You are here

Forum sa privrednicima Zilea

16/10/2019

Forum privrednika Crne Gore i turskog grada Zilea održan je u hotelu Ramada 16. oktobra 2019. godine. Skup, u čijem radu je učestvovalo više od 30 predstavnika kompanija, organizovali su privredne komore Crne Gore i Zilea.

Uvodničari su bili potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić i predsjednik Izvršnog odbora Trgovinske i industrijske komore Zilea Necati Bice.

- Nadam se da će današnji skup biti konstruktivan i da ćemo, posebno kroz bilateralu, uspijeti da doprinesemo snaženju poslovnih odnosa Crne Gore i Turske. Jako smo zadovoljni privrednom saradnjom sa Turskom, njenom veoma dobrom dinamikom i rezutlatima. Drago nam je što u vama imamo jako dobre poslovne partnere – kazao je potpredsjednik Saveljić.

On je prezentovao makroekonomske pokazatelje Crne Gore koju od obnove nezavisnosti karakteriše dinamičan ekonomski rast i razvoj, umnogome zasnovan na stranim investicijama iz ukupno 120 zemalja. Predstavio je potencijale i razvojne projekte, vrijedne više milijardi eura, u turizmu, energetici, agraru, saobraćaju, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

- U Crnoj Gori posluje 2850 turskih kompanija, što je veliki broj za ovako malo područje. I to, između ostalog, ukazuje da dobro radimo na unapređenju crnogorskog poslovnog i ambijenta za investiranje – ocijenio je Saveljić.

Naglasio je da naša zemlja, zahvaljujući CEFTA sporazumu, predstavlja hab destinaciju za ulazak na tržište Jugoistočne Evrope i pozvao turske privrednike da to iskoriste.

- Vjerujemo da već kvalitetne ekonomske odnose naše dvije države možemo dodatno unaprijediti zajedničkim naporima – ocjena je predsjednika Izvršnog odbora Komore Zilea Necatija Bicea.

Osvrćući se na značaj poljoprivrede, on je istakao da je riječ o jednoj od najvažnijih grana, kao i da je intenziviranje saradnje u ovoj oblasti veoma značajno za razvoj ekonomija Crne Gore i Turske.

- Svaki doprinos razvoju poljoprivrede veoma je važan za ekonomiju države – zaključio je on.

Savjetnik u Privrednoj komori Veljko Ćalić upoznao je turske privrednike sa potencijalima crnogorskog agrara, dok je ekonomiju grada Zilea prezentovao generalni sekretar tamošnje komore Ertuğrul Şengör.

Poljoprivreda je glavna ekonomska aktivnost Zilea. Polovina stanovništva je zaposleno u ovom sektoru. Zile je o turski centar proizvodnje žitarica, jedan od najvećih izvoznika pšenice, ječma i sočiva u crnomorskom regionu. Poznat je i po grožđu (koje se uglavnom prerađuje u pekmez), leblebiji, te voćnjacima, a nadaleko čuven po festivalu trešanja. Stočarstvo je veoma razvijeno, a u posljednje vrijeme i pčelarstvo. U gradu se nalaze brojni pogoni proizvodnje poljoprivrednih mašina. Regija Tokat je bogata kamenom i tamo se nalazi oko 20 odsto turskog mermera.

Forum je zaključen bilateralnim sastancima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

U radu skupa, pored privrednika, učestvovali su i potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović, sekretarka Odbora udruženja trgovine Milica Tomašević i savjetnica za trgovinske odnose u Ambasadi Turske Fatma Derya Koç.