You are here

Zapadni Balkan i Crna Gora: Implementacija Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište: koristi i izazovi

31/05/2021

Privredna komora Crne Gore i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 imaju čast da Vas pozovu na onlajn Info dan: Zapadni Balkan i Crna Gora: Implementacija Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište: koristi i izazovi, koji će se održati 03. juna 2021. godine u 10:00 časova

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, koji su na samitu Berlinskog procesa održanom 10. novembra 2020. godine u Sofiji, podržali predsjednici država i vlada zapadnobalkanske šestorke nastavak je aktivnosti na unapređenju ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana, na njegovom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zajedničko regionalno tržište ima za cilj povećanje atraktivnosti i konkurentnosti regiona i njegovom približavanju jedinstvenom tržištu EU. Proces ne uključuje stvaranje novih institucija ili političkih subjekata, već uključuje koordinirani pristup vlada Zapadnog Balkana prema stvaranju prostora zasnovanog na pravilima i standardima EU, osiguravajući slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala širom regiona, i zajednički pristup u oblastima digitalizacije, investicija, inovacija i industrije.

Zajedničko regionalno tržište nadovezuje se na postignuća Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, MAP REA, usvojenom na samitu u Trstu održanom 12. jula 2017. godine, u okviru Berlinskog procesa, sa periodom implementacije do kraja 2020. godine.

Privredna komora Crne Gore je 2017. godine, na marginama samita u Trstu, zajedno sa partnerima iz ostalih ekonomija Zapadnog Balkana, osnovala Komorski investicioni forum ZB6 (KIF ZB6), kao glas privrede regiona i odgovor poslovne zajednice na procese koji se iz ugla privrede često čine presporim i nedovoljno usmjerenim na opipljivu korist za kompanije i građane Zapadnog Balkana. Nastupajući zajedno, preko zajedničke asocijacije, predstavljali smo i predstavljamo zajedničke interese poslovnih zajednica koje zastupamo i prepoznati smo kao akter u procesu izgradnje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana.

Na ovom događaju želimo da predstavimo koristi od implementacije akcionog plana, ali i da pokrenemo otvorenu diskusiju na temu izazova koji su pred nama, kako bi podstakli zajedničko pronalaženje rešenja koji su u interesu kako poslovne zajednice Zapadnog Balkana i njenih građana, tako i EU.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovom događaju, prijava se vrši popunjavanjem registracije kojoj možete pristupiti klikom na ovaj link.

 Nakon registracije, na mejl koji ste naveli autamatski će stići link za Zoom aplikaciju preko kojeg je moguće pratiti info dan.

U prilogu Vam dostavljamo program događaja, kao i kratku brošuru sa više informacija o ovom procesu, njegovim komponentama i koristima koje on donosi za kompanije i građane Zapadnog Balkana.

Files:

We recommend