You are here

Ekonomska saradnja sa dijasporom iz Južne Amerike

15/10/2019

Delegacija crnogorskih iseljenika – uspješnih privrednika iz Južne Amerike, posjetila je 15. oktobra 2019. godine Privrednu komoru i sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem i predstavnicima domaćih kompanija i institucija razgovarala o mogućnostima investiranja i ekonomske saradnje.

- Veliko je interesovanje argetinskih preduzetnika da započnu poslovanje van zemlje. Naša želja je da to bude u Crnoj Gori, za koju nas vezuju korijeni i snažne porodične uspomene – rekao je šef južnoameričke delegacije Frederico Tomašević.

Dodao je da je cilj njihove posjete upoznavanje sa investicionim ambijentom i uslovima za otpočinjanje biznisa.

- Predstavljamo veliki broj Crnogoraca koji žive u Južnoj Americi i žele da upoznaju uslove kako bi investirali, te na taj način ojačali veze sa zemljom predaka – naglasio je Tomašević.

On je informisao sagovornike da je nedavno u Buenos Airesu formiran crnogorski preduzetnički i kulturni centar sa ciljem afirmacije veza dvije države.

- Možemo zajedno uraditi mnogo da povećamo robnu razmjenu Crne Gore i zemalja Južne Amerike, ne samo kroz uvoz, već plasmanom visoko kvalitetnih crnogorskih proizvoda – naglasio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

On je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore koju od obnove nezavisnosti karakteriše dinamičan ekonomski rast i razvoj, a posljednjih godina ostvaruje se po najvećoj stopi u Evropi. Dobrim rezultatima umnogome doprinose strane investicije, u bruto iznosu od 10 milijardi eura, iz ukupno 120 zemalja, što govori o Crnoj Gori kao povoljnom ambijentu za ulaganje. Predstavio je razvojne projekte, vrijedne više milijardi eura, u saobraćaju, turizmu, energetici, agraru, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

- Prošle godine ostvarili smo rekordne rezultate u turizmu sa 2,2 miliona gostiju i 13 miliona noćenja. Ove godine očekujemo još bolje pokazatelje, odnosno 2,5 miliona turista i 14 miliona noćenja – naveo je Golubović.

Prezentovao je povoljnosti za pokretanje biznisa u poslovnim zonama, stimulativne poreske stope, te benefite od ekonomskog državljanstva. Posebno je apostrofirao da je Crna Gora, iako geografski mala država zahvaljujući sporazumima sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, EU, Rusijom, Turskom, dio velikih tržišta od 800 miliona ljudi.

Predstavio je organizaciju i aktivnosti Privredne komore Crne Gore koja, kroz institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, već gotovo vijek doprinosi kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta. Naglasio je, takođe, da je jedan od osnivača i prvi predsjednik Komore Mićo Stijović, čija se porodica iselila u Južnu Ameriku.

U delegaciji južnoameričkih privrednika bili su Ariel Radović (finansijski sektor, zastupa tri kompanije mesne industrije i pivaru), Matias i Marcos Pejušković (organizatori muzičkih i sportskih događaja koji su zainteresovani i za plasman vina u Crnu Goru), Marta Martinović (nafta, aluminijum i gvožđe), Giljermo Radović (arhitekta, zainteresovan za enterijere u hotelima), Frederico Larruy (advokat na tržištu nekretnina).

Sa njima su o mogućnostima uspostavljanja ekonomskih veza razgovarali i potpredsjednik Komore Ivan Saveljić, direktor Investiciono razvojnog fonda dr Zoran Vukčević, direktorica Fly Montenegro Ana Marojević, vlasnik MI „Goranović“ Đorđije Goranović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva i direktor kompanije Comp Comerce Ranko Jovović i član Odbora direktora „Čelebić grupe“ Milašin Borović, koji su predstavili svoje poslove i potencijale za partnerstva sa kompanijama iz Južne Amerike.

Gosti iz Južne Amerike naveli su da će inicirati bratimljenje argentinskog grada Tandila sa Podgoricom.

U radu sastanka učestvovao je bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović.