You are here

Forum Financial Timesa: Isplati se ulagati u region

18/06/2019

Financial Timesov forum Zapadnog Balkana „Investicione mogućnosti u brzorastućem regionu“, organizovan u saradnji tog čuvenog dnevnog lista i KIF-a ZB6, održan je 18. juna 2019. u Londonu. U radu foruma je učestvovao nacionalni koordinator KIF ZB6 Balša Ćulafić.

Među učesnicima bile su globalne kompanije, kao što su Siemens ili Rio Tinto, investicione banake i fondovi poput Morgan Stanley, Nomura, MUFG Bank, State Bank of India, Commerzbank, BNP Paribas, BC Partners i MidEuropa Partners, predstavnici Londonske berze, konsultantskih kuća, marketinških i agencija koje se bave istraživanjem tržišta.

Bila je to prilika za konkretne razgovore sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja i investicione prilike na Zapadnom Balkanu, te prezentaciju uspješnih kompanija iz regiona.

Poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana u Londonu su predstavljale kompanije iz svih ekonomija regiona: Moji Brendovi, ASA Prevent, Balfin i Agna grupa, Devolli Corporation, Lustica Development, Portonovi, IGM Trade, Confida, Mabetex, Kivo.

Predsjednik UO KIF-a ZB6 Marko Čadež je istakao da su mogućnosti za investiranje u region ogromne, a kao primjer je naveo digitalnu ekonomiju koja, kako je istakao, raste dvocifrenom brzinom - po stopi od 20 i više odsto. Da je ekonomija Zapadnog Balkana vrijedna ulaganja, navodi on, govori i primjer Coca-Cole, koja je na ovom području kupila kompaniju vrijednu 200 miliona eura. Na forumu je bilo riječi i o pristupnim pregovorima sa EU, a Čadež je istakao da je Zapadni Balkan već dio evropske ekonomije.

Učesnicima foruma obratili su se i premijeri Srbije, Albanije i Severne Makedonije – Ana Brnabić, Edi Rama i Zoran Zaev, ministri zapadnobalkanskih vlada, predstavnici finansijskih institucija - Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Evropske investicione banke i međunarodnih kompanija.

Premijeri regiona saglasni su da je u povezivanju ključ bržeg ekonomskog razvoja i uspjeha Zapadnog Balkana.

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, navela je da smo svi doprinjeli da region postane stabilniji i da ako ovako nastavimo pred nama je svijetla budućnost.

Albanski premijer Edi Rama ocjenjuje da Zapadni Balkan prolazi kroz veoma interesantno vrijeme, da su rezultati reformi vidljivi, ali da je za veći rast neophodna intenzivnija regionalna saradnja i interakcija.

I premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ističe da su zemlje regiona odlučne da se povezuju. Zajedničko tržište, po riječima Zaeva, zanimljivo je za investitore jer predstavlja tržište od 20 miliona stanovnika.

Generalni direktor kompanije „Simens mobility“ Arnulf Volfram istakao je da se isplate ulaganja u Zapadni Balkan, te da su iskustva ove kompanije pozitivna i može investitorima samo da preporuči investiranje u region.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti takođe je ocjenio da je region Zapadnog Balkana veoma zanimljiv za investitore i najavio da će ta institucija nastaviti da sarađuje sa vladama i ulagačima iz regiona.

Adidas footwear | Nike Air Force 1'07 Essential blanche et or femme - Chaussures Baskets femme - Gov