You are here

Doprinos ženskog preduzetništva razvoju alternativnog turizma

18/10/2019

Prateći evropske i svjetske trendove u razvoju preduzetništva, Forum privrednih komora Jadransko-jonske regije organizovao je 11. Kongres preduzetnica pod nazivom „Doprinos ženskog preduzetništva u razvoju alternativnog turizma“. Kongres je održan u grčkom gradu Arta, u periodu od 16. do 18.oktobra 2019.godine.

Cilj kongresa je bio da pruži regionalnu perspektivu sa najboljim praksama u dijelu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenju preduzetničkih aktivnosti sa fokusom na alternativni turizam u Jadransko-jonskoj makro regiji.

Dodađaj je okupio brojne predstavnike biznisa, Evropske komisije, Vlade Grčke, grada Arte, naučne zajednice, eksperte i analitičare iz Jadransko-jonske regije. Učesnici iz Crne Gore bile su predstavnice Privredne komore, privatnog  i nevladinog sektora.

 Kongres su uvodnim obraćanjem otvorili Ioannis Gkolomazos, predsjednik Privredne komore regije Arta, Gino Sabatini predsjednik Foruma privrednih komora jadransko-jonskog regiona, Christos Tsirogiannis, gradonačelnik Arte, Olga Gerovasili, članica Parlamenta Grčke, Panagiotis Stampulidis, Ministarstvo razvoja i investicija, te Trantafyllos Albanis, rektor Univerziteta jonske Grčke.

U okviru Kongresa organizovan je okrugli sto na temu „Privredne komore kao servis i podrška ženskom preduzetništvu“. Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, navela je da početak sistemskog udruživanja preduzetnica u našoj državi datira od prije gotovo 20 godina, kada je podstaknut učešćem predstavnica Komore i crnogorskih privrednica u radu Okruglog stola za žensko preduzetništvo Foruma komora Jadransko-jonske regije. Odbor razmatra aktuelne poslovne teme, kao što su finansiranje ženskog preduzetništva, otvoreni pozivi za projekte EU, nastupi na sajmovima, promocije i edukacije.

- Najnoviji podaci govore da je sve više žena u Crnoj Gori koje pokreću i vode sopstveni biznis. U 2017. godini učešće preduzetnica, kao i vlasnica mikro, malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju privrednih subjekata iznosilo je 24,3%. One su najzastupljenije u zdravstvu i obrazovanju, finansijskom sektoru i trgovini” - saopštila je Filipović.

Više od 90% ženskih preduzeća u Crnoj Gori su mikro veličine i usmjerena su na lokalno tržište. Karakteriše ih nedovoljno korišćenje evropskih fondova za razvoj ženskog preduzetništva, neiskorišćene mogućnosti saradnje sa akademskom i naučno-istraživačkom zajednicom, nedovoljna informisanost, ali i relativno dobra povezanost žena u biznisu.

U cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva potrebno je raditi na afirmaciji i jačanju kapaciteta ženskog preduzetništva, te poboljšanju položaja i ekonomskom osnaživanju žena u društvu.

-Ekonomsko osnaživanje žena znači i njihovo veće učešće u donošenju odluka, prosperitetnije društvo, zdraviju ekonomiju- zaključila je Filipović.

Sabina Ramović, suvlasnica turističke agencije RAMS travel iz Bijelog Polja, predstavila je rad svoga preduzeća tokom panela koji je bio posvećen alternativnom turizmu u Jadransko-jonskog regiji. U periodu započinjanja njihovog biznisa, turistički proizvod Crne Gore je bio podijeljen na kupališni, na jugu zemlje, i mnogo manje razvijeni turizam centralnog i sjevernog dijela. Značajniji iskorak učinili su nakon uspostavljanja saradnje sa predstavnicima asocijacije Beton Montenegro iz Francuske, od kada se intenzivnije bave predstavljanjem izvornih vrijednosti crnogorskih sela, kao I tradicionalnog način života domaćinstava.

Od tada pa do danas, RAMS je postao zaštitni znak kvaliteta i lider u razvoju seoskog turizma. Do sada, u organizaciji RAMS-a na sjeveru Crne Gore su boravili turisti iz dvadeset jedne zemlje svijeta. Ture seoskog i aktivnog turizma obično prate obučeni vodiči na engleskom, njemačkom, ruskom, francuskom i holandskom jeziku. Do sada su razvili mrežu partnera iz Francuske, Finske, Velike Britanije, SAD, Italije, Belgije, Grčke, Njemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

 -Od početnika u turizmu do prepoznatih profesionalaca put je bio dug. Za sve ove godine izgradili smo mrežu brojnih lokalnih partnera – seoskih domaćinstava, sportskih klubova, turističkih organizacija, ugostitelja. Dosta vremena smo provodili sa seoskim domaćinima, učeći ih kako da odgovore potrebama turista, a da u isto vrijeme ne izgube svoju izvornost i neposredno, tradicionalno gostoprimstvo- saopštila je Ramović.

Učesnici kongresa su pokazali veliko interesovanje za pješačke i biciklističke ture, rafting, kanjonig, posmatranje ptica, obilazak Đalovića pećine i ukupnu ponudu koju RAMS obezbjeđuje turistima tokom boravka u Crnoj Gori.  

Forum privrednih komora jadransko-jonske regije okupio je ove godine predstavnike Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i pružio mogućnost za međukompanijske susrete tokom trajanja Kongresa, koji su dali dodatnu vrijednost ovom regionalnom ekonomskom događaju. Za ovu prateću aktivnost Kongresa vladalo je veliko intereseovanje privrednika iz Regiona, a i šire.

Nakon Kongresa je održana sjednica Skupštine Jadransko-jonskih komora koja je razmatrala izmjene Statuta ove asocijacije. Izmjene se odnose na usaglašavanje sa ciljevima i zadacima EUSAIR strategije koju je za predmetno područje usvojila Evropska unija.

Sneakers Store | Men's Sneakers