You are here

"Dobro" za Školjke Boke, Katunjanku i Crnagoracoop

11/07/2018

Savjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda „Dobro iz Crne Gore“ zasijedao je 11. jula 2018. godine.

Dodijeljeno je pravo korišćenja kolektivnog žiga „Dobro iz Crne Gore“ firmama „Školjke Boke“’ Kotor, sirari-kooperativi „Katunjanka“ Cetinje i „Crnagoracoop NB“ Danilovgrad.

Sjednicu je vodio predsjednik Savjeta i Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović. U ime Tehničkog komiteta za meso, ribu i prerađevine govorila je predsjednica prof. dr Božidarka Marković, Tehničkog komiteta za mlijeko i mlječne proizvode prof. dr Slavko Mirecki, te Tehničkog komiteta za ostale prehrambene proizvode prof.dr Miomir Jovanović.

Školjke Boke

Kompaniji „Školjke Boke“ pravo korišćenja znaka „Dobro iz Crne Gore“ dodijeljeno je za ostrige ili kamenice, odnosno mušlje ili dagnje.

Riječ je o privatnoj kompaniji koja je sa uzgojem i plasmanom školjki počela je 2010., a godišnji obim proizvodnje je u prosjeku na nivou od oko 20 tona mušulja i 150 000 do 300 000 komada ostriga što se uglavnom plasira na domaćem tržištu i samo manji dio ide u izvoz.

Ova kompanija ima registrovan patent za napravu za skupljanje i uzgoj školjki i ostriga, izdat od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Na osnovu svih implementiranih procedura i standarda u procesu proizvodnje ova kompanija je svrstana u Prvu kategoriju subjekata u proizvodni hrane, što znači da je proizvodnja u potpunosti usaglašena sa EU standardima.

Kompanija DOO „Školjke Boke“ svoje marketinško djelovanje je uskladila sa potrebama uspješnog ostvarivanja zdrave tržišne pozicije, obezbjeđivanje prepoznatljivosti i diferenciranosti vlastitog identiteta posredstvom medijskih kanala, distribucije informacija i promotivnih poruka.

Ova kompanija je društveno veoma angažovana, posebno na crnogorskom primorju, što dokazuje učešćem u brojnim društvenim aktivnostina kao što je: dobrovoljno davanje krvi, brojne kulturne manifestacije i drugo, navodi se u izvještaju Tehničkog komiteta za meso, ribu i prerađevine o ocjeni zahtjeva dodjelu prava korišćenja kolektivnog žiga „Dobro iz Crne Gore“.

Katunjanka

Sirari-kooperativi „Katunjanka“ dodijeljen je znak Dobro iz Crne Gore za polutvrdi punomasni sir, dimljeni polutvrdi punomasni sir, polutvrdi punomasni sir sa začinima i urdu.

Počela je proizvodnju 2002. godine i dostigla godišnji obim od 80-100 tona. Kompletnu proizvodnju plasira na domaćem tržištu.

Sirovina i proizvodi sirare „Katunjanka“ su 100% crnogorskog porijekla, a svakodnevno otkupljuje mlijeko od 60 farmera sa područja Danilovgrada. ‘

„Katunjanka“ posjeduje HACCP sertifikat. Njeni proizvodi su osvojili prve nagrade na sajmovima u Budvi i Podgorici, zlatne medalje tokom niza godina, uključujući i veliku zlatnu medalju u 2018. na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, što je dokaz kvaliteta proizvoda.

Tehnički komitet za mlijeko i mlječne proizvode preporučio je Katunjanki pokretanje aktivnosti za ozbiljan i stručan rad na planskoj primjeni marketing koncepta u svim njegovim bitnim aspektima (vizuelni identitet, marketing strategija i plan), s tim što bi bilo prirodno da prva aktivnost u tom segmentu bude izrada veb-sajta.

Crnagoracoop NB

Znak „Dobro iz Crne Gore“ je kompaniji Crnagoracoop NB dodijeljen za bebi keksove, čokoladu, krem blok, kremić, kafu CG, mješavinu keksa i čokoladni kolač.

