije za opšte, srednje i stručno obrazovanje Zora Bogićević smatra da ovaj projekat dolazi u pravom trenutku, te da svi treba da se potrude kako bi se iz njega izvukao maksimum benefita za stručno obrazovanje.

Ukazala je na značaj dualnog obrazovanja, što potencira i Evropska komisija u svojim preporukama.

- Regionalno gledano, napravili smo značajan rezultat u oblasti dualnog obrazovanja i sada ne smijemo stati. Moramo još intenzivnije raditi na njegovoj promociji i afirmaciji – navela je ona.

Predsjednik Komore Golubović je zaključio da crnogorski poslodavci imaju najviše koristi od dualnog obrazovanja jer na ovaj način dobijaju kvalitetan kadar u deficitarnim zanimanjima i najavio skoro predstavljanje rezultate istraživanja o percepciji dualnog obrazovanja.