You are here

Državna delegacija Bjelorusije u Komori

22/01/2019

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić razgovarao je 22. januara 2019. godine sa predstavnicima državne delegacije Bjelorusije: Jevgenijem Vorobjevim, zamjenikom šefa Glavne uprave za Evropu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova, Valerijem Briljovim, ambasadorom u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu i Mihailom Kažurom, savjetnikom u Ambasadi.

Bilo je riječi o razvoju ekonomske i trgovinske saradnje, te mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

Saveljić je goste iz Bjelorusije upoznao sa komorskim sistemom u Crnoj Gori, prezentovao ekonomski ambijent, analizirao dosadašnju privrednu saradnju dvije zemlje.

-Privredni sistemi dvije zemlje su u potpunosti različiti i u toj različitosti potrebno je pronaći nišu u kojoj je moguće razvijati dalje ekonomske odnose – rekao je Saveljić.

Jevgenij Vorobjev, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Bjelorusije, istakao je da su kvalitetni politički odnosi i prijateljstvo dva naroda, kao osnovni preduslov za razvoj privredne saradnje, već ispunjeni.

-Sada je potrebno ostvariti direktan kontakt između privrednih komora i biznis krugova dvije zemlje - istakao je Vorobjev, i saopštio da su njegovoj posjeti Crnoj Gori prethodile konsultacije sa predsjednikom Privredne komore Bjelorusije Vladimirom Ulakovičem.

Ambasador Valerij Briljov je zaključio da je najvažniji aspekt dosadašnje saradnje turizam. Naime, Crnu Goru je za deset mjeseci 2018. posjetilo 27.804 turista iz Bjelorusije koji su ostvarili gotovo 215 hiljada noćenja. Saradnju je moguće realizovati u brojnim oblastima, smatra Briljov i naglašava da Bjelorusija prepoznaje Crnu Goru značajnog budućeg partnera.

-Crna Gora je nama atraktivna kao NATO i buduća EU članica i smatramo da ona može biti link i za saradnju Bjelorusije sa Albanijom. Potrebno je aktivirati transport roba putnim pravcem Crno more-Sredozemno more-Jadran - smatra on.

Planirano je da se tokom ove godine realizuje posjeta državno-privredne delegacije Crne Gore Bjelorusiji i u okviru nje forum privrednika dvije zemlje.

short url link | Men's Sneakers