You are here

Balkanske zemlje treba da budu članice EU

13/12/2019

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore i kopredsjedavajući Zajedničkog ekonomsko-socijalnog komiteta EU i naše države Pavle D. Radovanović učestvovao je u radu skupa pod nazivom “Debata o Zapadnom Balkanu na visokom nivou: jasne smjernice za dalji napredak”, održanom 13. decembra 2019. u Skupštini Bugarske, Sofija.

Organizator skupa bio je Evropski ekonomski i socijalni komitet.

Radovanović je govorio na panelu posvećenom dijalogu civilnog društva između Evropske unije i Zapadnog Balkana, uz visoke predstavnike EU, Bugarske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

- Proces integracija u EU je preduslov stabilnosti Jugoistočne Evrope, njenog demokratskog i ekonomskog prosperiteta. Evropska unija bez zemalja Jugoistočne Evrope je nekompletna i ranjiva – ocijenio je Radovanović.

Smatra da su neotvaranje pregovora, nakon što su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile obaveze, i potencijalna promjena pravila u posljednjoj fazi procesa pregovora sa Crnom Gorom, u najmanju ruku neobični.

Prema njegovim riječima, zaustavljanjem, sprečavanjem i usporavanjem procesa pregovaranja EU pravi geostratešku i istorijsku grešku i dovodi u pitanje svoj kredibilitet i pouzdanost, kako je Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) konstatovao u Rezoluciji od 31. oktobra 2019. godine.

- Sada smo u fazi kada su, bez obzira na izrečeni stav da su vrata otvorena, politika proširenja i integracije zemalja Zapadnog Balkana stavljene u drugi plan. To je pogrešan put i za EU i za naše zemlje – rekao je on.

Zastoj u integracijama i daljoj implementaciji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, dodaje Radovanović, iskoristiće treće zemlje poput Rusije, Kine i Turske, koje imaju legitimni interes da promovišu svoju politiku širom svijeta.

- Svaka balkanska zemlja treba da postane članica Evropske unije kada ispuni sve uslove za članstvo. Nadam se da će napor Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Evropskog parlamenta, pozivi civilnog društva i vlada svih zemalja Jugoistočne Evrope, uroditi plodom i da će proces integracija biti nastavljen, uvažavajući pojedinačne rezultate zemalja – zaključio je Pavle D. Radovanović.

Među brojnim uvaženim učesnicima, na skupu u Sofiji govorili su komesarka EU za inovacije, istrazivanje i kulturu Marija Gabriel i potpredsjednik Skupstine Bugarske Kristian Vigenin.

best shoes | Nike