Riječ je o kompaniji iz Danilovgrada koja ima 39 zaposlenih i od 1973. godine je na tržištu sa svojim kvalitetnim proizvodima.

Posjeduju mnogobrojna međunarodna priznanja za kvalitet proizvoda, kao i najviši svjetski standard kontrole bezbijednosti hrane (ISO 22000 : 2009 i HACCP sertifikat) .

“Poseban kvalitet praktičnoj primjeni marketinga u poslovanju „Crnagoracoop NB DOO“ danas daje permanentno osavremenjavanje marketing koncepata i praktičnih rješenja korporativnog imidža, kao i dizajniranja i kvaliteta izrade ambalaže i obilježavanja proizvoda – sve u cilju održavanja prepoznatljivosti i diferenciranosti vlastitog identiteta u odnosu na brojne i marketinški veoma aktivne konkurentske firme i njihove proizvode”, navodi se u izveštaju Tehničkog komiteta za ostale prehrambene proizvode o ocjeni zahtjeva za dodjelu prava korišćenja kolektivnog žiga „Dobro iz Crne Gore“.

Kupujmo domaće

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović govorila je na sjednici Savjeta o akciji „Kupujmo domaće“. Tokom prethodna tri mjeseca objedinjenim djelovanjem Vlade, privrede i Privredne komore – asocijacije svih privrednika Crne Gore, intenzivno su promovisani domaći proizvodi.

Na policama šest najvećih trgovinskih lanaca - Voli, HD Laković, Franca, Aroma, Idea i Megapromet - crnogorski proizvodi su vidno označeni i na taj način uočljiviji potrošačima. Realizovana je intenzivna kampanja u medijima, koja je djelovala na jačanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

Sve ove aktivnosti su kao rezultat dale kontinuiran rast prometa domaćih proizvoda u većini kategorija, u poređenju sa prethodnim mjesecom i istim periodom prošle godine. Najveći rast prometa je zabilježen u kategorijama mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina, a takođe i voća i povrća.

Istraživanje, koje je realizovala agencija IPSOS, je pokazalo da je za nešto više od mjesec dana sprovođenja akcije 70% građana čulo za projekat „Kupujmo domaće“ a gotovo 44% njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta. Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije (58%), otvaranje novih radnih mjesta (37%), jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode (35%) kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda (31%). Ohrabruje podatak da čak 17% kupaca više i češće kupuje domaće proizvode nego prije godinu, što je dobra polazna osnova za dalji uticaj na potrošače. Možda i najvažniji zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je taj da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta. Posebno ohrabrujući podatak je da 16% potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca domaćih proizvoda očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci.

Ovim programom se djeluje na prevazilaženje naslijeđenih navika da se više cijeni tuđe nego svoje. Negativni bilansi u prometu sa inostranstvom naglašavaju potrebu sagledavanja učešća sektora poljoprivrede i kroz turističku ponudu, kao i konkretne aktivnosti na povezivanju ponude i tražnje. Stoga, pored programa „Kupujmo domaće“, koji zahtijeva stalno angažovanje i sinergiju privrednih subjekata i organa državne uprave, te nauke i struke, u toku je i pokretanje programa u kojem važno mjesto ima oblast turizma, pod nazivom „Domaći ukusi“. Partneri u ovom projektu su Ministarstvo turizma, Nacionalna turistička organizacija, Investiciono razvojni fond i Privredna komora. U toku je razrada svih elemenata projekta, te definisanje konkretnih aktivnosti i zadataka.

- Pozivam sve partnere u projektu „Kupujmo domaće“ da nastave njegovu realizaciju. Komora poziva privredna društva da kandiduju svoje proizvode kod tehničkih komiteta za dobijanje žiga „Dobro iz Crne Gore“ jer će njegovo prisustvo na ambalažama doprinijeti njihovoj prepoznatljivosti – kazao je predsjednik Golubović.

Sports News | シューズ