You are here

Veliko interesovanje za „Dobro iz Crne Gore”

29/12/2014

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa podgoričkim preduzećem Tržnice i pijace, organizovala je 27. i 28. decembra 2014. godine manifestaciju tokom koje su posjetioci zelene pijace Mall of Montenegra mogli da degustiraju i po promotivnim cijenama kupe proizvode označene kolektivnim žigom „Dobro iz Crne Gore”.

Interesovanje kupaca za veoma kvalitetne proizvode crnogorske agroindustrije koje su predstavili kompanije Plantaže, Martex, Bonesa, Nikšićki mlin, Šimšić Montmilk Mljekara Lazine, Mljekara Srna i Pivara Trebjesa bilo je vrlo veliko, a potvrdu tome dale su gužve pred pojedinim štandovima.

- Prednovogodišnji vikend je bio odlična prilika za promovisanje proizvoda izuzetnog kvaliteta uzornih crnogorskih kompanija. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da je interesovanje kupaca bilo takvo da su pojedini izlagači već nakon dva sata trajanja manifestacije bili prinuđeni da kontaktiraju svoje centre i obezbjede nove količine proizvoda koje će ponuditi na štandovima. To je još jedna potvrda da je crnogorska agroindustrija puno napredovala i prihvaćena od strane potrošača, što doprinosi cilju kojem Privredna komora teži - jačanju učešća crnogorskih proizvoda u domaćoj potrošnji i konkurentnosti domaćih proizvođača, što u krajnjem vodi smanjenu spoljnotrgovinskog deficita – rekla je Glasniku potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović.

Sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede Privredne komore Lidija Rmuš je podsjetila da je žigom „Dobro iz Crne Gore”, u prethodnih pet godina koliko traje ovaj projekat čiji je nosilac pomenuta asocijacija privrednika, označeno ukupno 82 proizvoda 17 kompanija.

- Kriterijumi za sticanje ovog žiga su veoma visoki, pa zato kažemo da je riječ o najboljem od najboljih. Te proizvode odlikuje vrhunski fizičko-hemijski kvalitet, proizvedeni su u skladu sa međunarodnim standardima i poklanjaju adekvatnu pažnju marketingu  (odnos prema kupcima, nagrađivani na sajmovima…..). Kada je 2009. godine počela realizacija projekta „Dobro iz Crne Gore” svega 32 odsto anketiranih je imalo povjerenje u domaće proizvode. Pet godina kasnije povjerenje je poraslo za 25 odsto i iznosi 57%, pa moramo reći da smo time jako zadovoljni, naročito zbog toga što tu statistiku prati rast potražnje za crnogorskim proizvodima, porast njihove proizvodnje i smanjenje uvoza. Vjerujemo da će ovakav trend biti nastavljen i ubuduće – rekla je Rmuš.

Predsjednik Odbora udruženja poljoprivrede i direktor Šimšić Montmilk – Mljekara Lazine Milutin Đuranović je ocijenio za Glasnik da je kampanja „Dobro iz Crne Gore” bitno doprinijela promovisanju domaćih proizvoda i značajnom rastu povjerenja potrošača, te da je potrebno da ona bude nastavljena i ubuduće.

- Riječ je o aktivnosti koja je svim proizvođačima kvalitetnih proizvoda pružila šansu da budu zastupljeniji na tržištu i učestvuju u jačanju svijesti potrošača da je veoma važno kupovati domaće proizvode i tako umanjiti odliv novca u inostranstvo – rekao je Đuranović.

Tokom manifestacije u Mall of Montenegru, posebno je dobro bio posjećen štand proizvođača mesa Martex sa Cetinja. Predstavnica ove firme Maja Šaranović takođe smatra da je žig Dobro iz Crne Gore veoma doprinio prepoznatljivosti njihovih proizvoda na crnogorskom tržištu.

- Crnogorski potrošači su počeli da traže žig Dobro iz Crne Gore na artiklima koje kupuju, prepoznajući ga kao simbol kvaliteta domaćih proizvoda. Zato planiramo da konkurišemo sa još naših proizvoda ovim žigom. Smatramo da je potrebno dodatno promovisati nosioce ovog žiga i u maloprodajnim objektima ih razdvojiti od uvozne robe – rekla je Šaranović.

Nikšićki mlinse bavi preradom žitarica u dnevnom kapacitetu od 200 tona, odnosno mjesečnom od 3.500 tona.

- Korisnici smo znaka Dobro iz Crne Gore od 2011. godine što je doprinijelo promovisanju naših proizvoda na domaćem tržištu. Ovaj žig, prema našem mišljenju, doprinosi boljoj konkurentnosti Nikšićkog mlina, uz uvedene sisteme HACCP i ISO 22000 te dobijen NATO kodifikacioni broj koji nam omogućava da naše proizvode nudimo članicama alijanse – rekla je Jadranka Zvicer iz sektora za kvalitet ove kompanije.

Njen kolega Miloš Vukotić smatra da je manifestacija koju je upriličila Privredna komora pravi način da se predstave domaći proizvođači i približe krajnjim kupcima.

- Koliko god da smo mala država i da imamo mali broj proizvođača, ljudi još nijesu još u dovoljnoj mjeri upoznati sa našim potencijalima, tako da mislim da je ovo pravi način da se predstavimo. Nadam se da će ovakve manifestacije postati tradicionalne i održavati se češće od jedanput godišnje – rekao je Vukotić.

U okviru događaja, organizovan je bogat zabavni program kao i nagradna igra.

Running sports | 2021 adidas Ultraboost 21 Midnight Navy/Black-White FY0350 For Sale