You are here

EXPO 2015 - Predstavljeno idejno rješenje paviljona

13/06/2014

Crnogorski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu biće sofisticirana i savremena vizija naše zemlje, najavljeno je na medijskoj promociji idejnog rješenja prezentacije Crne Gore u okviru nacionalnog paviljona, čiji je autor Atelje Marko Brajović iz Brazila.

Crna Gora će se 2015. godine u Milanu treći put predstaviti na EXPO izložbi. Prvi put je to učinila u 1905. godine u Liježu, a zatim 2010. u Šangaju. Vlada Crne Gore je povjerila i ovu organizaciju nastupa zemlje Privrednoj komori, a 2012. godine je za generalnog komesara za EXPO izabran potpredsjednik Komore Ivan Saveljić. U okviru priprema za EXPO, formirana je posebna kancelarija za ovu izložbu, a s obzirom na multidisciplinarnost koncepta prezentacije Crne Gore, organizovani su timovi eksperata koji će realizovati njene pojedine segmente. Namjera organizatora je da u okviru kulturne prezentacije budu organizovani nastupi svetski poznatih crnogorskih umjetnika Marine Abramović i Miloša Karadaglića. Informatori na ovoj izložbi biće crnogorski studenti u Italiji.
Potpredsjednik Saveljić je objasnio da je tema svjetske izložbe, koja će od 1. maja do 31. oktobra 2015. godine, okupiti izlagače iz 147 zemalja na prostoru od 1,1 milion metara kvadratnih, „Hraniti planetu. Energija za život“. Ova tema treba da odgovori na pitanje da li je moguće osigurati dovoljno dobre, zdrave i održive hrane za čovječanstvo.
Paviljon Crne Gore, na ukupnoj površini od 500 kvadrata, biće u okviru najvećeg, Biomediteranskog klastera, koji će imati teme „Zdravlje, harmonija, ljepota“. U klasteru je još 12 država.
Saveljić je kazao da idejno rješenje prezentacije Crne Gore u okviru nacionalnog paviljona ima tri integrisane teme „Ekološka država, organska hrana, četiri godišnja doba”. Moto prezentacije je „Mala zemlje velikih mogućnosti”.
- Predviđeno je da se u okviru šestomjesečne svjetske izložbe održi dan Crne Gore, a predloženo je da to bude ili 21. maja ili 13. jula. Tada će biti pripremljen poseban program – rekao je Saveljić.
Autor odabranog idejnog rješenja, arhitekta Marko Brajović, koji živi i radi u Sao Paolu, rođen je u Podgorici. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskoj, akademsko obrazovanje stekao u Veneciji. Atelje koji vodi osmislio je, između ostalog, interijer brazilskog paviljona na EXPO 2010 u Šangaju.
Brajović je naglasio da je čast i odgovornost učestvovati u projektu crnogorskog paviljona za EXPO 2015, te da će na njegovoj realizaciji raditi multidisciplinarni tim. Centralni element paviljona biće gumno, simbol dobrodošlice, gostoprimstva, otvorenosti i dijaloga.
- Paviljon je sam po sebi velika scenska dinamična mašina, koja komunicira sadržajem. Prostor nije veliki, ali je interesantno vertikalan i htjeli smo iskoristiti tu vertikalnost putem ogledala koje smo postavili na pod. Prvi utisak kada se ulazi u paviljon i prvo što se primjećuje je jedna velika planina i ulaskom na centalni prostor vi praktično zbog efekta ogledala hodate po Durmitoru i Crnom jezeru -  objasnio je Brajović.
Naglasio je da mu nije bio cilj da idejnim rješenjem prikaže rustičnu viziju Crne Gore.
- Nije ovo rustična vizija Crne Gore već one koja umije interpretirati tradiciju na savremen način – zaključio je Brajović.
Posebno je naglasio ulogu koju je u njegovom timu za izradu idejnog rješenja imala arhitektica iz Danilovgrada Miljana Radović.

Sport media | jordan Release Dates