You are here

Forum sa privrednicima Kranja

29/11/2019

Privredna komora Crne Gore organizovala je, 29. novembra 2019. godine, forum privrednika u saradnji sa Regionalnom zanatsko- preduzetničkom komorom Kranja. U radu skupa učestvovali su i predstavnici Zanatsko preduzetničke komore Crne Gore.

Slovenačku delegaciju predstavljali su privrednici iz oblasti turizma i ugostiteljstva, informacionih tehnologija, međunarodne i unutrašnje špedicije, proizvođači sportske opreme, suvenira, alkoholnih pića i drugi.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić predstavio je ekonomski ambijent Crne Gore, projekte koji se realizuju u prioritetnim oblastima razvoja i integracijske procese naše države.

- Mi smo stabilna ekonomija u usponu sa velikim potencijalom za privlačenje stranih direktnih investicija. Potrebne su nam prije svega greenfield i brownfield investicije, jer želimo u većoj mjeri da pokrenemo proizvodne procese, iskoristimo komparativne prednosti i povećamo izvoz. Iskustva Slovenije su dobrodošla u svim ovim oblastima – naveo je Saveljić.

Posebno je potencirao mogućnost saradnje u energetici, gdje Crna Gora napreduje u korišćenju obnovljivih izvora. Upoznao je privrednike Kranja da je nedavno u rad pušten podmorski kabl koji povezuje našu zemlju sa Italijom, odnosno energetska tržišta Regiona sa Zapadnom Evropom. Prema njegovim riječima, zahvaljujući kablu, Crna Gora će postati energetsko čvorište Zapadnog Balkana.

Predsjednik Zanatsko preduzetničke komore Crne Gore Slobodan Starčević kazao je da su prije dvije godine potpisali Sporazum o saradnji sa Obrtničkom komorom Slovenije te da se ona realizuje kroz zajedničke projekte. On je pozvao na unapređenje poslovnih veza članova ove dvije asocijacije.

Jadranka Švarc, direktorica Regionalne komore Gorenjske, istakla je da ovu oblast odlikuje niska nezaposlenost, ali i deficit kadrova u pojednim zanimanjima, koji je posljedica migracija u države zapadne Evrope. Za ovaj trend, prema njenim riječima, Crna Gora treba da se pripremi, jer je neće zaobići kad postane članica EU.

U Gorenjskoj, dodaje ona, u trendu su blockchain tehnologije i programiranje je najunosnije zanimanje za koje im je potreban dodatni kadar.

Prof. dr Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore, predstavio je ulogu ove asocijacije u reformi sistema obrazovanja Crne Gore, sa naglaskom na dualno obrazovanje. Gosti iz Slovenije su ocijenili da se dualno obrazovanje uspješno realizuje u našoj zemlji i da bismo u ovoj oblasti mogli da im prenesemo iskustva.

Privrednici su zatim predstavili konkretne oblasti moguće saradnje sa Crnom Gorom, sa akcentom na turizmu, poljoprivredi, digitalizaciji, implementaciji međunarodnih standarda i mogućnostima realizacije zajedničkih projekata. Između ostalog predloženo je organizovanje dana slovenačke kuhinje u Crnoj Gori i obrnuto, čime bi se prezentovala gastronomska ponuda dvije države.

Forum je završen bilateralnim razgovorima slovenačkih i crnogorskih kompanija, a gosti su zatim posjetili Plantaže, odnosno vinski podrum Šipčanik.